Κάτι περισσότερο από ένα σπουδαίο ματς μεταξύ δύο εξαιρετικών ομάδων και δύο προπονητών κορυφαίου επιπέδου, αποδείχθηκε η κόντρα ανάμεσα στην Λίβερπουλ και την Μάντσεστερ Σίτι. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης όμως πέραν του θεάματος που προσέφεραν, αποτελεί το εξωαγωνιστικό κομμάτι της συζήτησης με την θερμή αγκαλιά του Πεπ Γκουαρδιόλα και του Γιούργκεν Κλοπ, και οι εκατέρωθεν δηλώσεις, οι οποίες δεν δύναται να παρομοιαστούν με καμία άλλη περίπτωση «αντίπαλων» προπονητών, στην εποχή της Premier League.

Το θέαμα που αντίκρισε ο ποδοσφαιρικός πλανήτης ανάμεσα στην Λίβερπουλ και την Μάντσεστερ Σίτι ήταν εξαιρετικό.

Ένα πρώτο ημίχρονο, όπου η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα ήταν σαφώς καλύτερη, αλλά δεν μετουσίωσε την υπεροχή της σε γκολ και ένα δεύτερο μέρος με τέσσερα τέρματα, και πρωταγωνιστές τους φαινομενικά ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές της εκάστοτε ομάδας.

Ο Σαλάχ σκόραρε για 7η συνεχόμενη φορά σε διαφορετικό ματς, ο Μανέ εκμεταλλεύτηκε την ασίστ του Αιγύπτιου στο 28ο γκολ που συνεργάζονται οι δυο τους, ο Φόντεν απέδειξε πως οι δηλώσεις του Ρίο Φέρντιναντ για το ταλέντο του, μόνο τυχαίες δεν ήταν και ο Κέβιν Ντε Μπρόινε, επιβεβαίωσε πως μερική δόσης τύχης, χρειάζεται κάθε σύλλογος, στον μαραθώνιο της Premier League.

Το ντέρμπι της 7ης αγωνιστικής όμως, το οποίο αποτελεί την σύγχρονη κόντρα του αγγλικού ποδοσφαίρου, δεν περιορίζεται στους αριθμούς που προσέφερε και στο θέαμα που δεδομένα θα ήταν ελκυστικό.

Αντιθέτως, συνοψίζεται στην αγκαλιά του Γιούργκεν Κλοπ με τον Πεπ Γκουαρδιόλα με την λήξη της αναμέτρησης.

Οι δύο προπονητές αγκάλιασαν ο ένας τον άλλον και επιβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά πως ναι μεν, διαχειρίζονται δύο τεράστια μεγέθη στο πιο απρόβλεπτο πρωτάθλημα του κόσμου, αλλά κυρίως σέβονται ο ένας την δουλειά του άλλου, τηρώντας τις δηλώσεις τους.

Ο Πεπ είχε πει πως οι αναμετρήσεις του με τον Κλοπ τον κάνουν καλύτερο προπονητή και ο Γερμανός είχε απαντήσει σε ανάλογο μήκος κύματος, αποδεικνύοντας τον σεβασμό που τρέφει για τον συνάδελφό του.

Είναι άλλωστε και αυτός ένας λόγος που τόσο η Λίβερπουλ, όσο και η Μάντσεστερ Σίτι αποδίδουν εξαιρετικά, εντός των τεσσάρων γραμμών. Σέβονται την δουλειά τους, αντιλαμβάνονται τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουν, και το αποτυπώνουν στον τρόπο παιχνιδιού τους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως από την 1η αγωνιστική του εντυπωσιακότερου πρωταθλήματος της Premier League το 2018, μέχρι και την χθεσινή «μονομαχία», Λίβερπουλ και Σίτι έχουν συγκεντρώσει… σχεδόν τους ίδιους βαθμούς, με την πρώτη να προηγείται κατά έναν!

Το 281-280 είναι εντυπωσιακό και «μιλάει» από μόνο του, αντικατοπτρίζοντας τις τελευταίες σεζόν στην Αγγλία. Κατακτούν τον τίτλο οι «πολίτες» με έναν βαθμό διαφορά, απαντά η Λίβερπουλ με ένα +18, επιστρέφει η Σίτι με το +17! Είναι εντυπωσιακό…

Όπως και η σχέση των δύο κορυφαίων προπονητών, η οποία γίνεται φανερή σε κάθε αναμέτρησή τους, με την χθεσινή να αποτελεί την 22η και να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιστορία που διέπει τους προπονητές που κοουτσάρουν τις κορυφαίες ομάδες στην ιστορία της Premier League.

Αρχικά είχαμε τις «μάχες» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Μπλάκμπερν, στο ξεκίνημα μιας εποχής όπου ο Σερ Κένι Νταλγκλίς είχε περισσότερους τίτλους από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Ακολούθησε η κόντρα του Σερ Άλεξ με τον Αρσέν Βενγκέρ, στις πρώτες σεζόν της νέας χιλιετίας, προτού μπει στην διεκδίκηση του τίτλου και η Τσέλσι, με τον Ζοσέ Μουρίνιο να δίνει μία νέα διάσταση στα ντέρμπι, απέναντι στους «κόκκινους διαβόλους».

Εν συνεχεία, οι Άραβες έβαλαν στην κουβέντα και την Μάντσεστερ Σίτι, με τον Φέργκιουσον να συναντά τον Μαντσίνι, σε μία «μονομαχία» δίχως μεγάλο ενδιαφέρον, που δεν χαρακτηριζόταν ούτε από συμπάθεια, ούτε από την αντιπαλότητα των τελευταίων ετών.

Καταληκτικά φτάνουμε στην τελευταία δεκαετία, με την Τσέλσι και την Σίτι να κοντράρονται σε μεγάλο βαθμό, προτού η Λίβερπουλ επιστρέψει στην κορυφή, πάρει την θέση των «μπλε» την τελευταία πενταετία και δημιουργήσει μία διαφορετική νοοτροπία στην συνείδηση του φίλαθλου ποδοσφαιρικού κοινού!

Ένα δημιούργημα του Κλοπ και του Γκουαρδιόλα. Μία νοοτροπία που δεν θυμίζει σε τίποτα τις κόντρες του παρελθόντος, αλλά δεν έχει να ζηλέψει σε κάτι, τις συγκινήσεις που απορρέουν από τέτοιου είδους αναμετρήσεις.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κέρδος για την Λίβερπουλ και την Μάντσεστερ Σίτι. Και δεν αποκλείεται να τις δούμε αντιμέτωπες κάποια στιγμή και ξανά στο Champions League.

Δύο απόλυτα ισοδύναμες ομάδες, που κοιτούν το μέλλον με στόχο τον τίτλο, καθοδηγούμενες από τους κορυφαίους στο είδος τους, αλλά… πάντα βρίσκουν χρόνο για μία ακόμη αγκαλιά ως ένδειξη σεβασμού, η οποία γίνεται αποδεκτή από όλους!

Και κάπου στο βάθος υπάρχει φέτος η Τσέλσι που τώρα οδηγεί την κούρσα και υπάρχει φυσικά και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εφόσον εκεί παίζει ο Ρονάλντο!

Ίσως να έχουμε μπροστά μας την καλύτερη σεζόν στην ιστορία της Premier League!