Συνεχίζονται να παρατηρούνται προβλήματα, σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, που πλήττουν το νησί, από το πρωί της Πέμπτης, με την Πυροσβεστική να τρέχει να προλάβει.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρήθηκε στη Λευκωσία, κατά τη χθεσινή ημέρα, αφού σε αρκετές περιοχές, δρόμοι είχαν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ ορμητικά νερά από ποταμούς προκάλεσαν άλλα προβλήματα.
Η Πυροσβεστική, από το απόγευμα της Πέμπτης, μέχρι το πρωί της Παρασκευής, έλαβε συνολικά 180 κλήσεις για βοήθεια, με τις 160 να αφορούν τη Λευκωσία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Δύναμης, Ανδρέα Κεττή, η πλειονότητα των κλήσεων αφορούσαν αντλήσεις ομβρίων υδάτων από υπόγειες, ημιυπόγειους χώρους/υποστατικά, και αρκετές περιπτώσεις διασώσεις ατόμων, τα οποία εγκλωβίστηκαν μέσα στα οχήματα τους ενώ επέβαιναν εντός πλημμυρισμένων δρόμων ή σε κάποιες περιπτώσεις σε κοίτες ποταμών ή σε όμβρια ύδατα με ορμητικότητα και αρκετές ρυμουλκήσεις οχημάτων με επιβαίνοντες ή μη σε ασφαλείς χώρους.
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, αν κατά έχουν διαπιστώσει οποιεσδήποτε ζημιές λόγω της έντονης βροχόπτωσης, ο κ. Κεττής είπε ότι ζημιές υπάρχουν αρκετές, ειδικά σε χώρους οι οποίοι έχουν πλημμυρίσει σε υποστατικά ή άλλους υπόγειους, ημιυπόγειους χώρους.
«Φυσικά τούτα τα πράγματα θα καταγραφούν στη συνέχεια. Απλά τώρα διεκπεραιώνουμε περιστατικά», πρόσθεσε.
Ο κ. Κεττής είπε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται επί ποδός και σημείωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις από τις ψεσινές βροχοπτώσεις, πολλοί ένοικοι υποστατικών εντόπισαν σήμερα τις ζημιές και τα προβλήματα και για αυτό υπάρχουν ακόμα συνεργεία έξω και διεκπεραιώνουν τις κλήσεις.
Σε μήνυμα του ενόψει και της Πρωτοχρονιάς, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κάλεσε τον κόσμο να είναι προσεκτικός, «να αφομοιώσει πλέον ότι αυτά τα οποία συμβαίνουν, τα έντονα φαινόμενα είτε αυτά είναι βροχοπτώσεις ή άλλα καιρικά έντονα φαινόμενα είτε ακόμα και πυρκαγιές θα είναι πλέον στη ζωή μας λόγω και της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών και της κλιματικής κρίσης πλέον που περνάμε».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην επαρχία Λευκωσίας, με τη συμβολή μελών της δύναμης, απεγκλωβίστηκαν εννέα οδηγοί από τα οχήματά τους και άλλα τρία πρόσωπα από οικίες.
Επίσης, γύρω στις 10 το βράδυ, ενώ ζεύγος βρισκόταν στο όχημά του στην οδό Σταδίου στη Νήσου, σε κάποιο σημείο του δρόμου, που ήταν καλυμμένος με λάσπη, ο οδηγός του οχήματος ανέβηκε στην καμπίνα του οχήματος του και κάλεσε σε βοήθεια. Άμεσα μέλη του Αστυνομικού Σταθμού Πέρα Χωριού έφτασαν στο σημείο και διέσωσαν το ζεύγος.