Δεν χρειάζεται να γίνει αναφορά σε αγώνες συγκεκριμένους. Αυτό που χρειάζεται όμως, είναι να…κόψει κάποιος τη φόρα…στην κατηφόρα που έχουν πάρει τα πράγματα γύρω από το πως εφαρμόζονται ή δεν εφαρμόζονται οι κανόνες διαιτησίας.
Και να σας πω (να σας γράψω πιο σωστά) τι με ενοχλεί πιο πολύ; Όχι πάντως αν ευνοείται ή αν αδικείται λιγότερο ή περισσότερο μία ή δύο ή παραπάνω ομάδες, αλλά η φιλοσοφία που διέπει όσους ( και σχεδόν όλους) ασκούν το λειτούργημα-επάγγελμα που λέγεται διαιτητής, βοηθός διαιτητή, VAR και AVR.
Μηδενός εξαιρουμένου, όλοι μα όλοι επιβεβαιώνουν την ίδια άποψη. Ότι πάνε στο γήπεδο εντελώς απροετοίμαστοι και χωρίς την απαραίτητη μόρφωση-εκπαίδευση για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Σφυρούν και αποφασίζουν του…κουτουρού. Τους λείπει ο στοιχειώδης σεβασμός απέναντι στις ομάδες, απέναντι στους φιλάθλους, απέναντι και στους εαυτούς τους.
Είναι ενδεικτικές οι εικόνες που βλέπουμε. Όταν π.χ διακοπεί ο αγώνας και πάνε στο VAR κανένας δεν μπορεί να προβλέψει, ποια θα είναι η απόφαση και με πιο δικαιολογητικό αποφασίζουν.
Φτάσαμε στο σημείο να λέμε και να πιστεύουμε, ότι πάνε οι διαιτητές στο γήπεδο για τα ριάλια που θα πάρουν και τα οποία έτσι και αλλιώς είναι εξασφαλισμένα.
Συγγνώμη, αν προσβάλλω μερικούς, όμως όταν το σύνολο της διαιτησίας αυτό δείχνει, τότε τους παίρνει όλους το ποτάμι.
Είναι στα όρια του σικκιμέ ο τρόπος που επιλέγουν να διαχειρίζονται τις επίμαχες φάσεις στη διάρκεια των αγώνων.
Επαναλαμβάνω. Έχουμε μπροστά μας μία πολύ μεγάλη εικόνα. Μέσω της οποίας δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετική κατάληξη, εκτός από τα γραφόμενα μου σήμερα. Όσο και να θέλει κάποιος να βρει ελαφρυντικά ή να διαχωρίσει ορισμένους διαιτητές, εντούτοις το σκηνικό λέει ότι άπαντες παραμένουν ασυνεπείς στο να επιτελέσουν σωστά τα καθήκοντα τους.
Ένα παράδειγμα, πριν ολοκληρώσω το κείμενο. Φρέσκο, φρέσκο που λέμε. Η φάση στην οποία ο VAR και ο βοηθός του ανέλυαν στον αγώνα Πάφος FC-ΠΑΕΕΚ. Κράτησε 6 λεπτά να αποφασίσουν αν ήταν γκολ για τη φιλοξενούμενη ομάδα. Πήγαινε και ερχόταν η φάση. Έβλεπες ένας παίκτη της ΠΑΕΕΚ να είναι πάνω σε παίκτη των γηπεδούχων και έλεγες ότι μάλλον θα ακυρωθεί το γκολ για επιθετικό φάουλ.
Ακυρώθηκε όμως για οφσάιντ! Το οποίο αμφισβητείται, όμως η γραμμή όπως την…έσυραν αυτοί που την έσυραν, λέει ήταν οφσάιντ!
Ειλικρινά δεν μπορεί κάποιος λογικός άνθρωπος να ερμηνεύει τι πραγματικά κάνουν και πως αποφασίζουν. Και αφού λέμε για χάρη συζήτησης πως ήταν οφσάιντ τι ήθελαν 6 λεπτά να αποφασίσουν;
Λέτε να ανέλυσαν πρώτα αν ήταν φάουλ για περίπου τρία λεπτά και στη συνέχεια άλλα τρία λεπτά αν ήταν οφσάιντ;
Συγγνώμη, αλλά ποιο κουτουρού και πιο σικκιμέ δεν μπορεί να γίνει!!!

Μιχάλης Παπαγεωργίου