Για το ζήτημα της ύπαρξης αστυνομικών κατά τη νύχτα που μεταφέρθηκαν τα λεφτά από τη Μονή Αββακούμ, μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο πρόεδρος του κλάδου αστυνομικού σώματος «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «εάν συμμετείχαν, υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες αστυνομικών. Η πρώτη κατηγορία είναι οι αστυνομικοί, στους οποίους δόθηκαν διαταγές να κάνουν κάτι και δεν αναφέρθηκαν. Η δεύτερη κατηγορία είναι αστυνομικοί που πήραν διαταγές να κάνουν κάτι και επίσημα το έχουμε πει ως αστυνομία, στείλαμε δύο αστυνομικούς του Αρχηγείου να κάνουν συνοδεία. Η τρίτη είναι αστυνομικός, ο οποίος βρισκόταν επί καθήκοντι στο σημείο (για παράδειγμα ο αστυνομικός του Χρίστου Χρίστου). Και η τέταρτη κατηγορία είναι αστυνομικοί εκτός υπηρεσίας, οι οποίοι δεν πήραν οδηγίες από κανένα».

Σε ερώτηση εάν μπήκαν κουκουλοφόροι στη μονή, απάντησε ότι «καταρχάς το ΤΑΕ Αρχηγείου δεν κάνει συνοδείες πολύτιμων αντικειμένων κτλ. Το ΤΑΕ Αρχηγείου διερευνά εξειδικευμένες υποθέσεις. Αυτού τους είδους μεταφορές γίνονται με διαταγές επιχειρήσεων που βγαίνουν και ονομάζονται εκμισθώσεις, που γίνονται από ιδιώτες για να γίνει μια μεταφορά. Απαντώ εμμέσως στο ερώτημα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, είπε ότι ήταν εκεί δύο αστυνομικοί του ΤΑΕ Αρχηγείου».

Επεσήμανε όμως ότι δεν έχουν παραδοθεί οι φάκελοι στους ποινικούς ανακριτές. «Συνεχίζουν τις έρευνες οι αστυνομικοί και συνδράμουν οι ποινικοί ανακριτές. Αυτό το πράγμα γίνεται για δεύτερη φορά στην ιστορία της ΚΔ. Πάντα οι ποινικοί ανακριτές σταματούν τις έρευνες, παίρνουν ότι έγινε μέχρι εκείνη τη στιγμή και συνεχίζουν. Εδώ έχουμε ένα πρόβλημα. Από τις 5 Μαρτίου με το ότι έγινε στη Μονή και τη Μητρόπολη μέχρι τις 8 Μαρτίου που άρχισαν οι επίσημες έρευνες, ποιος πρόσεχε τα τεκμήρια;».

Σε σχέση με τις «παράνομες διαταγές», εξήγησε ότι «ο αστυνομικός, ο οποίος εκτελεί παράνομες διαταγές, δεν απαλλάσσεται από την ποινική ευθύνη». Μάλιστα, ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα.

ΠΗΓΗ: SIGMALIVE