Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα που απαιτεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για το υπόλοιπο του Ραμαζανιού.

Ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 9 Απριλίου – που σημαίνει ότι το Συμβούλιο ζητά κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων.

Το ψήφισμα, που υποβλήθηκε από τα 10 εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου, υποστηρίζεται από τη Ρωσία και την Κίνα και την Αραβική Ομάδα των 22 εθνών στα Ηνωμένα Έθνη.

Πριν από την ψηφοφορία, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε να ακυρώσει μια προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον με αντιπροσωπεία εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν βέτο στην πρόταση.

Την Παρασκευή, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σε ένα ψήφισμα που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, το οποίο θα υποστήριζε «μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός» στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Αυτό το ψήφισμα σηματοδότησε την πρώτη φορά που οι ΗΠΑ υποστήριξαν ένα ψήφισμα που περιέχει τη φράση “κατάπαυση του πυρός” κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, αντανακλώντας μια σκληρότερη στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν έναντι του Ισραήλ.

Η σημερινή ψηφοφορία διεξήχθη καθώς ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι υπάρχει «αυξανόμενη συναίνεση» ότι μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα θα ήταν μια «καταστροφική ανθρωπιστική καταστροφή».