Όλο και πιο μακριά δείχνει να βρίσκεται η πιθανότητα αποκλιμάκωσης της ρωσοοουκρανικής κρίσης, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται πλέον για δεύτερη εβδομάδα και οι σειρήνες δεν σταματούν να ηχούν στο Κίεβο και σε άλλες στρατηγικής σημασίας πόλεις.

Η σημερινή ημέρα ξημέρωσε υπό την φόβο μιας νέας πυρηνικής καταστροφής, καθώς το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, στην κεντρική Ουκρανία, χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού, με το χτύπημα να προκαλεί πυρκαγιά και το Κίεβο να κατηγορεί τη Μόσχα για «πυρηνική τρομοκρατία» και ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ –όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία.
«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Η Ουκρανία μετράει δεκαπέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αν εκραγεί κάποιος, θα είναι το τέλος των πάντων. Το τέλος της Ευρώπης. Θα πρέπει να εκκενωθεί η Ευρώπη», συνέχισε.
«Μόνο το να αναλάβει άμεσα δράση η Ευρώπη θα μπορέσει να σταματήσει τα ρωσικά στρατεύματα. Πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος η Ευρώπη να πεθάνει εξαιτίας πυρηνικής καταστροφής», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς, ενώ άμαχοι και παιδιά βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων.
Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε μια κατοικημένη περιοχή στα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ουκρανική αστυνομία.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, χτυπήθηκε το χωριό Μαρχαλίφκα, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τα νοτιοδυτικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο Μαριούπολης – «Απλά καταστρεφόμαστε»

Έκκληση για ενισχύσεις αλλά και για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου απηύθυνε ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, ενόσω η πόλη βρίσκεται στο έλεος του ρωσικού στρατού.
Η Μαριούπολη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό και τα τρόφιμα τελειώνουν, προειδοποίησε ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης, την ώρα που οι δυνάμεις που μάχονται τους Ρώσους δηλώνουν ότι χρειάζονται ενισχύσεις για να μην χάσουν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης και του λιμανιού της.
Ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο έκανε έκκληση για στρατιωτική βοήθεια αλλά και για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να μπορέσουν να φύγουν ορισμένοι από τους 400.000 κατοίκους. Εδώ και πέντε ημέρες η Μαριούπολη βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει.
«Απλώς καταστρεφόμαστε”, είπε ο δήμαρχος, περιγράφοντας τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές και νοσοκομεία. “Θέλουν να σβήσουν τη Μαριούπολη και τους κατοίκους της από το πρόσωπο της γης», πρόσθεσε, σε αυτό το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με πολλές διακοπές.
Οι Ουκρανοί κρατούν τις γραμμές τους απέναντι στους Ρώσους αλλά χρειάζονται σημαντικές ενισχύσεις, είπε εξάλλου ο υπαρχηγός της στρατιωτικής μονάδας του Αζόφ, που ανήκει στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας. «Είναι η τελευταία πόλη που αποτρέπει τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου από τη Ρωσία μέχρι την Κριμαία», ανέφερε σε ανάρτησή του στη επίσημη σελίδα της μονάδας στο Telegram, αναφέροντας μόνο την κωδική ονομασία του, Καλίνα. «Η Μαριούπολη δεν πρέπει να χαθεί», πρόσθεσε.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο τρίτος γύρος συνομιλιών

Με τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων Μόσχας – Κιέβου να έχει αποδώσει εν μέρει καρπούς, καθώς οι δυο πλευρές προχώρησαν σε συμφωνία μόνο για απομάκρυνση πολιτών και παράδοση τροφίμων και φαρμάκων, ένας τρίτος γύρος συζητήσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο, πρόκειται να λάβει χώρα.
Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή (04/03) ο Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον καγκελάριο ότι Ρωσία και Ουκρανία έχουν προγραμματίσει έναν νέο γύρο συνομιλιών, τον τρίτο κατά σειρά, ο οποίος πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Πέρασε τα σύνορα το ελληνικό κομβόι από τη Μαριούπολη

Το απόγευμα της Παρασκευής (04/03) μετά από δύο σχεδόν ημέρες και αρκετές εφιαλτικές στιγμές και ώρες αγωνίας, το ελληνικό κομβόι 66 αυτοκινήτων, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο που μεταφέρει Έλληνες πολίτες και μέρος του προσωπικού του προξενείου Μαριούπολης από την Ουκρανία και το οποίο ξεκίνησε χθες από την πόλη Ζαπορίζια, κατάφερε να περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας – Μολδαβίας, όπου τους περίμενε κλιμάκιο της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος την Πέμπτη (03/03) συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη για την εξέλιξη της επιχείρησης «Νόστος 3», για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούσαν να φύγουν από την περιοχή της Μαριούπολης», ενημέρωσε με ανάρτησή του στο Twitter πως «η αυτοκινητοπομπή υπό τον συντονισμό του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, όπου τους περίμενε κλιμάκιο της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι», και συνεχάρη όσους συνέβαλαν στην αίσια έκβαση της επιχείρησης.

G7: Νέες σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Την ίδια στιγμή οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να επιβάλουν «νέες σκληρές κυρώσεις» κατά της Μόσχας και δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν την «εκστρατεία παραπληροφόρησης» της Ρωσίας.
«Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε νέες σκληρές κυρώσεις ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 σε κοινή ανακοίνωση.
Καταδίκασαν επίσης την παραπληροφόρηση «της ρωσικής κυβέρνησης και των ΜΜΕ που συνδέονται με αυτήν» των οποίων «η συνεχής ροή κατασκευασμένων ισχυρισμών θέτει σε κίνδυνο επιπλέον ζωές». «Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε την εκστρατεία παραπληροφόρησης της Ρωσίας».
Η G7, της οποίας προεδρεύει φέτος η Γερμανία, χαιρετίζει επίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ την ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου για τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων», «ένα σημαντικό πρώτο βήμα». «Αυτή πρέπει να εφαρμοστεί αξιόπιστα και γρήγορα», προτρέπουν.
«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον Ουκρανών αμάχων και πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων. Καλούμε τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της στον τομέα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των σχετικών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα», προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση.
«Οπουδήποτε εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας, οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας της Ουκρανίας και του ΟΗΕ, το ιατρικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι σε μη κυβερνητικές οργανώσεις πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση, με πλήρη ασφάλεια και γρήγορα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», ζητούν οι χώρες της G7.
Μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, οι χώρες της G7 καλούν τη Ρωσία να θέσει τέλος στις επιθέσεις της «σε άμεση γειτνίαση με ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς».
«Οποιαδήποτε ένοπλη επίθεση και οποιαδήποτε απειλή κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για μη στρατιωτικούς σκοπούς συνιστά παραβίαση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου (…)», σύμφωνα με τις χώρες της G7, μέλη της οποίας είναι εκτός από τη Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.