Τραγικό θάνατο βρήκε μια γυναίκα στα γυρίσματα της ταινίας Rust όταν ένα όπλο που κρατούσε ο διάσημος ηθοποιός Άλεκ Μπάλντουιν εκπυρσοκρότησε τραυματίζοντάς την θανάσιμα. Άρθρο του BBC εξηγεί τι είναι τα prop guns (όπλα σκηνικού) και γιατί είναι τόσο επικίνδυνα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Αμερικανός ηθοποιός Άλεκ Μπάλντουιν πυροβόλησε με  όπλο σκηνικού και σκότωσε την κινηματογραφίστρια Χαλίνα Χάτσινς και τραυμάτισε τον σκηνοθέτη Τζόελ Σόουζα σε ταινία που γυριζόταν στο Νέο Μεξικό με όνομα Rust.

Ήδη ξεκίνησαν τα αφιερώματα για την Χάτσινς, ενώ ο Μπάλντουιν λέγεται ότι είναι στενοχωρημένος. Μια τοπική εφημερίδα τον βρήκε δακρυσμένο έξω από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Σάντα Φε.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν γνωρίζουν ακόμη τι πήγε στραβά. Εκπρόσωπος του Μπάλντουιν είπε ότι είχε συμβεί ένα ατύχημα στο σετ που αφορούσε λάθος του όπλου σκηνικού.

Παρά το γεγονός ότι ακούγεται αβλαβές, τόσο τα όπλα σκηνικού όσο και τα άσφαιρα μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Τι είναι το πιστόλι σκηνικού;

Τα άσφαιρα χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία του κινηματογράφου για να μιμηθούν ζωντανά πυρομαχικά.

Ο λόγος που είναι τόσο πειστικά είναι ότι τα άσφαιρα είναι ουσιαστικά τροποποιημένες πραγματικές σφαίρες.

Οι σύγχρονες σφαίρες είναι κατασκευασμένες από φυσίγγιο, αποτελούμενο από κέλυφος που συγκρατεί προωθητική σκόνη. Όταν πυροβολεί ένα όπλο «σκηνικού» αναφλέγει το προωθητικό, εκτοξεύοντας τη σφαίρα που είναι προσαρτημένη στο μπροστινό μέρος του κελύφους προς τα εμπρός.

Αντί να χρησιμοποιείται μεταλλικό βλήμα, τα άσφαιρα έχουν υλικό όπως βαμβάκι ή χαρτί προσαρτημένο στο μπροστινό μέρος.

Ενώ τα όπλα σκηνικού θα μπορούσαν να σημαίνουν όπλα που δεν λειτουργούν, ο όρος ισχύει επίσης και για πραγματικά όπλα που χρησιμοποιούνται σε σκηνικά ταινιών.

Έχει συμβεί αυτό το είδος περιστατικού στο παρελθόν;

Ίσως θυμάστε τον Μπράντον Λι, τον ηθοποιό γιο του θρύλου των πολεμικών τεχνών Μπρους Λι.

Ο Μπράντον Λι πέθανε σε ηλικία μόλις 28 ετών το 1993 κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του The Crow, όταν όπλο σκηνικού που κατά λάθος είχε φορτωμένη μια κενή σφαίρα πυροβόλησε εναντίον του.

Οι εικονικές σφαίρες χρησιμοποιούνται για κοντινά πλάνα και πρέπει να έχουν αφαιρεθεί όταν φορτώθηκε το κενό.

Αφού πυροβολήθηκε ο Λι, οι κάμερες συνέχισαν να γράφουν. Μόνο όταν δεν σηκώθηκε στο τέλος της σκηνής, όσοι ήταν στα γυρίσματα κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Σε ένα άλλο περιστατικό, το 1984, ο Αμερικανός ηθοποιός Jon-Erik Hexum άρχισε να αστειεύεται στα γυρίσματα μιας τηλεοπτικής εκπομπής αφού απογοητεύτηκε από τις καθυστερήσεις στα γυρίσματα.

Φόρτωσε σε ένα περίστροφο ένα άσφαιρο, έβαλε το όπλο στον κρόταφό του και πυροβόλησε.

Σε αντίθεση με την περίπτωση του Lee, δεν σκοτώθηκε από βλήμα, αλλά μάλλον η δύναμη της έκρηξης ήταν αρκετά ισχυρή για να σπάσει το κρανίο του. Πέθανε μέρες αργότερα στο νοσοκομείο.

Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια τα όπλα σκηνικού;

Ο θάνατος του Hexum αναδεικνύει ένα πρόβλημα με τα άσφαιρα, καθώς μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.

Ορισμένα σετ ταινιών χρησιμοποιούν επιπλέον πούδρα για να κάνουν τον οπτικό αντίκτυπο πιο δυνατό.

Τα σκηνικά ταινιών έχουν συνήθως αυστηρούς κανόνες σχετικά με τη χρήση όπλων. Οι ειδικοί οπλουργοί παρέχουν όπλα για χρήση σε σκηνικά ταινιών και συμβουλεύουν για τη χρήση τους.

Παραμένει ερώτημα γιατί εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται τα άσφαιρα, σε μια εποχή που τα εφέ όπλου μπορούν να προστεθούν φθηνά χρησιμοποιώντας τους υπολογιστές.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε όπλα φορτωμένα με άσφαιρα ή οτιδήποτε άλλο στα γυρίσματα. Θα πρέπει να τεθεί πλήρως εκτός νόμου», έγραψε στο Twitter ο Craig Zobel, ηθοποιός και σκηνοθέτης των Westworld και το Mare of Easttown.

«Τα όπλα σκηνικού είναι όπλα», έγραψε στο Twitter ο συγγραφέας της τηλεόρασης Ντέιβιντ Σλακ. «Τα άσφαιρα έχουν πραγματική πυρίτιδα. Μπορούν να τραυματίσουν ή να σκοτώσουν. Αν βρεθείτε ποτέ σε ένα σετ όπου αντιμετωπίζονται τα πιστόλια χωρίς κατάλληλη προσοχή και ασφαλή χειρισμό, απομακρυνθείτε.

«Για καμία παράσταση ή σκηνικό δεν αξίζει να ρισκάρουμε τη ζωή των ανθρώπων», πρόσθεσε.