Άλλα δύο κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκαν από τη διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τριών μαθητών, οι οποίοι από την Παρασκευή είχαν εντοπιστεί θετικοί στη συγκεκριμένη μετάλλαξη.
Πρόκειται για δύο άτομα που ταξίδεψαν μαζί με τους άλλους τρεις μαθητές και οι οποίοι είχαν εντοπιστεί θετικοί στον κορωνοϊό τις προηγούμενες μέρες.
Ακολούθως, έγινε αλληλούχιση των δειγμάτων τους και επιβεβαιώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από την Όμικρον.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη θέτει εκ νέου σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού τα κρούσματα ανέρχονται πλέον στα πέντε και ο κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης διασποράς είναι μεγαλύτερος.
Εκατοντάδες πρόσωπα περνούν από τεστ
Την ίδια ώρα εκατοντάδες είναι τα πρόσωπα που υποβάλλονται από το πρωί του Σαββάτου σε τεστ κορωνοϊού για να διαφανεί κατά πόσο υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που προσβλήθηκαν από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.
Η διαδικασία αλληλούχισης θα συνεχιστεί στα άλλα 11 θετικά δείγματα στο σχολείο. Ενδεχομένως εντός της ημέρας να υπάρξουν και άλλα αποτελέσματα.
Σημειώνεται ότι περίπου 500 άτομα κλήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας στη σχολική μονάδα για να υποβληθούν σε τεστ PCR.
Υπενθυμίζεται ότι, την 1η Δεκεμβρίου οι ανήλικοι που βρέθηκαν θετικοί στην Όμικρον, έφτασαν στην Κύπρο έπειτα από σχολική εκδρομή και υποβλήθηκαν σε τεστ PCR με αρνητική ένδειξη. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμά τους ήταν σε περιορισμό, ωστόσο το ανησυχητικό είναι ότι μετά, έπειτα και από αυτό το αποτέλεσμα, επέστρεψαν στο σχολείο τους, αφού δεν είχαν συμπτώματα και ήταν εμβολιασμένοι. Συμπτώματα φαίνεται να ανέπτυξαν πέντε ημέρες μετά την άφιξη τους στην Κύπρο.
Υποβλήθηκαν σε τεστ, το οποίο όταν βγήκε θετικό, μπήκαν σε αυτοπεριορισμό στα σπίτια τους. Τα θετικά τους τεστ αναλύθηκαν από το Ινστιτούτο Γενετικής, που διαπίστωσε την Παρασκευή, μέσω αλληλούχισης, πως οι τρεις ανήλικοι είχαν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον.
Στο σχολείο υπάρχουν άλλα δεκατρία κρούσματα κορωνοϊού, ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές, που εντοπίστηκαν μετά την εν λόγω εκδρομή. Όλα τα δείγματα βρίσκονται στο Ινστιτούτο Γενετικής και περνούν από αλληλούχιση, για να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί και αυτά τα άτομα από τη μετάλλαξη Όμικρον.
Αυτό που ενέτεινε την ανησυχία, είναι ότι κάποια από τα θετικά κρούσματα (σ.σ όχι οι τρεις μαθητές), φαίνεται πως πριν διαγνωστούν πήγαιναν στο σχολείο, ενώ είχαν ενεργά συμπτώματα της νόσου, κάτι που ευνοεί τη μετάδοση. Τα τεστ όλων των θετικών περιστατικών, που είναι πάνω από δεκαπέντε και αφορούν τόσο σε μαθητές όσο και σε καθηγητές, βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αλληλούχισης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί και αυτοί από την μετάλλαξη Όμικρον. Σημειώνεται ότι στην εκδρομή είχαν μεταβεί περίπου 40 άτομα.