Η Επίτροπος καινοτομίας, έρευνας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Mariya Gabriel, εγκαθίδρυσε μια ειδική ομάδα η οποία αποτελείται από 15 έμπειρα και διακεκριμένα άτομα στον τομέα της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό, ως υπεύθυνη για την Ισότητα των Φύλων στον Αθλητισμό.
Η συγκεκριμένη ομάδα υπέβαλε ένα σχέδιο δράσης και συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ, τους εθνικούς και διεθνείς αθλητικούς φορείς και οργανώσεις με στόχο να επιτευχθεί μια πιο δίκαιη ισορροπία μεταξύ των φύλων στον αθλητισμό. Με τα μέτρα να πρέπει να επικεντρώνονται έντονα σε τοπικό επίπεδο.
Μερικά από τα εγκάρσια θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την ανάπτυξη δράσεων προς την Ισότητα των Φύλων στον Αθλητισμό σε κάθε χώρα είναι:

  • Ενσωμάτωση: όλοι οι φορείς πρέπει να ενσωματώσουν προοπτική για το κάθε φύλο στις ενέργειές τους.
  • Χρηματοδότηση: οι αθλητικοί οργανισμοί πρέπει να αφιερώνουν ειδικούς προϋπολογισμούς στην ισότητα των φύλων.
  • Εκπαίδευση: είναι ζωτικής σημασίας η εξήγηση της σημασίας της ισότητας των φύλων και πρέπει να απευθύνεται σε όλους τους στρατηγικούς φορείς του αθλητισμού.
  • Συντονισμός και διασφάλιση: παρακολούθηση και έλεγχος της εφαρμογής των καθορισμένων στρατηγικών ισότητας.
  • Άνδρες σύμμαχοι: οι άνδρες σε θέσεις λήψης αποφάσεων πρέπει να συμμετάσχουν στη δημιουργία της αλλαγής.

Παράλληλα η επιτροπή έθεσε έξι βασικούς τομείς δέσμευσης για αλλαγή:

  1. Κοινωνικές και οικονομικές πτυχές
    Οι ανισότητες μεταξύ των φύλων στην αγορά εργασίας είναι πιο εμφανείς στον αθλητισμό. Προώθηση των ίσων συμβατικών όρων και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για τις αθλήτριες και διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης. Δημοσιοποίηση θεμάτων εργασιακών διακρίσεων και συστήματα παρακολούθησης.
  2. Κάλυψη ΜΜΕ
    Ο γυναικείος αθλητισμός δεν είναι ευρέως διαδεδομένος, καλύπτεται ελάχιστα από τα μέσα ενημέρωσης και εκεί συχνά ενισχύονται τα αρνητικά στερεότυπα για το φύλο. Ενθάρρυνση των ΜΜΕ για να προσλάβουν συντάκτες και των δύο φύλων και να βελτιώσουν την ισορροπία των ειδήσεων τους. Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των αθλητικών δημοσιογράφων στις προκαταλήψεις του γυναικείου αθλητισμού.
  3. Συμμετοχή
    Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να συμμετέχουν στον αθλητισμό. Δημιουργία σχεδίων δράσης για την ισότητα των φύλων τονίζοντας τα ευρύτερα οφέλη του αθλητισμού. Δημιουργία μηχανισμών για την ενθάρρυνση της άσκησης του αθλητισμού από όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες.
  4. Προπονητική και διαιτησία
    Οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να ασχοληθούν με την προπονητική και τη διαιτησία. Υποστήριξη, στόχοι και ευκαιρίες ανάπτυξης προπονητικής και διαιτησίας για τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα.
  5. Ηγεσία
    Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε ηγετικές θέσεις. Διασφάλιση συμμετοχής και εκπροσώπησης γυναικών στην ηγεσία του Αθλητισμού και σε εκτελεστικές επιτροπές.
  6. Βία με βάση το φύλο
    Οι γυναίκες βιώνουν περισσότερο σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία. Εφαρμογή αυστηρής νομοθεσίας, προγράμματα εκπαίδευσης και πρόληψης σε όλα τα επίπεδα. Προστασία των μαρτύρων και πρόγραμμα ασφαλούς καταγγελίας και γρήγορης απονομής δικαιοσύνης.