Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει πληροφορίες για μερικές εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στα παράλια του Λιβάνου, οι αρμόδιες αρχές έχουν ενημερωθεί και είναι σε ετοιμότητα, αλλά ο Υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου σημειώνει για άλλη μια φορά ότι οι δυνατότητες της Κύπρου είναι περιορισμένες. Καλεί την ΕΕ να στηρίξει οικονομικά και με υποδομές τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε δηλώσεις την Τρίτη, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για την στεγαστική πολιτική, και ερωτηθείς για την κατάσταση εξαιτίας και της σύρραξης σε Ισραήλ και Λίβανο, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «καταφέραμε όλο αυτό το διάστημα να μειώσουμε σημαντικά τις ροές δια μέσου κατεχομένων, αλλά υπάρχουν νέα δεδομένα λόγω των εξελίξεων σε Ισραήλ και Γάζα, ειδικά όσον αφορά το Λίβανο».
Εξήγησε ότι λόγω πιθανής εμπλοκής του Λιβάνου αλλά και λόγω γενικότερα της εμπόλεμης κατάστασης αποδυναμώνονται ακόμη περισσότερο οι προσπάθειες της Βηρυτού να επιτηρεί τα χωρικά της ύδατα και να αποτρέπει τον απόπλου σκαφών.
«Και έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες, πιθανόν, Σύροι πρόσφυγες στα παράλια του Λιβάνου, έχουμε μεταφέρει αυτές τις πληροφορίες στις αρχές και είμαστε σε επιφυλακή και έχουμε σχέδιο για διαχείριση των αυξημένων αφίξεων», είπε.
Αλλά όπως έχουμε τονίσει και προς την ΕΕ, πρόσθεσε, «οι δυνατότητες του κράτους είναι συγκεκριμένες, εάν και εφόσον υπάρξουν μεγάλες ροές αναμένουμε από την ΕΕ στήριξη και οικονομική είτε με εγκαταστάσεις».
«Εμείς είμαστε έτοιμοι ως κράτος να βοηθήσουμε, όπως είναι το καθήκον μας και όπως πρέπει να γίνει, αλλά οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες», ανέφερε.
Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι τα μέτρα που πάρθηκαν όλο αυτό το διάστημα, με εξαίρεση την αύξηση τώρα λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, έφεραν μέχρι τώρα μια μείωση στις αφίξεις του 50%. Πρόσθεσε ότι οι αφίξεις από την Πράσινη Γραμμή μειώθηκαν γύρω στο 65-70%.
Εξήγησε περαιτέρω ότι τα μέτρα που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνδυασμό με το σχέδιο δράσης της ανατολικής Μεσογείου της ΕΕ έχουν φέρει αποτελέσματα. «Η άτυπη υιοθέτηση μέτρων ήδη σε συνδυασμό με δικές μας ενέργειες έχουν φέρει την ουσιαστική μείωση ροών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές», είπε.
πηγή: sigmalive.com