Το στίγμα των προθέσεων της Κυβέρνησης, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος προανήγγειλε, ουσιαστικά την αυστηροποίηση των μέτρων, για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του, μετά τα εγκαίνια του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού «Λοχία Βασίλη Κρόκου», στη Λεμεσό, κληθείς να πει αν η Κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για περαιτέρω μέτρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ο Πρόεδρος είπε ότι «πρώτη απόφαση που στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα, προ της λήψης αυστηρότερων μέτρων – διότι δεν μας αφήνεται επιλογή – είναι ένα δεκαπενθήμερο ή εικοσαήμερο με τα κέντρα εμβολιασμού σε κάθε πόλη, να δώσουμε την ευκαιρία είτε του πρώτου είτε του τρίτου είτε της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού προγράμματος. Μετά ταύτα βεβαίως τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν. Προκειμένου να αποφύγουμε το ολικό lockdown κάποιοι πρέπει να αποκλειστούν, ανεξάρτητα του πόσο σεβόμαστε τις απόψεις τους.
Παραδείγματα υπάρχουν από πολλές χώρες όπως η Ελλάδα, η Αυστρία, η Γαλλία.
Δεν έχουμε επιλογή, αν δεν θέλουμε να οδηγήσουμε επιχειρήσεις στη χρεοκοπία για το πείσμα κάποιων. Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν ότι έφτασε η ώρα να συνειδητοποιήσουν ότι η ατομική είναι και κοινωνική ευθύνη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην απαγόρευση της εισόδου σε μη εμβολιασμένους σε clubs, γήπεδα και θέατρα, ενώ όπως όλα δείχνουν, στο παρόν στάδιο δεν μελετάται η απαγόρευσή τους σε καφετέριες και χώρους εστίασης.
Ειδικά μέτρα, όπως όλα δείχνουν, θα ληφθούν και στα σχολεία, αφού αναμένεται να καταστεί υποχρεωτική η μάσκα για παιδιά του Δημοτικού και θα ακυρωθούν οι σχολικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Επίσης, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων σε μεγάλες συναθροίσεις και να ακυρωθούν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις.
Ενώ αναμενόταν ότι η υποχρεωτική πρόνοια για τρίτη δόση του εμβολίου για SafePass δεν θα συζητείτο σε αυτό το στάδιο, η πρόταση επανήλθε στο τραπέζι, με την Κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε αυτή την κατεύθυνση.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας ζήτησε τη Δευτέρα, πριν τη συνάντηση με τους επιστήμονες, να δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητήσουν τις εισηγήσεις που έχει ενώπιόν του και τις σκέψεις του Υπουργείου για τη λήψη μέτρων.