Ο οδικός χάρτης και τα δύο σενάρια – Ακόμα 30 παρόμοιας φύσεως υποθέσεις χειρίζεται ο δικηγόρος του καταθέτη που δικαιώθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού

Για τη δικαστική απόφαση που δικαιώνει για πρώτη φορά κουρεμένο καταθέτη θα ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την επιστροφή του την Τρίτη από το Παρίσι.

Επίσημη γραμμή της Κυβέρνησης σε αυτό το στάδιο είναι πως αναμένουν την έκβαση της έφεσης που θα ασκηθεί στην απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τα επόμενα βήματα, ωστόσο, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο, Νομική Υπηρεσία και Υπουργείο Οικονομικών χειρίζονται το ζήτημα κυρίως ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η απόφαση εάν και εφόσον δημιουργηθεί ένα δικαστικό προηγούμενο και για άλλες υποθέσεις.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Αντωνίου σημείωσε πως γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για τις τυχόν επιπτώσεις αυτής της απόφασης εάν τελεσιδικήσει στο Εφετείο και καταστεί δικαστικό πρότυπο και για άλλες υποθέσεις.

Υπενθυμίζεται πως σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες παρόμοιες υποθέσεις, είναι η πρώτη που δικαιώνει κουρεμένο καταθέτη και η πρώτη που καταπιάνεται με τα γεγονότα που προηγήθηκαν του κουρέματος καταθέσεων, συνδέοντας τις παραλείψεις και την αμέλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη ζημιά στον καταθέτη.

Μιλώντας νωρίτερα στο Τρίτο, ο δικηγόρος του Ρώσου καταθέτη, Ανδρέας Θεοφίλου αποκάλυψε πως χειρίζεται άλλες 30 παρόμοιας φύσεως υποθέσεις.

Ο Οδικός Χάρτης και τα δύο σενάρια 

Όπως ανέδειξε χθεσινό ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ στις Τομές στα Γεγονότα, η απόφαση αυτή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, έθεσε σε πλήρη κινητοποίηση όλο τον αρμόδιο κυβερνητικό μηχανισμό, καθώς σε αντίθεση με την φιλοσοφία άλλων πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων που ήταν της φιλοσοφίας ότι το θέμα ήταν αποκλειστικά μεταξύ τράπεζας και πελάτη.

Οι πληροφορίες θέλουν την Κυβέρνηση να προχωρά εκ των προτέρων σε ένα οδικό χάρτη διαχείρισης και να επικεντρώνεται στα δύο σενάρια.

Το σενάριο απόρριψης

Σε περίπτωση που απορριφθεί η έφεση, η πρώτη εκτίμηση, όπως μας λέχθηκε, είναι ότι τα κρατικά ταμεία αντέχουν τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά θα υπάρξει πρόβλημα αν ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες αποφάσεις στις υποθέσεις που εκκρεμούν. Τότε ενδεχομένως να δημιουργηθεί ένα οικονομικό βαρίδι αποζημιώσεων που θα δοκιμάζει τα κρατικά ταμεία.

Από χθες το μεσημέρι που εκδόθηκε η απόφαση, λειτουργοί της Νομική Υπηρεσία άρχισαν τη μελέτη, προκειμένου να ετοιμάσουν την έφεση. Όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ υπήρξε και ένα τηλεφώνημα μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών για συντονισμό και επιβεβαίωση των επόμενων ενεργειών.

Παλαιότερα, οι εφέσεις επί των αποφάσεων των πρωτόδικων δικαστηρίων, δηλαδή των Επαρχιακών και των Κακουργιοδικείων εκδικάζονταν από το Ανώτατο. Πλέον έχει δημιουργηθεί κάτι ενδιάμεσο, το Εφετείο που εκδικάζει όλες τις εφέσεις.

Εφετείο ή Ανώτατο;

Ο νόμος, όμως, με τελευταίες τροποποιήσεις, προβλέπει ότι για ζητήματα “μείζονος δημοσίου συμφέροντος ή γενικής δημόσιας σημασίας”, οι εφέσεις μπορούν να παραπεμφθούν από το Εφετείο στο Ανώτατο.

Σημειώνεται πως άλλοι οι δικαστές του Εφετείου που εκδικάζουν με τριμελή σύνθεση και άλλοι οι δικαστές του Ανωτάτου που εκδικάζουν με εφταμελή σύνθεση.

Μιλώντας και άτομα που γνωρίζουν το όλο θέμα και νομικούς, μας λέχθηκε πως μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει απόφαση επί έφεσης.  Έχουν εκδικαστεί δεκάδες υποθέσεις κουρεμένων καταθετών, πρωτοδίκως, άλλα όλες οι εφέσεις εκκρεμούν. Αντιλαμβάνεστε πως αυτό ενισχύει και το ενδιαφέρον για την έκβαση της υπό συζήτηση απόφασης του Δικαστηρίου της Λεμεσού.

Υπήρξε μόνο μία απόφαση του Ανωτάτου, την περίοδο 2013 -14 όχι όμως επί έφεσης, αλλά σε σχέση με προσφυγές. Τότε, το Ανώτατο, λειτουργούσε ως πρωτόδικο δικαστήριο, έχοντας υπό την ευθύνη του το διοικητικό δίκαιο, προτού γίνουν οι αλλαγές.

Οι προσφυγές των κουρεμένων καταθετών ήταν πολλές, γινόταν χαμός, και εν τέλει ένωσαν δυνάμεις και κατέθεσαν μία ενιαία προσφυγή. Το Ανώτατο, όμως, την απέρριψε χωρίς να αγγίξει την ουσία, κρίνοντας πως το κούρεμα ήταν ιδιωτικό θέμα, μεταξύ τράπεζας και καταθέτη και ότι τα όσα προηγήθηκαν πράξεις παραλείψεις του κράτους ήταν εκτός αντικειμένου.

Η χθεσινή απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου, όμως δημιουργεί μια άλλη σχολή σκέψης που προϋπήρχε μόνο σε επίπεδο υπεράσπισης καταθετών. Συνεπώς είναι ενδιαφέρον να δούμε αν η σχολή αυτή σκέψεις υιοθετηθεί ή όχι και από το Εφετείο ή Ανώτατο, αν παραπεμφθεί τελικά εκεί για εκδίκαση.

Η χθεσινή απόφαση συμφωνεί ότι ήταν αναγκαίο το κούρεμα, αλλά υπογραμμίζει ότι το κούρεμα ήταν αποτέλεσμα κάποιων ενεργειών του κράτους. Επομένως, το θέμα έγκειται στο αν θα συμφωνήσει με αυτή τη θέση και το Ανώτατο ή αν θα πάει στη λογική των προηγούμενων πρωτόδικων αποφάσεων. Συνεπώς, αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη δικαστική αίθουσα. Γιατί υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και από κουρεμένους καταθέτες.

Υπό την πίεση της δημοσιονομικής βόμβας, που είχε δημιουργηθεί αντιλαμβανόμαστε όλοι το τι είχε παιχθεί στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο  για να καταπιεί με το ζόρι ο κόσμος την παγκόσμια πρωτοτυπία του κουρέματος καταθέσεων.