To 2021 πέρασε και έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιους να περάσουν σε mode υπερπαίκτη. Το SDNA δίνει την κορυφαία 11άδα του έτους που μόλις έφυγε.
Πάει και το 2021 και όπως όλα τα χρόνια, άφησε πολλές ιστορίες και παίκτες που έκαναν απίστευτα πράγματα στα γήπεδα. Αλλοι επιβεβαίωσαν το γνωστό τους level και άλλοι έκαναν το ουδέτερο μάτι να μείνει πάνω τους για λίγο περισσότερο. Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε βουτιά στην αντικειμενικότητα και να φτιάξουμε την 11άδα των παικτών που ξεχώρισαν, είτε λόγω των ατομικών εμφανίσων, είτε λόγω των τίτλων που κατέκτησαν. Κατεβάζουμε 4-3-3 και φύγαμε…

Τερματοφύλακας: Εντουάρ Μεντί, Τσέλσι
Η Τσέλσι τον απέκτησε τον Σεπτέμβριο του 2020, οπότε το έτος που έφυγε ήταν το πρώτο ολόκληρο club για εκείνον. Και του μπήκε απίστευτα τέλεια. Εριξε στον πάγκο τον πιο ακριβό keeper όλων των εποχών, ω ναι, τον Κέπα Αριθαμπαλάγα και έδωσε στον Τόμας Τούχελ σταθερότητα και τη δυνατότητα να βγάλει την ομάδα στο Champions League αλλά και να κατακτήσει την κορυφαία διοργάνωση. Οι fans των Μπλε δεν θα ξεχάσουν ποτέ τις επεμβάσεις του στα ημιτελικά με την Ρεάλ, ότι με 9 clean-sheet ισοφάρισε το καλύτερο ρεκόρ ever, όπως και ότι δέχθηκε τα λιγότερα γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης. Κανένας δεν αξίζει περισσότερο τα γάντια για το 2021.

Δεξί μπακ: Ζοάο Κανσέλο, Μάντσεστερ Σίτι
Ακόμα και αν δεν είσαι άρρωστος με την Αγγλία, κάπου θα το έχει πάρει το μάτι σου. Ο Γκουαρδιόλα κάνει μαγικά πράγματα από πέρυσι και συνεχίζει φέτος με τον Ζοάο Κανσέλο. Ο Πορτογάλος είναι το κλειδί για το τρικ του προπονητή του, ο οποίος στέλνει τον μπακ μπροστά, να φτιάξει δίδυμο με τον αμυντικό μέσο και έτσι να παίξει με τρεις στην άμυνα στη φάση της κατοχής μπάλας. Ο πρώην άσος των Βαλένθια, Ιντερ, Γιουβέντους, δεν έχει παίξει ποτέ ξανά τέτοια μπάλα, έχει κατά κανόνα πάνω από 100 επαφές πέρα από ασίστ και γκολ. Πρωτάθλημα πέρυσι «αέρα» και τελικό CL, φέτος πήγε να δείρει ακόμα και τους ληστές που του επιτέθηκαν. Πως να μην λένε innovator μετά τον Πεπ;

Σέντερ μπακ: Ρούμπεν Ντίας, Μάντσεστερ Σίτι
Μένουμε Σίτι. Για το κέντρο άμυνας επιλέχθηκε ένας από τους πιο επιδραστικούς παίκτες που έχουμε δει τελευταία. Η Γιουνάιτεντ έδωσε 100 εκατ. για τον Μαγκουάιρ, η Λίβερπουλ 80 για τον Φαν Ντάικ, η Αρσεναλ 60 για τον Γουάιτ, η Τότεναμ 55 για τον Ρομέρο, όμως καμία δεν έκανε το deal της Σίτι με τα 55 για τον Ρούμπεν Ντίας. Value-for-money όσο δεν πάει. Ο Πορτογάλος, ηγέτης στα 24 του, μεταμόρφωσε την άμυνα των Πολιτών, βελτίωσε τους Στόουνς, Λαπόρτ και ήταν εκπληκτικός σε Αγγλία και το CL – παρότι δεν ήρθε η κούπα. Καλύτερη άμυνα η Σίτι πέρυσι, καλύτερη και φέτος. Για τον Πεπ έχουν έρθει άσπρες… Ντίας από τη μέρα που αποκτήθηκε [sorry].

Σέντερ μπακ: Αντόνιο Ρουντιγκερ, Τσέλσι
Εναν πραγματικό υπερπαίκτη στην άμυνα βρήκε ο Τούχελ από τη μέρα που ανέλαβε την Τσέλσι. Ο Τιάγκο Σίλβα έχει την κλάση, ο Αθπιλικουέτα δεν κάνει ποτέ λάθος, όμως ο Ρούντιγκερ έχει εξελιχθεί σε top-class αμυντικό. Ποτέ τραυματίας, πάντα βασικός, ο 28χρονος Γερμανός, πρώην των Στουτγκάρδης, Ρόμα έχει στείλει ψηλά το επίπεδό του έχοντας πολλά μαζεμένα εκπληκτικά χαρακτηριστικά όπως μπόι 1.90μ., ικανότητα στον αέρα, δύναμη, ταχύτητα και ικανότητα στις πάσες και τη δημιουργία. Αναντικατάστατο κομμάτι της μηχανής που σήκωσε το Champions League με clean-sheet κόντρα στην Σίτι, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ενώ πλέον μένει ελεύθερος γίνεται σφαγή ανάμεσα στους Μπλε, την Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπάγερν Μονάχου.

Αριστερό μπακ: Νταβίντ Αλάμπα, Ρεάλ Μαδρίτης
Παίζει και σέντερ-μπακ, παίζει και αμυντικό χαφ, όμως εμείς θα τον βάλουμε στα αριστερά της άμυνας. Ο Νταβίντ Αλάμπα κατέκτησε το καλοκαίρι ένα ακόμα πρωτάθλημα με την Μπάγερν, όμως έπειτα από 10 χρόνια ως βασικός και 27 τίτλους αποφάσισε να φύγει από το Μόναχο. Ο Αυστριακός ήταν η απάντηση στις αποχωρήσεις Ράμος-Βαράν από την Ρεάλ Μαδρίτης και τα πάει σούπερ στους πρώτους του μήνες. Απίστευτο τεμάχιο στο παρθενικό του clasico και τη νίκη σε βάρος της Μπαρτσελόνα και άμεση προσαρμογή στο μεγαλύτερο club στον κόσμο. Ο 29χρονος έχει «κουμπώσει» άψογα στο Santiago Bernabeu [23 ματς, 2 γκολ, 3 ασίστ] και το πιθανότερο σενάριο είναι να προσθέσει το ερχόμενο καλοκαίρι το πρώτο ισπανικό πρωτάθλημα στην ήδη πλούσια τροπαιοθήκη του.

Αμυντικός μέσος: Ζορζίνιο, Τσέλσι
Ακατέβατος. Από πλευράς τίτλων, δεν υπάρχει πιο επιτυχημένος παίκτης στον κόσμο για το έτος που ολοκληρώθηκε. Ο Ζορζίνιο ήταν βασικός στην Τσέλσι που κατέκτησε το Champions League και μερικούς μήνες αργότερα ως τέτοιος πανηγύρισε το Euro με την Εθνική Ιταλίας. Ποιος να του πει τι; Ο deep-lying-playmaker μπορεί να μην είναι ο Πίρλο, ούτε ο Κροος, όμως είναι κάποιος που όταν η μπάλα πάει σε εκείνον, σπάνια τη χάνει, σχεδόν πάντα βρίσκει συμπαίκτη και γενικότερα κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν. Στα θετικά του, ότι, με την Τσέλσι τουλάχιστον, είναι άχαστος από τη βούλα του πέναλτι καθώς μέσα στο 2021 έσπασε το ρεκόρ για ένα έτος, έχοντας 10 με τόνο στην Premier League.

Κεντρικός μέσος: Νικολό Μπαρέλα, Ιντερ
Δεύτερος σερί Ιταλός στην 11άδα. Ο Μπαρέλα από τη δεύτερη σεζόν του στην Ιντερ έχει περάσει σε mode υπερπαίκτη. Είναι από τους πιο βελτιωμένους box-to-box μέσους στην Ευρώπη και αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα με τoυς Nerazzurri, πανηγύρισε και αυτός ως βασικός το Euro με την Squadra Azzurra. «Μπορεί να τρέχει για δύο σερί 90λεπτα» λένε όσοι τον βλέπουν να παίζει και εκτός από την αντοχή, έχει ένα πλήρες πακέτο. Γρήγορος, βρίσκεται παντού, προσφέρει αμυντικά, έχει το γκολ και φέτος είναι πρώτος σε ασίστ στην Serie A. Χωρίς υπερβολή, είναι ο παίκτης του οποίου η απουσία πονά περισσότερο την ομάδα του Σιμόνε Ιντσάγκι.

Κεντρικός μέσος: Ν’ Γκολό Καντέ, Τσέλσι
Στην ερώτηση «πες μου έναν παίκτη που δεν έχει haters», εδώ υπάρχει μια safe λύση. Στα 30 του πλέον, ο Καντέ συνεχίζει να δημιουργεί fans και αυτό έγινε ξανά μέσα στο 2021, όταν η pressing-machine με όνομα Τσέλσι διέθετε το απόλυτο υπερόπλο. Αν ο Μπαρέλα μπορεί να βγάλει δύο σερί ματς, ο Γάλλος μπορεί να το κάνει σε δύο παίζοντας για δύο. Ο τουρμποκίνητος άσος μετά το πρωτάθλημα με την Λέστερ και το Mundial με την Γαλλία, έβαλε στο παλμαρέ του και το Champions League ως πρωταγωνιστής και πραγματικά, όσο και να θέλεις, όσο και αν ψάξεις, δύσκολα θα βρεις κάποιον τόσο σημαντικό σε κάποια μεγάλη επιτυχία στο έτος που έφυγε.

Δεξί εξτρέμ: Μοχάμεντ Σαλάχ, Λίβερπουλ
Εντάξει, ήταν απογοητευτική η Λίβερπουλ πέρυσι και δεν κατέκτησε τίτλο. Ομως φέτος, στο πρώτο 6μηνο της τρέχουσας σεζόν, ο Σαλάχ είναι ο πιο τρομακτικός επιθετικός στον κόσμο. Πριν το πρόσφατο παιχνίδι με την Λέστερ, που έχασε το πέναλτι, ο Αιγύπτιος ήταν ο φόβος κάθε άμυνας, σκόραρε σχεδόν πάντα σε Premier League και Champions League και αποτέλεσε τον ηγέτη των Reds που έκανε το 6×6 στον πιο δύσκολο όμιλο και μέχρι πρότινος είχε από κοντά την Μάντσεστερ Σίτι. Σε 19 ματς έχει 15 γκολ και 9 ασίστ στο πρωτάθλημα και 7 τεμάχια σε 6 αγώνες στα αστέρια. Στο 2021 είναι στα 39 γκολ και τις 12 ασίστ. Δεν τον αφήνεις με τίποτα έξω.

Αριστερό εξτρέμ: Κιλιάν Μπαπέ | Παρί Σεν Ζερμέν
Το όνειρο κάθε προπονητή, κάθε ομάδας που θέλει να χτίσει κάτι τεράστιο για την επόμενη 10ετία. Ο σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν, Κιλιάν Μπαπέ, προσέθεσε στο παλμαρέ του το Nations League με την Γαλλία και μέσα στο 2021 έκανε μέσα αυτό που περίμεναν όλοι. Δεν σταμάτησε να σκοράρει. Ο 22χρονος έπασε το φράγμα των 50 γκολ με club και Εθνική ομάδα [51], ενώ μόλις 4 παίκτες έδωσαν περισσότερες από τις δικές του 16 ασίστ. Μαζί με αυτές με τους Τρικολόρ, έδωσε 22 τη χρονιά που έφυγε. Το ρολόι της Ρεάλ Μαδρίτης μετρά ήδη αντίστροφα. Tic-tac…

Φορ: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Μπάγερν Μονάχου
Και κλείνουμε με τον επιθετικό της κορυφής. Και αυτό είναι διπλής σημασίας. Στην κορυφή της επίθεσης, αλλά και του κόσμου. Ο Λέβα έπιασε επίπεδα πραγματικού υπερπαίκτη και είναι τουλάχιστον «αστείο» το γεγονός ότι δεν πήρε την Χρυσή Μπάλα. Μπορεί το πρωτάθλημα Γερμανίας να μην είναι τίτλος που σε κάνει να πεις «ουάου», όμως αυτά που έκανε ο Lewy είναι για πολλά επιφωνήματα. Κανένας μέσα στο 2021 δεν ήταν υπεύθυνος για περισσότερα γκολ καθώς με Μπάγερν και Πολωνία πέτυχε 69 και έδωσε 11 ασίστ. Επίσης, έγραψε ιστορία στην Bundesliga, σπάζοντας το ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ πετυχαίνοντας περισσότερα γκολ σε μια σεζόν αλλά και σε ένα ημερολογιακό έτος. Εμείς δεν είμαστε ιερόσυλοι…