Έβγαλε ειδήσεις ο Ανδρέας Σάντης στις πρόσφατες δηλώσεις του μετά την ήττα από την Ομόνοια, όπως για παράδειγμα η στήριξη στον Νταβίντ Γκαγιέγο τη στιγμή που αρκετοί πίστευαν πως ο Ισπανός τεχνικός μετρούσε ώρες στον πάγκο της Ανόρθωσης.
Έχω ωστόσο την εντύπωση πως μεγαλύτερο βάρος απ’ όσα ανέφερε ο πρόεδρος της «κυρίας», έχει η δήλωσή του πως αν δεν επιτευχθεί η δανειοδότηση, θα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό το μπάτζετ της νέας σεζόν.
Τα χρήματα στον αθλητισμό δεν σου εγγυώνται την επιτυχία, σου αυξάνουν ωστόσο τις πιθανότητες να πετύχεις το στόχο σου, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά. Στην άλλη όψη του νομίσματος, ένας μειωμένος προϋπολογισμός σε οδηγεί ασφαλώς σε ποδοσφαιρικά «στοιχήματα», με φάρο την… ελπίδα.
Ο Ανδρέας Σάντης έχει μιλήσει ουκ ολίγες φορές για την αναγκαιότητα σύναψης δανείου και θεωρητικά, οι διοικητικές εξελίξεις που προέκυψαν τελευταίως θα βοηθούσαν προς αυτόν τον σκοπό. Είναι κοινό μυστικό ότι οι πρώτες προσπάθειες είχαν πέσει στο κενό και εδώ και λίγο καιρό γίνονται νέες διεργασίες, με την ελπίδα να φέρουν αποτέλεσμα.
Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι τι μέλλει γενέσθαι, αν δεν γίνει κατορθωτή η σύναψη δανείου. Στο ενδεχόμενο μείωσης του προϋπολογισμού, η Ανόρθωση θα υποχρεωθεί, κακά τα ψέματα, να τοποθετήσει χαμηλότερα τον πήχη στο αγωνιστικό μέρος, όσο κ αυτό ακούγεται «βαρύ». Ενδεχομένως να μην ειπωθεί ποτέ κάτι τέτοιο επισήμως, αλλά ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι οι απαιτήσεις δεν μπορεί να είναι οι ίδιες.
Ο ρεαλισμός δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Ο Ανδρέας Σάντης δεν έταξε λαγούς με πετραχήλια, όμως η ωμή πραγματικότητα για την Ανόρθωση (θα) είναι αυτή που προαναφέραμε, εάν κι εφόσον δεν προχωρήσει η σύναψη δανείου. Προφανώς η ιστορία, ο κόσμος και το βάρος της φανέλας της θα είναι εκεί.
Εντούτοις, μιλώντας ξανά με ρεαλισμό, άλλο το… 1990 κι άλλο το 2024. Τη σημερινή ποδοσφαιρική εποχή, το βάρος της φανέλας θα μετρήσει σε κάποια παιχνίδια, όχι όμως σε όλα. Όχι τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό που θα σου επιτρέψει να αντέξεις στο βάδισμα σε τεντωμένο σχοινί.
Επί της ουσίας: όταν το άμεσο μέλλον εξαρτιέται σε μεγάλο βαθμό από ένα δάνειο, καταδεικνύεται κι ο κίνδυνος για την Ανόρθωση.

Ανδρέας Βεντούρης