Ώρα για τις πρώτες μάχες στην ημιτελική φάση του κυπέλου καθώς Ομόνοια, Απόλλωνας, Άρης και Πάφος FC ετοιμάζονται να μπουν στους αγωνιστικούς χώρους και να προσπαθήσουν η κάθε μια ξεχωριστά να πάρει προβάδισμα για τον τελικό. Αυτό που ξεχωρίζει σε κάθε ζευγάρι είναι ότι από την μια Ομόνοια και Απόλλωνας θεωρούνται οι έμπειρες ομάδες στον θεσμό, ενώ Άρης και Πάφος FC θέλουν και οι δύο να φτάσουν για πρώτη φορά στην κατάκτηση του κυπέλλου.
Ξεκινώντας από το πρώτο χρονικά ζευγάρι, η οικοδέσποινα Πάφος FC στις προηγούμενες τις συμμετοχές είχε άλλη μια φορά παρουσία στα ημιτελικά, μάλιστα πρόσφατα καθώς πέρσι βρέθηκε στην ίδια φάση χάνοντας την πρόκριση από την Ομόνοια. από εκεί και πέρα ως ΑΕΠ είχε επίσης μια παρουσία στα ημιτελικά, την περίοδο 2005/06 όντας ομάδα β κατηγορίας, αλλά αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό. Τέλος ως ΑΠΟΠ μέτρησε άλλες 4 παρουσίες σε ημιτελική φάση χωρίς να προκριθεί και πάλι σε τελικό, ενώ ως Ευαγόρας δεν έφτασε ποτέ στα ημιτελικά του κυπέλλου.
Από την άλλη ο Απόλλωνας των 9 κατακτήσεων δίκαια θεωρείται ομάδα κυπέλλου καθώς στις 65 συμμετοχές του στον θεσμό έφτασε 31 φορές στα ημιτελικά, έχοντας και 19 προκρίσεις σε τελικό κυπέλλου. Μια φορά, την περίοδο 2018/19, ενώ ήταν στα ημιτελικά ο θεσμός διακόπηκε λόγο του Covid. Οι κυανόλευκοι είναι επίσης  4η ομάδα σε κατακτήσεις του θεσμού.
Στο άλλο ζευγάρι ο Άρης παρότι μετράει περισσότερες συμμετοχές από τις υπόλοιπες ομάδες της τετράδας στον θεσμό, είναι η 72η του συμμετοχή, έχει φτάσει στα ημιτελικά μόλις 8 φορές με την φετινή. Από αυτές μόλις την μία κατάφερε να προκριθεί σε τελικό, χάνοντας από την ΑΕΛ με 3-2 στην παράταση.
Η αντίπαλος του, η Ομόνοια είναι η ομάδα που πήρε το κύπελλο τα τελευταία δύο χρόνια. Το «τριφύλλι» έχει επίσης ένα εκπληκτικό ποσοστό αφού σε 66 συμμετοχές στον θεσμό έχει φτάσει στην ημιτελική φάση για 38η φορά στην ιστορία της. Από τις προηγούμενες 38 έχει καταφέρει να περάσει στον τελικό τις 24, ενώ μια φορά όπως και στην περίπτωση του Απόλλωνα, την περίοδο 2018/19 ο θεσμός διακόπηκε ενώ η ομάδα ήταν στα ημιτελικά.

Αριστείδου Μιχαήλ