Το σημερινό ντέρμπι στο ΓΣΠ είναι το 153ο μεταξύ των δύο «αιωνίων» στο πρωτάθλημα. Το ΑΠΟΕΛ μετράει 56 νίκες, η Ομόνοια 47, ενώ άλλα 48 ματς έληξαν ισόπαλα. Οι δύο ομάδες μηδενίστηκαν στον αγώνα στις 9 Μαΐου 2009 (32η αγωνιστική) λόγω επεισοδίων.
Οι δύο ομάδες θα δώσουν σήμερα το 86ο μεταξύ τους παιχνίδι στο νέο ΓΣΠ. Το ΑΠΟΕΛ νίκησε 41 φορές, η Ομόνοια 19, ενώ 19 παιχνίδια δεν ανέδειξαν νικητή.

Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ: Η πρώτη μεταξύ τους συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1953 σε φιλικό αγώνα, με το ΑΠΟΕΛ να νικάει με 2-0. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι διεξήχθη στις 12 Δεκεμβρίου 1953, με τις δύο ομάδες να μένουν στο ισόπαλο 0-0. Τότε μάλιστα έγινε ρεκόρ εισπράξεων, στις 640 λίρες…!

ΧΑΤ ΤΡΙΚ: Ο Ανδρέας Στυλιανού είναι ο πρώτος παίκτης του ΑΠΟΕΛ που πέτυχε χατ τρικ εναντίον της Ομόνοιας. Ο Ανδρέας Κάντηλος είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής των «πρασίνων» που πέτυχε χατ τρικ κατά του ΑΠΟΕΛ.

ΕΔΡΕΣ: Το ντέρμπι των «αιωνίων» διεξήχθη σε τέσσερα γήπεδα. Στο παλιό ΓΣΠ, στο Μακάρειο, στο νέο ΓΣΠ και μία φορά στη… Λεμεσό!  Τη σεζόν 1992-93, λόγω τιμωρίας του ΑΠΟΕΛ, το ματς διεξήχθη στο Τσίρειο, με τις δύο ομάδες να μένουν στο ισόπαλο 2-2, με τους Ιωάννου και Σωτηρίου να σκοράρουν για τους «γαλαζοκίτρινους» και τον Πανίκο Ξιούρουππα να σκοράρει δις για τους «πράσινους».

Ανδρέας Βεντούρης