Ουκ ολίγες φάσεις με χέρι στην περιοχή και κατά πόσον υπήρξε παράβαση και ήταν πέναλτι ή όχι, μας έχουν απασχολήσει από την αρχή της σεζόν. Όπως συνέβη σε δύο περιπτώσεις στο πρόσφατο ντέρμπι μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της Ανόρθωσης στο ΓΣΠ. Ο περιβόητος κανονισμός περισσότερο έχει μπερδέψει τον κόσμο, ο καθένας αρκετές φορές τον ερμηνεύει όπως θέλει ή ακόμη κι όπως τον βολεύει. Αυτή είναι η αλήθεια κι όποιος αντιπαραθέσει κάτι άλλο, μάλλον θα λέει ψέματα στον ίδιο του τον εαυτό.
Τι αναφέρει στην ολότητά του ο συγκεκριμένος κανονισμός; Καταρχάς να σημειώσουμε το εξής: η αλλαγή του κανονισμού για το χέρι, επικυρώθηκε στην 135η ετήσια συνέλευση του IFAB (International Football Association Board), δηλαδή το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο της ΦΙΦΑ, το περασμένο καλοκαίρι και εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου του 2021. Το συγκεκριμένο συμβούλιο είναι υπεύθυνο για τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου.
Τότε, το IFAB είχε δώσει επιπλέον επεξηγήσεις, προκειμένου να πάψει το φαινόμενο διαφορετικής ερμηνείας ίδιων φάσεων, μόνο που κάτι τέτοιο, κακά τα ψέματα, δεν έχει συμβεί στην πράξη.
Παράβαση λοιπόν θεωρείται όταν ένας ποδοσφαιριστής:
1) εσκεμμένα βρίσκει την μπάλα με το χέρι, π.χ. μετακινώντας το προς την πορεία της μπάλας.
2) βρίσκει την μπάλα με το χέρι, όταν αυτό μεγαλώνει αφύσικα το σώμα του. Αυτό ισχύει όταν η θέση του χεριού του δεν είναι συνέπεια ή δεν δικαιολογείται από την κίνηση του σώματος.
3) σκοράρει και το γκολ μπαίνει απευθείας με το χέρι έστω κι ακούσια ή όταν το γκολ μπαίνει αφότου υπάρχει επαφή της μπάλας με το χέρι του σκόρερ, έστω και ακούσια.
Το σημείο «2» είναι αυτό που δημιουργεί το μεγαλύτερο μπέρδεμα, ακριβώς διότι ο κανονισμός δεν προσδιορίζει ποια είναι η φυσική και η αφύσικη θέση, ούτε πόσα… εκατοστά θα πρέπει να βρίσκεται το χέρι από το σώμα για να θεωρηθεί πέναλτι μία φάση ή όχι. Εναπόκειται καθαρά στην κρίση του διαιτητή κι αυτό ακριβώς δημιουργεί την ανομοιομορφία σε κάποιες περιπτώσεις που αφορούν τις αποφάσεις τους.
Πέραν από τις περιπτώσεις των πέναλτι κι όχι μόνο, ιδού τι αναφέρει ο κανονισμός και για τα γκολ. Σε περίπτωση επίτευξης τέρματος, θεωρείται παράβαση όταν:
1) το γκολ σημειώνεται απευθείας με το χέρι, έστω και ακούσια
2) το γκολ σημειώνεται αμέσως μετά την επαφή της μπάλας με το χέρι, έστω και ακούσια.
Στον αντίποδα, δεν θεωρείται παράβαση εάν η μπάλα καταλήξει στον παίκτη που σκοράρει από ακούσιο χέρι συμπαίκτη του.

Ανδρέας Βεντούρης