Υπό το πρίσμα της συμφωνίας για  οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, η Κύπρος κατέφυγε σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την προσαρμογή των θαλάσσιων συνόρων της, ελπίζοντας να σημειώσει πρόοδο σε αυτό το θέμα και με τον Λίβανο, αναφέρει η ιστοσελίδα του Λιβάνου Τhis is Beirut (28/1/24). Κύπρος και Λιβανος  προχώρησαν σε συμφωνία οριοθέτησης το 2007, αυτή όμως δεν επικυρώθηκε ποτέ από τη βουλή του Λιβάνου και κατ’ επέκταση δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ,

Όπως σημειώνεται, ο επικεφαλής των κυπριακών υπηρεσιών πληροφοριών, Τάσος Τζιωνής, ο οποίος επισκέφθηκε τη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, προέτρεψε τις λιβανικές αρχές να επιλύσουν τη διένεξή τους στα θαλάσσια σύνορα με τη Συρία στο Βορρά. Με αυτόν τον τρόπο, η Κύπρος θα είναι σε θέση να καθορίσει τα θαλάσσια σύνορά της με τον Λίβανο και τη Συρία μετά την επίτευξη συμφωνίας με το Ισραήλ.

Απαντώντας στο κάλεσμα του Κύπριου αξιωματούχου, ο υπηρεσιακός υπουργός Δημοσίων Έργων και Μεταφορών Ali Hamiye υποστήριξε ότι ο Λίβανος, και ειδικότερα η Χεζμπολάχ (ο σχηματισμός που εκπροσωπεί στην κυβέρνηση), «δεν θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την οριοθέτηση των συνόρων με Συρία και Κύπρο, γιατί απαιτεί νομικές και τεχνικές μελέτες για να αποφευχθούν λάθη παρόμοια με αυτά που έγιναν στο παρελθόν».

Η ιστοσελίδα επικαλείται δηλώσεις ενός  πρώην υπουργού που ισχυρίστηκε ότι  ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι είχε σχηματίσει μια υπουργική επιτροπή που συνέστησε την εισαγωγή μιας νέας διαδικασίας οριοθέτησης.

Επιπλέον, συνέστησε τη χρήση νέων συντεταγμένων για τις διαπραγματεύσεις με τη Συρία καθώς και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο. Ως εκ τούτου, «ο Λίβανος διαπίστωσε ότι έχασε, όταν οριοθετήθηκε η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με την Κύπρο το 2007, επί θητείας της κυβέρνησης Φουάντ Σινιόρα, μεταξύ 1600 και 2643 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη θάλασσα», σημειώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τζιωνής  ως μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για τους υδρογονάθρακες στο ΥΠΕΞ ανέλαβε διαπραγματεύσεις με ισραηλινούς ομολόγους του για την ενοποίηση (unitization) του Κοιτάσματος Αφροδίτη στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.  Εργάστηκε επίσης ως διαμεσολαβητης στις διαφορές Ισραήλ -Λιβάνου για το διαχωρισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ.