Το Σαββατιάτικο παιχνίδι με την Σαουθάμπτον προσφερόταν στην θεωρία για να επιστρέψει εύκολα η Τσέλσι στις επιτυχίες μαζί με εκτενές ροτέισιον κάποιων παικτών που φάνηκε να αρχίζουν με κουράζονται, όπως οι Αλόνσο, Ζορζίνιο και Κρίστενσεν.

Μανέ, Σαλάχ και Χέντερσον έγιναν… έξαλλοι με τα στατιστικά τους στο FIFA 22 (vid)
Όμως όπως όλοι γνωρίζουν, η Πρέμιερ Λιγκ δεν είναι μια ήσυχη βόλτα στο πάρκο. Η Τσέλσι προηγήθηκε νωρίς με πολύ ωραίο γκολ του Τσαλόμπα, κατάφερε να κάνει το 2-0 πριν «βγει» το ημίχρονο, αλλά υπολόγιζε δίχως το VAR.

Το γκολ του Βέρνερ ακυρώθηκε λόγω επιθετικού φάουλ στην αρχή της φάσης, το παιχνίδι έμεινε στο 1-0, και όπως συνηθίζει τελευταία, η Τσέλσι επέστρεψε κάπως μπλαζέ στο δεύτερο ημίχρονο.

Η έλλειψη του πανταχού παρόντα, Καντέ, έχει αφαιρέσει ενέργεια από την ομάδα του Τούχελ. Γίνονται λάθη, τόσο στην μετάβαση της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση και στο ανασταλτικό κομμάτι, 10-15 μέτρα έξω από την μεγάλη περιοχή του Μεντί.

Η Σαουθάμπτον ισορρόπησε, προειδοποίησε, και αφού ο Τσιλγουελ «έφαγε» μια ντρίμπλα μέσα στην περιοχή, υπέπεσε σε ένα φτηνό πέναλτι.

1-1 και η βροχή δυνάμωνε στο Στάμφορντ Μπρίτζ, μαζί με τα νεύρα της κερκίδας και του Τούχελ στον πάγκο.

Τρίτο συνεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα θα ήταν μια μικρή καταστροφή, ειδικά ενώ η Γιουνάιτεντ παραχώρησε ισοπαλία εντός έδρας στην Έβερτον λίγη ώρα νωρίτερα.

Όμως τότε ήρθε από τον πάγκο το αγόρι από τις ακαδημίες της Τσέλσι. Ο Μάουντ που έχασε κάποια παιχνίδια λόγω τραυματισμού, μπήκε μέσα στο γήπεδο κατά την διάρκεια καταρρακτώδους βροχής και έφερε στην ομάδα του αυτό που της έλειψε στα προηγούμενα παιχνίδια.

Φαντασία, ένταση, και ενέργειες που δεν μπορεί να προβλέψει η άμυνα, ούτε ο αντίπαλος προπονητής. Η Σαουθάμπτον δεν ήταν έτοιμη για την καταιγίδα από αριστερά με τους Μάουντ-Τσίλγουελ.

Οι δυο τους, ανέβασαν την Τσέλσι και άρχισαν να παράγουν φάσεις αληθινού ποδοσφαίρου και όχι σαν αυτές που είναι δουλεμένες στην προπόνηση με καμία δεκαριά προμελετημένες πάσες γύρω από την περιοχή.

Μια από αυτές, έφερε τον πολύ καλό στο παιχνίδι αυτό, Τίμο Βέρνερ σχεδόν «φάτσα» με το γκολ, ο Γερμανός έκανε υπέροχη προσποίηση και ωραίο πλασέ αλλά έπεσε πάνω στην εκπληκτική προσπάθεια του κίπερ των «αγίων», Άλεξ ΜακΚάρθι.

Αλλά ο ίδιος δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα λίγα λεπτά αργότερα σε μια πανομοιότυπη φάση όταν πάλι το ρήγμα από αριστερά έφερε τον Βέρνερ σε πλεονεκτική θέση και το πλασέ του αυτή την φορά κατέληξε στα δίχτυα.

Σίγουρα στην Σαουθάμπτον στοίχισε το γεγονός ότι έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Πράους, αλλά η παρουσία του Μάουντ ήταν αυτή που έδωσε στην Τσέλσι την παραπάνω ενέργεια, την διάθεση, και την πίστη ότι ένα ματς που «στράβωνε» μπορούσε να γυρίσει.

Κάπου στο μυαλό του Τούχελ θα πρέπει να υπάρχει ήδη το σενάριο ότι η ταυτόχρονη παρουσία στα χαφ των Κόβασιτς, Ζορζίνιο και Καντέ, στερεί από την ομάδα του επιθετικές αρετές, στερεί την απρόβλεπτη φάση και την μια πάσα στον κενό χώρο που θα εκμεταλλευτεί ο Λουκάκου, ο Βέρνερ ή ο Χάβερτζ.

Παίκτες όπως ο Μάουντ, ο Πούλισικ, και ο Μπάρκλεϊ, τα λεγόμενα «8αρια», είναι σπουδαία εργαλεία και θα πρέπει τουλάχιστον ένας από αυτούς να ξεκινάει βασικός.

Για να υπάρχει “flair”, αυτή η κίνηση με ή χωρίς την μπάλα που μπορεί να προκαλέσει ρήγματα τόσο στην ψυχολογία της αντίπαλης άμυνας όσο και στο στήσιμο των αμυντικών στο γήπεδο.

Ειδάλλως, το σύγχρονο ποδόσφαιρο και οι τρόποι άμυνας έχουν τον τρόπο να εξουδετερώνουν τον «καρμπόν» τρόπο ανάπτυξης, να «κοιμίζουν» τον αντίπαλο και με μια καλή αντεπίθεση να δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα.

Σίγουρα η μικρή παύση θα προσφέρει την ευκαιρία για στοχασμό στον Τούχελ.

Μπορεί οι παίκτες του να πρέπει να φύγουν για τις εθνικές ομάδες, όμως ο ίδιος θα πρέπει να σκεφτεί πως θα προσθέσει ένταση, κίνηση και φαντασία με παίκτες σαν τον Μάουντ.

Άλλωστε με την επανέναρξη έχει να κάνει ένα πολύ μικρό ταξίδι στο Δυτικό Λονδίνο για να βρεθεί αντιμέτωπος με την ομάδα έκπληξη της φετινής Πρέμιερ, την Μπρέντφορντ.

Θα χρειαστεί, πολύ, άφθονο “flair” για να νικήσει εκεί που ήδη η Άρσεναλ και η Λίβερπουλ δεν τα κατάφεραν.