Ενώπιον θανατικού ανακριτή οδηγείται η τραγωδία που γράφτηκε το πρωί της Τετάρτης 10 Απριλίου 2024 με θύμα 24χρονο αλλοδαπό από το Μπανγκλαντές ο οποίος κατέπεσε από τον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας στο κέντρο της Λεμεσού κατά τη διάρκεια επιχείρησης μελών της Υπηρεσίας Ασύλου και Μετάναστευσης για εντοπισμό προσώπων που διαμένουν παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

Ενώπιον δικαστηρίου η τραγωδία
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου ανέφερε ότι ήδη οι Αρχές βρίσκονται σε διαδικασία να ενημερώσουν για το τραγικό περιστατικό τους οικείους του άτυχου νεαρού στο Μπανγκλαντές, ενώ η υπόθεση θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου μετά τη διενέργεια νεκροτομής και ιατροδικαστικής εξέτασης στη σορό του 24χρονου.
Ήδη, μέλη της Δύναμης λαμβάνουν καταθέσεις από τους εννέα αλλοδαπούς που εντοπίστηκαν να διαμένουν παράνομα στο διαμέρισμα, μπροστά στα μάτια των οποίων γράφτηκε η τραγωδία, ενώ για κατάθεση θα κληθεί και ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας ο οποίος ενδέχεται να εμπλέκεται στη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

«Δεν ήταν έφοδος»
Ο κύριος Αντρέου υποστήριξε ότι η μετάβαση των μελών της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στη συγκεκριμένη πολυκατοικία έγινε μετά από πληροφορία ότι σε δύο διαμερίσματα διέμεναν παράνομα αλλοδαποί και εξήγησε ότι ο αριθμός των προσώπων ήταν άγνωστος αρχικά, εξ΄ου και η μετάβαση έγινε από δύο μόνο αστυνομικούς.
Καθημερινά, είπε, η ΥΑΜ διενεργεί τέτοιους ελέγχους μετά από σχετικές πληροφορίες χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση δικαστικών ενταλμάτων αφού στόχος είναι ο εντοπισμός προσώπων και όχι τεκμηρίων, διαδικασία για την οποία απαιτείται ένταλμα έρευνας.
Ο κύριος Αντρέου είπε ότι κατά το 2023 εντοπίστηκαν και απελάθηκαν 10,000 αλλοδαποί που διαπιστώθηκε ότι ήταν παράνομα στην Κύπρο, μέσω αυτής της διαδικασίας ελέγχου.

Τα δικαιώματα των παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας τόνισε ότι οι εννέα συλληφθέντες έχουν δικαίωμα νομικής αρωγής και επικοινωνίας με δικηγόρο σε οποιοδήποτε στάδιο, είτε σύλληψης είτε κράτησης. Εάν κριθεί μάλιστα ότι πρέπει κάποιος να καταθέσει κατά τη διάρκεια της θανατικής ανάκρισης, αυτό θα γίνει.
Την ίδια ώρα, οι Αρχές αναζητούν τους εργοδότες ή τον εργοδότη των έντεκα αλλοδαπών που διέμεναν παράνομα στο διαμέρισμα.

Η κατάσταση του τραυματία
Σε νοσηλευτήριο της Λεμεσού νοσηλεύεται ένα ακόμη πρόσωπο το οποίο επίσης τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της ΥΑΜ, όταν προσπάθησε να διαφύγει του ελέγχου, πέφτοντας από μπαλκόνι του διαμερίσματος σε βεράντα χαμηλότερου ορόφου. Σύμφωνα με τον κύριο Αντρέου, η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή.

 

Πηγή: Alphanews