Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την σεζόν που είχε ο Κώστας Σλούκας με την φανέλα του Παναθηναϊκού AKTOR και την συγκρίνει με την περσινή, τελευταία του (2022/23) στον Ολυμπιακό. Ο χρόνος συμμετοχής, οι αριθμοί και οι αποφάσεις με την μπάλα στα χέρια στο τελευταίο 5λεπτο των αγώνων.

Η σεζόν 2023/24 ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό AKTOR να κατακτά μετά την EuroLeague και την Stoiximan Basket League χάρη στην νίκη του επί του Ολυμπιακού στο Game 5 των τελικών του ελληνικού πρωταθλήματος.

Στην μέση όλων αυτών βρέθηκε ο Κώστας Σλούκας. Ο διεθνής γκαρντ πήρε την μεγάλη απόφαση το περασμένο καλοκαίρι να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό για χάρη του Παναθηναϊκού AKTOR, έχοντας εκδηλώσει παράπονο σχετικά με τον ρόλο του στους “ερυθρολεύκους”, ενώ στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο για αλαζονεία και απαξίωση από τους αδελφούς Αγγελόπουλους και τον Γιώργο Μπαρτζώκα.

Το τέλος της σεζόν βρήκε τον διεθνή γκαρντ με δύο τίτλους, το βραβείο του MVP του Final Four της EuroLeague και μία θέση στην 2η καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.

Τι όμως έκανε ο Σλούκας μέσα στην σεζόν με τον Παναθηναϊκό AKTOR, αλλά και σε σχέση με την περσινή σεζόν; Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat.

Οι αριθμοί σε όλες τις διοργανώσεις και η διαφορά στην EuroLeague

Την σεζόν 2022/23, με την φανέλα του Ολυμπιακού, ο Σλούκας είχε σε όλες τις διοργανώσεις 9.5 πόντους (0.98 ανά κατοχή), 2 ριμπάουντ, 5.3 ασίστ (που έδιναν 12.7 πόντους ανά αγώνα) και 2 ασίστ μέσο όρο σε όλες τις διοργανώσεις, με 35.3% στα τρίποντα και 88.4% στις βολές σε 21 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα (66 αγώνες).

Με την φανέλα του Παναθηναϊκού AKTOR είχε αντίστοιχα 10.2 πόντους (1.05 ανά κατοχή), 2.5 ριμπάουντ, 4.7 ασίστ (που έδιναν 11.2 πόντους ανά αγώνα) και και 1.8 λάθη μέσο όρο με 47.4% στα σουτ, 39.9% στα τρίποντα και 88.3% στις βολές σε 22 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα συμμετοχής σε 65 αγώνες.

Στους “πράσινους” ο Σλούκας έπαιζε ένα λεπτό περισσότερο και φαινόταν να είναι λίγο πιο αποδοτικός. Αν ωστόσο απομονώσει κάποιος τους αριθμούς του στην EuroLeague, θα δει πράγματι μία διαφορά. Στον Ολυμπιακό λοιπόν, ο Σλούκας είχε πέρυσι 11 πόντους (0.98 ανά κατοχή), 2.1 ριμπάουντ, 5.8 ασίστ (13.9 ανά αγώνα) και 2.1 λάθη μέσο όρο, με 44% στα σουτ, 32.2% στα τρίποντα και 90.6% στις βολές σε 22 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα (36 αγώνες).

Με την φανέλα των “πράσινων” είχε 12.3 πόντους (1.07 ανά κατοχή), 3.1 ριμπάουντ, 5.6 ασίστ (13.5 πόντοι ανά αγώνα) και 2.3 λάθη μέσο όρο, με 50% στα σουτ, 41.5% στα τρίποντα και 85.3% στις βολές σε 25 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα (34 αγώνες).

Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι: Στην EuroLeague, όπου το επίπεδο ανταγωνισμού ήταν υψηλότερο, ο Σλούκας περνούσε περισσότερη ώρα στο παρκέ την φετινή σεζόν σε σχέση με τη περσινή χρονιά. Σχεδόν 2.5 λεπτά για την ακρίβεια. Αυτό αποτυπώθηκε και τους αριθμούς του.

Ο ρόλος και το usage rate

Ο χρόνος συμμετοχής (που κατ’ επέκταση οδηγούσε στον ρόλο του) στον Ολυμπιακό είχε αποτελέσει σημείο τριβής ανάμεσα στον Κώστα Σλούκα και τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Ο κόουτς των “ερυθρολεύκων” είχε αναφερθεί εκτενώς στο θέμα μετά το τέλος της περσινής σεζόν στην εκπομπή “Show Must Go On” με τον Παντελή Διαμαντόπουλο. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει:

Ο Κώστας Σλούκας όταν παίζει στον Ολυμπιακό, παίρνει αυτός όλες τις αποφάσεις. Δηλαδή το παιχνίδι το κατευθύνει αποκλειστικά αυτός. Άρα λοιπόν δεν έχει την ίδια καταπόνηση με οποιονδήποτε άλλο παίκτη. Αυτός θα πάρει κάθε Pick and Roll που παίζει η ομάδα. Έτσι δεν είναι; Επίσης τον χτυπάνε όλες οι ομάδες αμυντικά, άρα πρέπει να κουραστεί κιόλας περισσότερο αμυντικά.

Αυτό τι σημαίνει λοιπόν; Ότι κάθε παίκτης, ενώ θέλει να παίζει περισσότερο, ο προπονητής είναι αυτός που πρέπει να φροντίσει ώστε να μείνουν υγιείς. Κατάλαβες; Και τελικά το αποτέλεσμα να είναι αυτό που είναι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι εκπληκτικός παίκτης, γι αυτό άλλωστε όταν παίζει, έχει τα κλειδιά στην ομάδα. Παίρνει κάθε απόφαση. Αλλά ο χρόνος του νομίζω ότι και στη Φενέρμπαχτσε ο ίδιος ήταν. Στη Φενέρμπαχτσε ήταν 27-28 χρονών κι εδώ είναι 33 χρονών”.

Το βασικό επιχείρημα του κόουτς των “ερυθρολεύκων” ότι δεν είχε αδικήσει τον διεθνή γκαρντ ηταν ο ρόλος του.

Τι λένε όμως οι αριθμοί; Αρχικά, ιδού τι λέει το Hudl Instat σχετικά με τον τρόπο που εκδήλωνε τις επιθέσεις του ο Κώστας Σλούκας την περσινή και την φετινή σεζόν:

Κώστας Σλούκας, η απόλυτη σύγκριση: Αυτά έκανε σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό AKTOR

*ΚΑΤ: Κατοχές Π: Πόντοι

Ο ρόλος μοιάζει – βάσει αριθμού επιθέσεων – ίδιος. Αν κάποιος πάει ακόμα πιο βαθιά στα νούμερα, όμως, βλέπει και άλλα πράγματα. Σύμφωνα λοιπόν με το Hudl Instat, στον Ολυμπιακό ο Σλούκας έτρεχε το 34.6% των Pick and Roll των “ερυθρολεύκων” στην EuroLeague όπου το σουτ έπαιρνε ο χειριστής της μπάλας, όντας με διαφορά πρώτος (ο Γουόκαπ ήταν δεύτερος με 20.1%), ενώ είχε usage rate (μετάφραση: Αριθμός επιθέσεων της ομάδας που εκδήλωνε όταν βρισκόταν στο παρκέ) 24.4%, όντας δεύτερος σε αυτό, απέχοντας μία ανάσα από τον πρώτο Σάσα Βεζένκοβ (24.8%).

Την φετινή σεζόν, ο Σλούκας έτρεχε το 24.5% των Pick and Roll του Παναθηναϊκού AKTOR, όντας δεύτερος στην ιεραρχία πίσω από τον Κέντρικ Ναν, που έτρεχε το 37.4%. Παράλληλα, στην EuroLeague είχε usage rate 22.6%, όντας πάλι δεύτερος, με τον Ναν να έχει 31.6%.

Η προσωπικότητα και το εκτόπισμα του Ναν έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στην φετινή πορεία των “πρασίνων”. Ο Αμερικανός άλλαξε εντελώς το προφίλ του Παναθηναϊκού AKTOR, έχοντας τον ρόλο του πρώτου βιολιού στην ομάδα, με τον Σλούκα να έχει και αυτός την μπάλα στα χέρια. Στον περσινό Ολυμπιακό, το παιχνίδι μοιραζόταν περισσότερο, αλλά ήταν σαφές ότι η μπάλα περνούσε από τα χέρια του Σλούκα. Και μία ακόμα πιο βαθιά ματιά στους αριθμούς του Hudl Instat το δείχνει αυτό.

Οι αποφάσεις στο φινάλε των αγώνων

Το SPORT24 έψαξε ακόμα περισσότερο. Δεν έμεινε ούτε στους αδρούς αριθμούς, ούτε στα προχωρημένα νούμερα του Hudl Instat. Πήγε ακόμα πιο βαθιά στα νούμερα του Hudl Instat για την ακρίβεια. Με ποιον τρόπο; Απομονώνοντας τις ενέργειες του Σλούκα με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό AKTOR σε μία συγκεκριμένη συνθήκη: Στο τελευταίο πεντάλεπτο των αγώνων που κρίθηκαν με διαφορές έως 6 πόντων. .

Την περσινή σεζόν λοιπόν, ο Ολυμπιακός είδε 22 παιχνιδια του σε όλες τις διοργανώσεις να κρίνονται με διαφορές έως 6 πόντων. Φέτος, ο Παναθηναϊκός AKTOR είδε αντίστοιχα 21 αγώνες του να κρίνονται με αυτές τις διαφορές. Το δείγμα δηλαδή είναι ίδιο. Και οι αριθμοί είναι οι εξής σύμφωνα με το Hudl Instat:

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε συνολικά 174 επιθέσεις σε αυτούς τους αγώνες (όπου έκανε σουτ ή κέρδισε φάουλ σε προσπάθεια για σουτ). Ο Σλούκας πήρε 34 από αυτές τις επιθέσεις (πρώτος στον Ολυμπιακό, με τον δεύτερο Βεζένκοβ να έχει 29) και μοίρασε 15 από τις 42 ασίστ των “ερυθρολεύκων”, κάτι που σημαίνει ότι ήταν υπεύθυνος – άμεσα ή έμμεσα – για το 28.1% των επιθέσεων της ομάδας του στο τελευταίο 5λεπτο των αγώνων που κρίθηκαν στο φινάλε.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ολοκλήρωσε συνολικά 177 επιθέσεις, με τον Σλούκα να παίρνει τις 21 από αυτές τις επιθέσεις, όντας 3ος, πίσω από τον Ναν (60 επιθέσεις) και τον Λεσόρ (25 επιθέσεις). Παράλληλα, μοίρασε τις 8 από τις 34 ασίστ των “πράσινων”. Κοινώς, ήταν υπεύθυνος – άμεσα ή έμμεσα – για το 16.3% των επιθέσεων της ομάδας του που κρίθηκαν στο φινάλε.

Άλλες ομάδες – άλλες συνθήκες

Συζητήσεις σχετικά με τον χρόνο συμμετοχής, τις αποφάσεις και τον ρόλο κάθε παίκτη πάντα αρέσουν στον κόσμο. Οι συγκρίσεις, ακόμα περισσότερο. Είναι ωστόσο παράλληλα σαφές ότι ο εκάστοτε ρόλος εξαρτάται και από άλλα πράγματα, όπως η σύσταση ενός ρόστερ και η φιλοσοφία μίας ομάδας.

Ο περσινός Ολυμπιακός ήταν μία ομάδα που στηριζόταν στο ομαδικό παιχνίδι, αλλά είχε ως σημεία αναφοράς τους Κώστα Σλούκα και Σάσα Βεζένκοβ. Ήταν κάτι παραπάνω από σαφές όμως πως όταν το παιχνίδι πήγαινε στο φινάλε, την ευθύνη θα την έπαιρνε ο Σλούκας. Έτσι είχε χτίσει την ομάδα ο κόουτς Μπαρτζώκας, αφού ο Σλούκας ήταν ο καλύτερος δημιουργός του και καλύτερος σουτέρ μετά από ντρίμπλα. Αυτό ήταν και το επιχείρημά του όταν τίθετο θέμα για τον ρόλο του διεθνή γκαρντ.

Ο φετινός Παναθηναϊκός AKTOR ήταν μία ομάδα που στηριζόταν περισσότερο στις εμπνεύσεις των περιφερειακών του και λιγότερο στο passing game. Ο Εργκίν Αταμάν έφτιαξε μία ομάδα με τέσσερις γκαρντ με ικανότητα στο Pick and Roll και το σουτ μετά από ντρίμπλα (Ναν, Σλουκας, Γκραντ, Βιλντόσα). Συχνά τελείωνε τα παιχνίδια με τους Ναν, Σλούκα και Γκραντ και ήταν σαφές ότι όλα ξεκινούσαν από την ικανότητα του πρώτου στην δημιουργία του δικού του σουτ. Οι 60 επιθέσεις που εκδήλωσε ο Αμερικανός (συν τις 5 ασίστ του) στο τελευταίο πεντάλεπτο των αγώνων που κρίθηκαν στον πόντο το δείχνουν αυτό.

Ο Κώστας Σλούκας είχε ως βασικό επιχείρημα ότι αποχώρησε από τον Ολυμπιακό λόγω του χρόνου συμμετοχής, αφού φαινόταν ότι αυτό ήταν μειωτικό για τον ρόλο του. Στον Παναθηναϊκό AKTOR βρήκε τον χρόνο συμμετοχής που έψαχνε, είχε καλύτερους αριθμούς (τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοστικά), πήρε τίτλους και το βραβείο του MVP του Final Four της EuroLeague.

Ο Ολυμπιακός είχε πέρυσι ως αντεπιχείρημα ότι ο Σλούκας ήταν ο ξεκάθαρος ηγέτης της ομάδας και αυτός που έπαιρνε τις αποφάσεις όταν η μπάλα “έκαιγε”. Οι αριθμοί του Hudl Instat δείχνουν να στηρίζουν την πλευρά των “ερυθρολεύκων” και αυτό που φαινόταν και στο παρκέ.

Το ποιος είχε δίκιο σε αυτή την διαφωνία δεν έχει νόημα να απαντηθεί. Στο τέλος της ημέρας και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι είχαν δίκιο. Η κάθε μία έχει τα δικά της επιχειρήματα. Και, με κάποιον τρόπο, οι αριθμοί δείχνουν να δικαιώνουν και τις δύο πλευρές, ανάλογα με την σκοπιά που το εξετάζει η κάθε μία.

Από Sport24.gr