Το 2021 μας άφησε και ήρθε το 2022 με νέες και μεγάλες προκλήσεις για την Μαρία Σάκκαρη. Η 26χρονη Ελληνίδα μετά από φανταστική χρονιά καλείται να απαντήσει στο βασικότερο ερώτημα για κάθε αθλητή. Μπορεί να έχει διάρκεια;
Αυτή είναι και η βασική διαφορά των μεγάλων αθλητών από τους υπόλοιπους. Όσα έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως ο τρόπος που τα έχει κάνει δείχνουν ότι η απάντηση θα είναι θετική.
Κατά τη διάρκεια του 2021 οι φίλαθλοι των τίτλων θα πουν πως δεν έκανε και τίποτα αφού δεν κατέκτησε κάποιον. Ωστόσο, η 26χρονη έκανε στην πραγματικότητα ένα μεγάλο άλμα στην καριέρα της.
Η συνεργασία της με τον Τομ Χιλ και το υπόλοιπο τιμ που έχει δημιουργήσει την έχουν πάει ανεβάσει επίπεδο. Ουσιαστικά η Μαρία Σάκκαρη κράτησε τα θετικά στοιχεία που είχε ήδη στο παιχνίδι της, δούλεψε και βελτίωσε τις λεπτομέρειες σε εκείνα που της έλειπαν κάτι που έφερε την σταδιακή αγωνιστική της έκρηξη.
Η “Σακ” είχε πάντοτε την πρώτη ύλη, το ταλέντο και όλα όσα χρειάζονταν για να βρεθεί μέσα στις κορυφαίες. Εκεί που υστερούσε ήταν οι μικρές λεπτομέρειες και κυρίως η διαχείριση κατά τη διάρκεια των αγώνων. Τι εννοούμε με αυτό; Η Μαρία Σάκκαρη εκείνο που χρειαζόταν περισσότερο απ’ όλα ήταν ένα ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο και να μη χάνει το μυαλό της όταν τα πράγματα στραβώνουν.
Ο Τομ Χιλ είναι ένας από τους καλύτερους, αν όχι ο καλύτερος στο να διαβάζει το παιχνίδι του αντιπάλου και μαζί επιλέγουν τον τρόπο που θα εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες της εκάστοτε αντιπάλου. Την ίδια ώρα η 26χρονη βελτιώθηκε σημαντικά στο σερβίς κάνοντάς το πιο αποτελεσματικό όπως θα δούμε και παρακάτω.

Ο εντυπωσιακός απολογισμός και οι καταραμένοι ημιτελικοί
Ας εξετάσουμε βήμα βήμα τι έκανε μέσα στο 2021 η Μαρία Σάκκαρη. Όπως θα δείτε και στα γραφήματα που ακολουθούν έδωσε 58 αγώνα και κατάφερε να φύγει νικήτρια στους 38 από αυτούς.
Η επιφάνεια στην οποία είχε το καλύτερο ρεκόρ φέτος ήταν η χωμάτινη, ενώ το μικρότερο ποσοστό ήταν στο γρασίδι. Επίσης κατάφερε να φτάσει οκτώ φορές στα ημιτελικά ενός τουρνουά, όμως μόνο μία φορά πήρε την πρόκριση στον τελικό και για την ακρίβεια στο τουρνουά που διεξήχθη στην Οστράβα.
Πριν προχωρήσουμε να διευκρινίσουμε πως η διαφορά που βλέπετε στις προκρίσεις από τα προημιτελικά σε σχέση με τους αγώνες των ημιτελικών οφείλεται στο γεγονός ότι στα στοιχεία έχουμε προσμετρήσει και το WTA Finals όπου δεν υπάρχει προημιτελική φάση.

Η τρομακτική βελτίωση σε πολλούς τομείς
Πάμε τώρα σε πιο συγκεκριμένους τομείς του παιχνιδιού της, εκείνους που βελτιώνει σταδιακά τα τελευταία χρόνια από τότε που άρχισε η συνεργασία της με τον Τομ Χιλ.
Για αυτό το λόγο στο γράφημα που θα δείτε έχουμε ως αντιπαραβολή τι έκανε μέχρι το 2017 και τι έκανε το 2021 για να έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Η Μαρία Σάκκαρη μέχρι τότε κρατούσε το σερβίς της σε ένα ποσοστό το οποίο ήταν περίπου στο 58%, τη χρονιά που ολοκληρώθηκε το συγκεκριμένο νούμερο έφτασε στο 72,2%!
Κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Εντυπωσιακή είναι η άνοδος στην αναλογία των άσων όπου από το 2,9% που βρισκόταν το 2017 εκτοξεύτηκε στο 6,6%. Μάλιστα, η εκτίναξη αυτή δεν είναι τυχαία αφού και πέρσι ήταν στο 6,4%.
Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που αξίζουν την προσοχή μας όπως το γεγονός ότι καταφέρνει να κρατά το σερβίς της στο 72,2% έναντι 59%, ενώ όλα τα παραπάνω μεταφράζονται τόσο στις νίκες όσο και στα σετ που κατακτά.

Κυριάρχησε κόντρα σε αθλήτριες του Top-10
Ένα κομμάτι που πρέπει να αναλύσουμε ξεχωριστά είναι αυτό των αγώνων απέναντι σε αθλήτριες που βρίσκονται στο Top-10. Σε όλη την καριέρα της έχει αποδείξει πως της αρέσουν τα δύσκολα, ωστόσο φέτος στα περισσότερα παιχνίδια έπιασε την καλύτερη απόδοσή της όταν αντιμετώπιζε τέτοιες αθλήτριες. Οι εννιά νίκες σε 15 αγώνες αυτό μαρτυρούν και θα μπορούσαν να ήταν και παραπάνω.
Υπήρχαν ματς στα οποία η Σάκκαρη ήταν τόσο κυριαρχική πάνω στο κορτ που δύσκολα θα μπορούσε οποιαδήποτε αθλήτρια να τα βγάλει πέρα μαζί της. Αν φαίνεται υπερβολικό αυτό αναγράφω τότε αρκεί να απαντήσουν οι αριθμοί της σε κάποια ματς.
Kόντρα στη Σοφία Κένιν το 15% των σερβίς που έκανε η Σάκκαρη κατέληξε σε άσο. Στις δύο νίκες που έκανε απέναντι στην Σβιάτεκ είχε 82,9% και 96,3% κερδισμένους πόντους μετά το πρώτο σερβίς. Σε αυτά τα δύο παιχνίδια η Πολωνή της δημιούργησε συνολικά οκτώ break points με την “Σακ” να σώζει τα επτά από αυτά!
Κόντρα στην Οσάκα η Σάκκαρη πήρε το 50% των πόντων πίσω από το πρώτο σερβίς της Γιαπωνέζας, ενώ κόντρα στην Σαλαμπλένκα πήρε το 63,6% των πόντων πίσω από το δεύτερο σερβίς της Λευκορωσίδας. Η Σαμπαλένκα ήταν και η αθλήτρια στην οποία η Σάκκαρη έκανε και τα περισσότερα break (8).
Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα όμως είναι η σταθερότητα που είχε η Σάκκαρη στα περισσότερα παιχνίδια, ακόμα και σε αυτά που έχασε. Κόντρα σε αθλήτριες του Top-10 το 6.3% των σερβίς κατέληξαν σε άσους, πέρασε το 60.0% των πρώτων σερβίς και στο 67.8% των περιπτώσεων πήρε εκείνη τον πόντο. Την ίδια ώρα το 42.8% των πόντων όταν εκείνη καλούνταν να απαντήσει στα σερβίς των αντιπάλων της κατέληγαν σε αυτήν.
Σίγουρα όλα τα παραπάνω νούμερα μόνο απαρατήρητα δεν περνάνε.

Η πληγή των tie break και τα τελειώματα των σετ
Πάντα όμως υπάρχουν και πράγματα τα οποία μπορεί κανείς να βελτιώσει. Φέτος η Μαρία Σάκκαρη αντιμετώπισε δύο βασικά προβλήματα.
Το ένα από αυτό ήταν τα tie break. Σε όλη την καριέρα της συνήθως έβγαινε νικήτρια από αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία φέτος δεν τα κατάφερε εξίσου καλά. Στα 58 ματς μπήκε στη συγκεκριμένη διαδικασία 13 φορές και κατάφερε να βγει νικήτρια μόνο τις 5 εξ’ αυτών.
Μάλιστα, πολλές φορές η Μαρία Σάκκαρη έμπαινε στη διαδικασία των tie break ή έχανε τα σετ από break που δεχόταν στο φινάλε. Σύμφωνα με τα στατιστικά η 26χρονη Ελληνίδα δυσκολευόταν περισσότερο να κρατήσει το σερβίς της στα τελευταία games των σετ, ενώ εκεί δέχτηκε και τα περισσότερα breaks.

Να γίνει η καλύτερη έκδοση του εαυτού της
Αντί επιλόγου για το τι περιμένουμε και το τι πρέπει να κάνει η Μαρία Σάκκαρη μέσα στο 2022 θα χρησιμοποιήσουμε ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις που έκανε στο Eurosport.
“Μπορώ να πω ότι πριν από τη φετινή σεζόν, ήμουν σκληρή και αρνητική με τον εαυτό μου. Φέτος, όμως, και με τη βοήθεια των κατάλληλων ανθρώπων δίπλα μου συγκεντρώθηκα στο να κάνω καλές και θετικές σκέψεις. Αυτό φάνηκε και στα αποτελέσματά μου, οπότε το να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου θα έλεγα με βεβαιότητα ότι είναι πολύ ωραία ιδέα. Ήταν κάτι στο οποίο εστιάσαμε περισσότερο και η προσαρμογή της συμπεριφοράς μου οδήγησε σε σταδιακή βελτίωση” ανέφερε μεταξύ άλλων η Μαρία Σάκκαρη.
Σε ένα άλλο σημείο των δηλώσεών της είπε: “Ξέρω ότι ο προπονητής μου, ο Τομ Χιλ, θέλει να γίνω περισσότερο αλαζονική. Αλλά νομίζω ότι θέλει ουσιαστικά να πιστεύω περισσότερο στον εαυτό μου, κάτι που είναι πολύ σωστό. Οι δύο ημιτελικοί στα Grand Slam έδειξαν ότι κάνω σωστά πράγματα και αυτά τα αποτελέσματα με βοηθούν να βρω την αυτοπεποίθησή μου και να καταλάβω τι πιστεύω ότι είμαι ικανή να κάνω.
Δουλεύω με ψυχολόγο που πραγματικά με ξέρει και εστιάζουμε στο να βρίσκω τρόπους να χτίζω την αυτοπεποίθησή μου εκτός court, οπότε δεν στηρίζομαι στα αποτελέσματα. Αυτή η ισορροπία βοηθάει και είμαι σε διαδικασία να γίνομαι λίγο καλύτερη κάθε μέρα.
Δεν έχω κάποιους συγκεκριμένους στόχους, διότι αυτή η σεζόν μου έδειξε ότι όλα είναι πιθανά. Το να γίνω μια καλύτερη έκδοση του εαυτού μου είναι ο μεγαλύτερος στόχος”.