Τεράστια ανησυχία και πρόωρο πονοκέφαλο, προκάλεσε στο Υπουργείο Υγείας η εκτόξευση κρουσμάτων, που φέρνει επί τάπητος ξανά το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων, πριν το τέλος του χρόνου. Ο υπουργός Υγείας, θα ζητήσει από τους επιστήμονες να ετοιμάσουν εισηγήσεις για μέτρα περιορισμού της διασποράς. Θα ακολουθήσει σύσκεψη την Τετάρτη και εάν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής προτείνουν μέτρα, τότε θα συνέλθει εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο για να ληφθούν αποφάσεις.
Λίγες ώρες αφότου αποφασίστηκε ότι μόνο μία ανατροπή που θα είχε σχέση είτε με την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, είτε με μεγάλη αύξηση στις ροές των ασθενών στα νοσοκομεία, θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν αποφάσεις για μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά, ήρθε η ψυχρολουσία των 1925 κρουσμάτων. Ένας αριθμός, που αποτελεί τον υψηλότερο στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας (σ.σ το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ ήταν 1152 κρούσματα στις 15 Ιουλίου του 2021) και καταδεικνύει πλέον πως ενδεχομένως να έχει κυριαρχήσει στην κοινότητα, η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον, που έχει ανατρέψει τους σχεδιασμούς πολλών χωρών και έχει οδηγήσει  στη λήψη έκτακτων μέτρων.
Έπειτα από πολύωρες συσκέψεις τη Δευτέρα και μετά τις συστάσεις κάποιων επιστημόνων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, είχε αποφασιστεί πως με βάση την κατάσταση στα νοσοκομεία, που κρίνεται από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ως πλήρως διαχειρίσιμη, θα μπορούσαν μπουν στον πάγο για λίγα εικοσιτετράωρα, οι όποιες σκέψεις για λήψη επιπρόσθετων μέτρων, από τη μία για να μην επηρεαστεί ο προγραμματισμός των πολιτών και από την άλλη για να υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα από την κατάσταση στη κοινότητα.
Ωστόσο, τα νέα δεδομένα αναγκάζουν το Υπουργείο Υγείας να προβεί σε επαναξιολόγηση της κατάστασης, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ανεξέλεγκτης διασποράς στην κοινότητα, που θα προκαλέσουν αύξηση στις νοσηλείες, παρά το γεγονός ότι οι μελέτες για τη μετάλλαξη Όμικρον κάνουν λόγο για λιγότερο αριθμό ασθενών που χρήζει νοσηλείας στα νοσοκομεία.
Τα τελευταία δύο εικοσιτεράωρα διαπιστώθηκε πως πολλά από τα κρούσματα σχετίζονται με χώρους αναψυχής και συνάξεις νεαρών. Κατά τη σύσκεψη με τους επιστήμονες, θα δοθούν στοιχεία από τα ευρήματα της Ομάδας Ιχνηλάτησης, προκειμένου οι αποφάσεις να στοχεύσουν σε χώρους υψηλού κινδύνου.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι επιστήμονες, με βάση την κατάσταση στα νοσοκομεία, να προτείνουν μείωση συναθροίσεων τόσο σε σπίτια, όσο και σε χώρους υψηλού κινδύνου, αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας και μέτρα που να μειώνουν δραστικά τις επαφές, προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες διασποράς.
Αν και το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown, είναι κάτι που ουδείς θέλει να σκέφτεται αφού θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία και μάλιστα σε μία περίοδο όπου υπάρχει ανάπτυξη, με βάση τα παραδείγματα άλλων χωρών, δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το τραπέζι. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα ενδεχόμενο παράτασης του κλεισίματος σχολείων και μείωση των ωρών λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου.
Πηγή: reporter.com.cy