Συναγερμό έχει σημάνει και στην Κύπρο η αφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε σε Βέλγιο και Ισραήλ. Στο περιθώριο εκδήλωσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα ανακοίνωσε τη λήψη δραστικών μέτρων για αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς της αφρικανικής μετάλλαξης, με κλείσιμο των συνόρων σε όσες χώρες παρουσιάζουν την συγκεκριμένη μετάλλαξη της πανδημίας.
«Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε για αυτή την νέα μετάλλαξη πραγματικά σήμανε συναγερμός στο Υπουργείο Υγείας. Η Ομάδα που έχει συσταθεί πρόσφατα για τις μεταλλάξεις είχε αρκετές συσκέψεις και μαζί μου και αποφασίσαμε ότι περίπου δέκα χώρες που έχουν σχέση με αυτή την μετάλλαξη, θα απαγορεύεται η είσοδος στη Κυπριακή Δημοκρατία των κατοίκων των χωρών αυτών».
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι οι Κύπριοι επισκέπτες που επιστρέφουν από τις συγκεκριμένες χώρες, θα τίθενται σε καραντίνα δέκα ημερών.
«Επίσης κάποιες χώρες όπως το Ισραήλ και κάποιες άλλες που έχουν κρούσματα με αυτή την μετάλλαξη, θα έχουμε αυστηρούς ελέγχους στα αεροδρόμια μας και θα ελέγχονται με PCR για να δούμε εάν υπάρχει η μετάλλαξη αυτή».
Ο Υπουργός Υγείας τόνισε επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί η αφρικανική μετάλλαξη στην Κύπρο, στο πλαίσιο των συστηματικών εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούνται.
«Είμαστε έτοιμοι εάν έχουμε αυτό το κρούσμα να το αντιμετωπίσουμε όπως και οι άλλες χώρες».
O Mιχάλης Χατζηπαντέλα είπε ότι σύντομα θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση με όλες τις χώρες που αφορά η απόφαση και τις λεπτομέρειες.