Τα μουσεία σ’ ένα χώρο, μια πόλη, σε μια χώρα, σηματοδοτούν και παρουσιάζουν και τις ποικίλες δραστηριότητες ιστορικές , πολιτιστικές, εκκλησιαστικές, αθλητικές και την πληθώρα άλλων τομέων ειδικού ενδιαφέροντος.

Στην Λάρνακα λειτουργούν μερικοί Μουσειακοί χώροι , οι οποίοι διαφυλάσσουν την ιστορία της Λάρνακας και του τόπου μας γενικότερα. Πέραν από το Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας, το οποίο ανακαινίσθηκε πρόσφατα και το οποίο κάθε Λαρνακέας και κάθε Κύπριος πρέπει να επισκεφθεί , υπάρχουν το μοναδικό και πλούσιο Μουσείο Πιερίδη, το Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή, το Βυζαντινό Μουσείο Αγίου Λαζάρου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Λάρνακας.

Κοντά στην Λάρνακα στα Λειβάδια λειτουργεί το Μουσείο Καλαμουργικής στην Αραδίππου λειτουργεί  το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης , Συλλογή Χριστοφόρου και στον Κάτω Δρυ υπάρχει το Μουσείο της Μέλισσας το οποίο αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο και στην παραδοσιακή ζωή των κατοίκων της Κύπρου.

Αποτελεί ευλογία για μια πόλη η διατήρηση τόσων Μουσειακών χώρων, οι οποίοι ταξιδεύουν τον επισκέπτη στο παρελθόν και τον ενώνουν πνευματικά με τους προγόνους του και  με την Ιστορία του.

Τα Μουσεία είναι τόποι, πνευματικής και ψυχολογικής ανάτασης. Χώρες με ψηλό και αναπτυγμένο μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο, λατρεύουν αυτούς τους χώρους και οι πολίτες ταξιδεύοντας αναζητούν να μάθουν για τους λαούς και την Ιστορία τους, μέσα από την επίσκεψη τους στα Μουσεία  του προορισμού τους.

Ο Αθλητισμός ασφαλώς αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό, μια σπουδαία δραστηριότητα των ανθρώπων. Ο Αθλητισμός είναι πολιτισμός. Αποτελεί αρνητικό στοιχείο για την πόλη της Λάρνακας , η έλλειψη  ενός Αθλητικού Μουσείου, ενός χώρου  του οποίου οι αίθουσες του , να φυλάττουν, να διαφυλάττουν και να προβάλλουν την Ιστορική Αθλητική Ιστορία της πόλης.

Ο Αθλητισμός αποτελεί ισχυρή και μοναδική δραστηριότητα των ανθρώπων και των ομαδικών συνόλων. Ο Αθλητισμός καθορίζει και  την ποιότητα ζωής και των ανθρώπων και των πόλεων. Πόλεις χωρίς Αθλητισμό είναι πόλεις  χωρίς ενθουσιασμό , όραμα και μέλλον. Είναι πόλεις της υπανάπτυξης και της μιζέριας. Ο Αθλητισμός εμπλουτίζει τους ανθρώπους με αισιοδοξία, χαρά, ευτυχία. Πλάθει και διαπλάθει τις κοινωνίες , δημιουργώντας κοινωνίες ποιοτικού επιπέδου.

Νοιώθω μεγάλη ικανοποίηση, όταν βλέπω τα προπύλαια του παλαιού ΓΣΖ να επιδιορθώνονται και να αναπαλαιώνονται από τον Δήμο Λάρνακας. Οι θύμησες τεράστιες, για όλους  τους Λαρνακείς αλλά και τους πρόσφυγες οι οποίοι μετά το 1974 κατοίκησαν στην φιλόξενη αυτή πόλη.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουν να αποφασίσουν για την ίδρυση ενός Αθλητικού Μουσείου της Λάρνακας. Στην Λάρνακα εκτός από τους αθλητές του Γ.Σ.Ζ. υπήρχαν και τα Ιστορικά σωματεία, της ΕΠΑ, ΠΟΛ, τώρα η ΑΕΚ, ΑΛΚΗ. Σ’ αυτήν πόλη τώρα, μέχρι την επιστροφή τους στην αγαπημένη τους πόλη την Αμμόχωστο λειτουργούν τα Αθλητικά Σωματεία της Ανόρθωσης και της Νέας Σαλαμίνας, όπως επίσης έχει την έδρα του ο ΑΣΙΛ Λύσης, ο οποίος και αυτός περιμένει καρτερικά την επιστροφή του στην αγαπημένη του Λύση. Υπάρχει ο Όμιλος Αντισφαίρισης με μεγάλες ιστορικές καταβολές και επιτυχίες.

Υπάρχει μια μεγάλη ιστορική διαδρομή των Αθλητών της πόλης, των τοπικών σωματείων και των προσφυγικών και  η πόλη οφείλει να τα αγκαλιάσει να τα καταγράψει και να τα προβάλει  και στους ντόπιους και στους ξένους επισκέπτες  της. Είναι αναγκαιότητα η Ίδρυση ενός Αθλητικού Μουσείου Αθλητικής Ιστορίας της Λάρνακας.

Η Λάρνακα , ως μια Αρχαιολογική πόλη , με ιστορική πορεία  θαυμαστή, με άνθηση και μαρασμό , με ακμή αλλά και παρακμή , οφείλει να εμφανίζει  και να προστατεύει τα επιτεύγματα των κατοίκων της, μέσα από τα βάθη των αιώνων. Οφείλει να τα προβάλλει και στους κατοίκους της αλλά και στους ξένους επισκέπτες της.

Η Λάρνακα λόγω του μεγέθους της, της Ιστορίας αλλά και της γεωγραφικής της θέσης , πρέπει να γίνει η πόλη των Μουσείων. Αυτός ο πρωτοποριακός στόχος πρέπει να χαρτογραφηθεί και να υλοποιηθεί. Να ντύνεται η πόλη με το παρελθόν , το παρών και το μέλλον της. Τώρα με την ψήφιση του νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Λάρνακα μετατρέπεται σε  Διοικητικό Περιφερειακό Κέντρο, με πολλές αρμοδιότητες αλλά και μεγάλες ευθύνες. Όλοι οι πολίτες  οφείλουν να συνεισφέρουν στην τεράστια αυτή προσπάθεια , για να  δουν την πόλη τους, ακόμα καλύτερη , ακόμα πιο ποιοτική , ακόμα πιο ακμάζουσα. Η περίοδος τούτη που διέρχεται η Λάρνακα είναι μοναδική και φοβερά αναπτυξιακή. Η Λάρνακα φόρεσε για τα καλά την στολή της ακμής, της προόδου και της ανάπτυξης. Σ’ αυτή την πορεία της υπερηφάνειας και της προοπτικής, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, έχουν συμπαραστάτες ολόκληρη την πόλη, ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων και  διαφορετικών θέσεων. Η περίοδος αυτή της Λάρνακας είναι ανεπανάληπτη και μοναδική και δεν θα χάσουμε την ιστορική ευκαιρία, να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε για μια πόλη συναρπαστική για τους κατοίκους της και φιλόξενη , θερμή, ποιοτική και ενδιαφέρουσα για τους επισκέπτες της.

Υ.Γ. Την Κυριακή 14 Μαρτίου έγινε η επίσημη παράδοση του ανακαινισμένου και αναπαλαιωμένου  ΓΣΖ από τον ΚΟΑ στον Δήμο Λάρνακας. Ακόμη ένα στολίδι Αθλητικής Ιστορίας τίθεται στην υπηρεσία των πολιτών.

 

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου