Τις σκέψεις Ισραηλινών πολιτών σχετικά με τον καλύτερο τρόπο απελευθέρωσης των ομήρων της Χαμάς αλλά και την επόμενη ημέρα στη χώρα, μετά τον πόλεμο στη Γάζα, καταγράφει νέα δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη. Τη σφυγμομέτρηση πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ (IDII) σε δείγμα 746 ανθρώπων, κατά το διάστημα 25-28 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, μόνο το 15% των Ισραηλινών θέλουν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου να παραμείνει στα καθήκοντά του όταν τελειώσει ο πόλεμος με τη Χαμάς, αν και πολλοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη στρατηγική του για να συντριβούν οι μαχητές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Την ίδια στιγμή, ο πολιτικός αντίπαλός του και εταίρος στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, Μπένι Γκαντς, εξασφαλίζει την υποστήριξη του 23% των ερωτηθέντων. Περίπου το 30% δεν κατονόμασαν κάποιον ηγέτη τον οποίο να προτιμούν.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με προηγούμενη δημοσκόπηση του IDI τον Δεκέμβριο, το 69% των Ισραηλινών εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Απελευθέρωση των ομήρων

Αναφορικά με την απελευθέρωση των ομήρων, το 56% δήλωσε πως η συνέχιση της στρατιωτικής επίθεσης είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακτηθούν οι όμηροι, ενώ το 24% πιστεύει πως μια ανταλλαγή που θα περιλάμβανε την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστίνιων κρατούμενων θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως η στρατιωτική πίεση είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι υπόλοιποι 129 όμηροι που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα θα επιστρέψουν, μετά την απελευθέρωση περίπου 100 από αυτούς στα τέλη Νοεμβρίου, σε μια ανταλλαγή που περιελάμβανε επίσης την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Το περασμένο Σάββατο, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι θα χρειαστούν μήνες προτού επιτευχθεί η νίκη. Διαδοχικές δημοσκοπήσεις καταγράφουν απότομη πτώση της δημοτικότητάς του μετά την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ