Μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της σε όλη την σεζόν πραγματοποίησε η Άρσεναλ απέναντι στην Τσέλσι στο «Στάμφορντ Μπριτζ», με τους «κανονιέρηδες» να επικρατούν με 4-2 και να επιστρέφουν στην 4η θέση που εξασφαλίζει το Champions League. Το πρόγραμμα που ακολουθεί δεν ενδείκνυται για προβλέψεις, αλλά αν τα… ντέρμπι σηματοδοτούν και αυτόν που θα πάει στα «αστέρια», η ομάδα του Αρτέτα έχει το μομέντουμ για να το κάνει!
Μπορεί η Τσέλσι να προερχόταν από το 6-0 επί της Σαουθάμπτον και η Άρσεναλ να είχε ηττηθεί από τους «Αγίους» με 1-0 στο «σπίτι» τους, όμως τα ντέρμπι του Λονδίνου είναι πάντα μία εντελώς διαφορετική υπόθεση.
Το είδαμε στον πρώτο γύρο στο Άρσεναλ – Τότεναμ, όπου οι «κανονιέρηδες» επικράτησαν εύκολα με 3-1, το είδαμε στο Κρίσταλ Πάλας – Άρσεναλ, όπου επήλθε η κατάρρευση μετά το πρώτο γκολ των «Αετών» και το επιβεβαιώσαμε για ακόμη μία φορά στο «Στάμφορντ Μπριτζ».
Τα ματς αυτά είναι κάτι το… ιδιαίτερο και η Άρσεναλ παρατάχθηκε στην έδρα των «μπλε» νοητικά έτοιμη, έχοντας και στην αρχική της ενδεκάδα έξι Άγγλους. Ουδείς θεωρεί πως το τελικό αποτέλεσμα ήταν προϊόν αυτών, αλλά όπως και να το κάνουμε, μιλάμε για ανθρώπους που αντιλαμβάνονται καλύτερα τι σημαίνουν τέτοια παιχνίδια για τον κόσμο.
Και το τελικό 4-2 υπέρ της ομάδας του Μικέλ Αρτέτα, το επιβεβαιώνει. Η Άρσεναλ ήταν καλή, δεν επηρεάστηκε από τις άμεσες ισοφαρίσεις των γηπεδούχων, είδε τον Ενκέτια να κάνει την καλύτερή του εμφάνιση με τα χρώματά της και πανηγύρισε το δεύτερο συνεχόμενο «διπλό» στην εν λόγω έδρα, για πρώτη φορά μετά την διετία 2003-05.
Πρακτικά, μιλάμε για την διετία όπου μεσολάβησε και το πρωτάθλημα των «αήττητων». Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε κάτι τέτοιο, προκειμένου να γίνει σαφές, πόσο μεγάλο είναι το κατόρθωμα των παικτών του Μικέλ Αρτέτα.
Όσον αφορά τώρα την διεκδίκηση της 4ης θέσης, είναι σίγουρο πως αν η τετράδα χαθεί για την Άρσεναλ, τα αποτελέσματα που θα έχουν κοστίσει θα είναι οι τρεις συνεχόμενες ήττες από Πάλας, Μπράιτον και Σαουθάμπτον. Ματς που η Άρσεναλ έπαιξε καλά, εξαιρώντας αυτό στο «Σέλχαρστ Παρκ», αλλά αδυνατούσε να σκοράρει, βρίσκοντας μόλις ένα γκολ, εκτός περιοχής, με σουτ του Έντεγκααρντ που κόντραρε και στον Ντάνι Γουέλμπεκ.
Ωστόσο, με τη νίκη στη Τσέλι μοιάζει να αναπλήρωσε κάτι από τους χαμένους βαθμούς και επέστρεψε στην 4η θέση, όπου ισοβαθμεί με την Τότεναμ, με ίδιες αναμετρήσεις. Από εδώ και πέρα, τα ντέρμπι θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο. Η Άρσεναλ συναντά το Σάββατο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στις 12 Μαΐου τους «spurs», σε μία αναμέτρηση που πιθανότατα θα κρίνει και το Champions League.
Το μομέντουμ είναι και πάλι υπέρ της, αλλά το πρόγραμμα που ακολουθεί δεν ενδείκνυται για προβλέψεις. Παρόλα αυτά, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, οι Λονδρέζοι μπορούν να κατακτήσουν την τέταρτη θέση, αν ο καθρέφτης αυτής είναι τα μεγάλα ματς.
Αν πάρουν το τρίποντο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την θέσουν εκτός διεκδίκησης του Champions League, θα έχουν έναν τελικό με την Τότεναμ όπου θα τους κάνει και η… ισοπαλία.
Από εκεί και πέρα, η τετράδα είναι στα χέρια του Μικέλ Αρτέτα και στα πόδια των παικτών του. Γνωρίζαμε άλλωστε πριν από το ματς του «Στάμφορντ Μπριτζ» πως η Άρσεναλ με το 8Χ8, βγαίνει τέταρτη. Απλώς, έγινε το πρώτο βήμα…