Την έντονη αντίδραση για το γραπτό των Μαθηματικών Κατεύθυνσης εξέφρασε στο Πρωτοσέλιδο ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «από τα πρώτα λεπτά, πριν ακόμα τελειώσει το γραπτό, λάβαμε σωρηδόν μηνύματα. Εμείς η πρώτη πράξη που κάναμε ήταν να διερευνήσουμε το θέμα. Μίλησα με καθηγητές που διδάσκουν για να πάρω από πρώτο χέρι την εικόνα. Με έκπληξη, πρώτη φορά μου συμβαίνει αυτό το πράγμα, οι καθηγητές ήταν πιο έντονοι από τους μαθητές. Ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «πρώτη φορά είδα τέτοιο γραπτό, ούτε εμείς δεν θα μπορούσαμε να το λύσουμε».

Συμπλήρωσε ότι «προχωρήσαμε σε διερεύνηση και  καταλάβαμε το τραγικό της κατάστασης.  Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, «το γραπτό είχε δυσανάλογο μέγεθος, υπέρμετρο και εξωπραγματικά υψηλό βαθμό δυσκολίας, δυσνόητο της κατανόησης πλείστων ερωτήσεων, λόγω κακής διατύπωσης και πρωτόγνωρη δομή και φιλοσοφία».

Ο Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι «υπάρχει μέχρι και άσκηση που είχε μπει στα γραπτά διορισίμων το 2019, για πρόσληψη στο δημόσιο δηλαδή. Μιλάμε για μια εξέταση που παρακάθονται καθηγητές μαθηματικοί που θέλουν να εργοδοτηθούν στο δημόσιο, με πολλά πτυχία, ενώ τη συγκεκριμένη εξέταση είχε περάσει μόλις το 12%, μόνο 42 άτομα».

Σε ερώτηση ποιος βάζει αυτά τα θέματα, απάντησε «εμείς γνωρίζουμε και ονόματα, είναι μικρή η Κύπρος. Επιλέγεται μια ομάδα που έχει ευθύνη κάνει το γραπτό. Απομονώνεται αυτή η ομάδα 24 ώρες πριν και ετοιμάζει το γραπτό.  Αλλά επειδή η Κύπρος είναι μικρή, τα άτομα είναι τα ίδια, ενδεχομένως να συνεννοούνται μεταξύ τους. Προφανώς κάποιοι βάζουν μια κούρσα για να μας αποδείξουν ποιος μπορεί να βάλει το πιο δύσκολο γραπτό για να δείξουν μεγαλύτερη διάνοια. Ένα από αυτά τα άτομα να πούμε είναι η τρίτη χρονιά που είναι μέσα στην επιτροπή που έχουμε πάλι τα ίδια προβλήματα».

Πηγή: Sigmalive