Δεκαπέντε μέρες αναβολή παίρνει, με απόφαση της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια για το ν/σ που αφορά τους συμβούλους-συνεργάτες του ΠτΔ και Υπουργών, Υφυπουργών ή και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Η πρόταση για αναβολή λήφθηκε στην σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων και τέθηκε σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου είπε ότι πάρθηκε απόφαση για αναβολή ώστε να υπάρξει συναίνεση των πολιτικών κομμάτων και θα κληθεί ξανά η εκτελεστική εξουσία να καταθέσει τις θέσεις της.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι το ν/σ και οι τροπολογίες των κομμάτων θα συζητηθούν την ερχόμενη Τετάρτη στην επιτροπή και αυτό θα είναι το μοναδικό ζήτημα στην ατζέντα. Το ζήτημα θα επανέλθει στην Ολομέλεια σε 15 μέρες, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, προσθέτοντας «ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου το οποίο ρυθμίζει τη διαδικασία σύναψης σύμβασης απασχόλησης ιδιωτικού δικαίου μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, ήτοι του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών, των υφυπουργών ή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, και φυσικών προσώπων ως συμβούλων-συνεργατών για υποβοήθηση του έργου τους στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, με ανώτατο όριο τη διάρκεια της θητείας της εκάστοτε κυβέρνησης ή της θητείας του εκάστοτε μέλους της κυβέρνησης, ανάλογα με την περίπτωση και τηρουμένων των όρων που περιλαμβάνονται στην εν λόγω σύμβαση.

Τοποθετήσεις

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης είπε ότι η σύσκεψη αρχηγών εισηγήθηκε αναβολή και απηύθυνε έκκληση να μην γίνεται συζήτηση επί της ουσίας που θα γίνει σε 15 μέρες. Πρέπει, είπε, να σεβαστούμε τις διαδικασίες.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι την ξενίζει αυτό που γίνεται, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο εξετάστηκε κατ’ επανάληψη στην Επιτροπή Θεσμών και μαζί και οι τροπολογίες. Μίλησε για «παζάρι πίσω από το οποίο σέρνεται η βουλή για τέσσερα άτομα». Στο σημείο αυτό, η Πρόεδρος της Βουλής υπέδειξε στην κ. Χαραλαμπίδου ότι το ζήτημα τέθηκε στην σύσκεψη αρχηγών και εκεί συμφώνησε και το ΑΚΕΛ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε έκπληξη για την ένταση και το πάθος για ένα ζήτημα για το οποίο υπήρξε απόφαση στην σύσκεψη αρχηγών όπου συζητήθηκε η δυνατότητα να υπάρξει συναίνεση με συμφωνημένη πρόταση.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι όταν γινόταν η συζήτηση των τροπολογιών είχαν προκύψει νομικά ζητήματα ουσίας και αρχής, και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών να υπάρξει αναβολή για να βρεθεί η σωστή λύση.

Για αχρείαστη συζήτηση μίλησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας ζήτησε να μάθει το λόγο της αναβολής και υπέδειξε ότι όταν το κόμμα του ζήτησε να καταθέσει τροπολογίες, πήρε απάντηση ότι έκλεισε η περίοδος κατάθεσης τροπολογιών. Διερωτήθηκε ακόμη προς τι η αλλαγή στη στάση της Βουλής όταν η εκτελεστική εξουσία είπε ότι το νομοσχέδιο ισχύει ως κατατέθηκε.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι κάποιοι εκ των Βουλευτών στρουθοκαμηλίζουν και διαφοροποιούν τις θέσεις τους αναλόγως του μέρους που στέκονται και με ποιον μιλούν και τους κάλεσε «να βρουν στοιχεία ανδρισμού και να έρθουν στην Επιτροπή να πουν τις απόψεις τους».

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου διερωτήθηκε γιατί η Βουλή πρέπει να νομοθετεί για συγκεκριμένα άτομα.

Πηγή: ΚΥΠΕ