Ο απόηχος του λεμεσιανού ντέρμπι είχε και αυτή τη φορά τον ίδιο παρονομαστή. Αρκετή κουβέντα για το αγωνιστικό κομμάτι και τον τρόπο που ο Απόλλωνας κέρδισε την ΑΕΛ κι ακόμη περισσότερη κουβέντα για τη διαιτησία, με το έντονα παράπονα που εξέφρασε η ΑΕΛ.

Λίγοι στάθηκαν σ’ αυτό που συνέβη λίγες ώρες μετά το παιχνίδι: στα επεισόδια που έγιναν σε κεντρικό σημείο της Λεμεσού και που οδήγησαν έναν νεαρό φίλαθλο της ΑΕΛ (όχι πως έχει σημασία το χρώμα του κασκόλ που φορούσε…) στο νοσοκομείο της Λευκωσίας σε σοβαρή κατάσταση.

Ασχολήθηκαν αυτοί που πρέπει, όμως. Οι πρόεδροι των δύο ομάδων, Ανδρέας Σοφοκλέους και Νίκος Κίρζης, άφησαν στην άκρη την αντιπαλότητα που έχουν στο αγωνιστικό κομμάτι και με κοινή τους ανακοίνωση «φώναξαν» αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: πως η κόντρα των δύο ομάδων διαρκεί 90 λεπτά, όσο παίζεται ένα ντέρμπι, και σταματά με το τελικό σφύριγμα. Μετά υπάρχουν οι οικογένειες, οι φίλοι. «Χιλιάδες οικογένειες έχουν στα σπίτια τους τα κασκόλ και των δυο ομάδων κι ως εκ τούτου θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε σεβασμό προς τα οπαδικά πιστεύω του κάθε αδελφού, συγγενή και συμπολίτη μας», αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους, αποτυπώνοντας την πραγματικότητα.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ειδικά στη Λεμεσό τα επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς των δύο ομάδων αυξάνονται τελευταία. Γι’ αυτό και οι δύο διοικήσεις αντέδρασαν μετά τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής. Γιατί βλέπουν προς τα πού οδηγούμαστε… Θα πρέπει να πεθάνει κάποιος για να βάλουμε μυαλό; Μάλλον πρέπει να βάλουμε μυαλό πριν θρηνήσουμε θύματα!

Βέβαια για να συνετιστούν οι φίλαθλοι, θα πρέπει να βοηθήσουν και οι ίδιες οι ομάδες. Η κοινή ανακοίνωση των πρόεδρων ΑΕΛ και Απόλλωνα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει, όμως, να συνοδευτεί και από άλλες ενέργειές τους. Και πρώτα από όλα από την αποφυγή δημιουργίας κλίματος έντασης μέσω των δηλώσεων των εκπροσώπων της (παραγόντων, προπονητών, παικτών κτλ.).

*Επικεντρωνόμαστε στη Λεμεσό, λόγω της επικαιρότητας, αλλά τα ίδια ισχύουν για τους οπαδούς όλων των ομάδων. Οι όποιες αντιπαλότητες σταματούν με το τελικό σφύριγμα και δεν πρέπει να βγαίνουν έξω από το γήπεδο…

Ειρήνη Σπυροπούλου