Το περσινό «σοκ» ήταν μεγάλο για την Άρσεναλ. Έμεινε εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα, τελείωσε την σεζόν λίγο πιο πάνω από την 10η θέση, δεν κατέκτησε κανένα τρόπαιο και αποκλείστηκε στον ημιτελικό του Europa League, πάνω στο οποίο «πόνταρε» πολλά για την επιστροφή της στο Champions League.
Ο Αρτέτα έκανε… κακό στον εαυτό του, αλλά άλλαξε την φιλοσοφία της Άρσεναλ
Η διοίκηση εξακολούθησε να στηρίζει τον Μικέλ Αρτέτα. Το «Trust the process» αποτέλεσε το μότο της, αλλά ο φίλαθλος κόσμος της Άρσεναλ, ξεκίνησε να βάζει στο στόμα του το «Arteta Out». Δεν θα πούμε αν είναι λογικό ή παράλογο, αλλά δεδομένα όταν παίρνεις έναν προπονητή στην πρώτη επίσημη δουλειά του, σίγουρα δεν περιμένεις άμεσα αποτελέσματα.
Ακόμη και η κατάκτηση του FA Cup και του Community Shield στις πρώτες ημέρες του Αρτέτα στο Λονδίνο, πιθανώς να ήταν και overachieving πράγματα, που μακροπρόθεσμα έκαναν κακό στον ίδιο.
Όπως και να έχει, η Άρσεναλ τον κρατά και αποφασίζει να ξοδέψει. Επί της ουσίας, αποφασίζει να κάνει μία υπέρβαση, τόσο οικονομική, όσο και με βάση την μεταγραφική πολιτική της. Αποφασίζει να δώσει αρκετά χρήματα για να επενδύσει το ρόστερ της, αλλά ο Ισπανός προπονητής, σε συνεννόηση με τον Έντου, ζητά κάτι συγκεκριμένο.
Είναι σύμφωνος με το να ξοδέψει η Άρσεναλ, αλλά με μία συγκεκριμένη προϋπόθεση. Να μην αποκτηθεί ποδοσφαιριστής πάνω από 23! Μοιάζει περίεργο, αλλά ακόμη και αυτό έγινε πράξη.
Οι μεταγραφές των «κανονιέρηδων» και το τραγικό ξεκίνημα της χρονιάς
Ξεκινάμε λοιπόν. Άαρον Ράμσντεϊλ για βασικός γκολκίπερ, Μπεν Γουάιτ (3η πιο ακριβή μεταγραφή της Άρσεναλ για βασικός στόπερ), Νούνο Ταβάρες για αλλαγή του Τίρνι, Σάμπι Λοκόνγκα για να πλαισιώσει τους Τσάκα, Πάρτεϊ και Ελνένι, Μαρτίν Έντεγκααρντ ως μόνιμη μεταγραφή για βασικός και Τακεχίρο Τομιγιάσου, γιατί ο Σέντρικ είναι πολύ πειστικός, αλλά για… δεύτερος.
Κάπως έτσι, η Άρσεναλ γίνεται η ομάδα που δίνει τα περισσότερα χρήματα στην Premier League εν μέσω καλοκαιριού. Δημιουργούνται προσδοκίες, η σεζόν ξεκινά αλλά τα αποτελέσματα είναι το δίχως άλλο τραγικά.
Ήττα από την Μπρέντφορντ, ήττα από την Τσέλσι, συντριβή από τη Μάντσεστερ Σίτι και διακοπή του πρωταθλήματος με τους «κανονιέρηδες» στην τελευταία θέση και δίχως γκολ υπέρ τους. Ακόμη και τότε όμως, η διοίκηση στηρίζει και δεν απομακρύνει τον Αρτέρα, πιστεύοντας στο πλάνο που έχει τεθεί. Η δήλωση του Έντου άλλωστε, «να κριθούμε όταν παίξουν οι μεταγραφές μας», συνοψίζει την λογική που επικρατεί στο Βόρειο Λονδίνο.
Ξαφνικά αλλάζουν όλα και όσοι φώναζαν «Arteta out», λένε «Trust the process»
Από εκεί και πέρα, γυρνά ο διακόπτης και επί της ουσίας, φτάνουμε στο σήμερα. Διότι από τότε και μετά η Άρσεναλ έχει βελτιωθεί σε τεράστιο βαθμό, είναι στην τέταρτη θέση και το +1 με τρία ματς λιγότερα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στο +6 από την Τότεναμ με ίδια παιχνίδια και το δικό τους να εκκρεμεί και όλα πηγαίνουν ιδανικά.
Ενδιάμεσα, έχει κερδίσει την Τότεναμ με 3-1 και δεν έχει χάσει κανένα ματς που δεν έπρεπε, αν εξαιρέσουμε εκείνο με την Έβερτον, με ανατροπή. Κόντραρε στα ίσια τη Μάντσεστερ Σίτι και η εικόνα της στο «Όλντ Τράφορντ» έδειξε πως στο «Έμιρεϊτς» έχουμε φαβορί.
Τελικά, ο Έντου είχε δίκιο. Έπρεπε να μπουν όλοι, εκθέτοντας όλους εμάς που δεν καταλαβαίναμε πως η ήττα από την Μπρέντφορντ στην πρεμιέρα ήρθε με… μισή ομάδα και αυτές από Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι ήταν αναμενόμενες. «Πυροβολήσαμε» δίχως λόγο την Άρσεναλ, αλλά αυτή φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.
Και τώρα, όσοι την κατέκριναν αυστηρά τότε, την αποθεώνουν. Εκθειάζουν τον Ράμσντεϊλ, για τον οποίο ο Μπρένταν Ρότζερς είπε πως είναι το μέλλον της εθνικής Αγγλίας, αποθεώνουν τους Γουάιτ και Γκάμπριελ, βλέπουν πως λείπει πολύ ο τραυματίας Τομιγιάσου, ενώ θεωρούν πως ο Μαρτίν Έντεγκααρντ κάνει καλύτερα το κάθε τι στην θέση του από κάθε άλλον την δεδομένη χρονική στιγμή στην Premier League.
Έτσι, έχουν γίνει καλύτεροι και όσοι προϋπήρχαν στην ομάδα. Ο Τίρνι είναι σταθερότατος, ο Πάρτεϊ διανύει την καλύτερη φάση της καριέρας του στην Άρσεναλ, έχοντας σκοράρει δις για πρώτη φορά, ο Τσάκα σταμάτησε να τιμωρείται δίχως λόγο και έχει γίνει πιο ουσιαστικός, παίζοντας και πιο μπροστά στο γήπεδο, ενώ Σάκα, Σμιθ Ρόου και Μαρτινέλι, απλά δεν σταματούν να εξελίσσονται, όντες πλέον απαραίτητοι.
Ο απαραίτητος Λακαζέτ και το «εμείς» του Αρσέν Βενγκέρ
Τέλος, ιδιαίτερη μνεία θα γίνει σαφώς στον Λακαζέτ. Σε αυτόν που κάνει όλους όσους είναι γύρω του να προοδεύουν και έχει μία φοβερή αντίληψη του παιχνιδιού. Σκοράρει λιγότερο, δίνει εκπληκτικά την μπάλα και ορισμένες εναλλαγές με τον Έντεγκααρντ στο ματς με την Λέστερ, θύμισαν μία Άρσεναλ από άλλη εποχή.
Μένει να δούμε αν ο Γάλλος θα μείνει, με την δήλωση του Αρτέτα πως «κανένας που θέλει να φύγει, δεν παίζει έτσι», να τα λέει όλα.
Καταληκτικά λοιπόν, η Άρσεναλ είναι το φαβορί για την τέταρτη θέση. Και είναι κάτι που η ίδια έκανε δώρο στον εαυτό της! Οι μεταγραφές της, ο τρόπος λειτουργίας της και ο τρόπος παιχνιδιού της, απορρέουν μία πρωτοφανή υγεία. Είναι διαφορετικό να είσαι Άρσεναλ, έλεγε ο Αρσέν Βενγκέρ, που πρέπει να είναι περήφανος για τον πρώην ποδοσφαιριστή του, Μικέλ Αρτέτα. Τι καλύτερο άλλωστε, από το ότι κλήθηκε να σχολιάσει την ομάδα που ανέδειξε στο Sky Sports και αναφερόταν σε αυτήν λέγοντας «We»;