Ο γιος του Ισραηλινού Υπουργού και πρώην αρχηγού του στρατού, του Γκάντι Άιζενκοτ, σκοτώθηκε σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο Μπένι Γκαντς, ηγέτης του κόμματος Εθνική Ενότητα.

Τα μέλη του κόμματος του Άιζενκοτ και του Γκαντς, εντάχθηκαν στην ισραηλινή Κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον σχηματισμό Κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης που συγκροτήθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τον πόλεμο που κήρυξε το Ισραήλ στο παλαιστινιακό κίνημα.

Ο ισραηλινός στρατός δεν παρείχε ακριβείς λεπτομέρειες για τον θάνατο του 25χρονου Γκαλ Μέιρ Άιζενκοτ, αναφέροντας μονάχα ότι σκοτώθηκε σε μάχες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. “Μαζί με όλο το Ισραήλ στέλνω τη στήριξή μου στον Γκάντι και σε ολόκληρη την οικογένειά του και μια μεγάλη αγκαλιά. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τον ιερό σκοπό για τον οποίο πέθανε ο Γκαλ”, τόνισε ο Μπένι Γκαντς σε ανακοίνωσή του.

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι συντετριμμένος από τον θάνατο του γιου του Ισραηλινού Υπουργού. Συνολικά 89 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε μάχες μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον απολογισμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Εξάλλου, το Ισραήλ υπερασπίστηκε σήμερα τα μέτρα που έχει λάβει για να επιτρέψει τη διανομή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, μπροστά στις σφοδρές και επαναλαμβανόμενες επικρίσεις με επίκεντρο τον τρόπο του διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης, που προκάλεσαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Προσπαθούμε να αυξήσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια και περισσότεροι από 60.000 τόνοι βοήθειας εισήλθαν μέσω της Ράφα», σημείο διέλευσης με την Αίγυπτο, εξήγησε σε δημοσιογράφους ο Ελάντ Γκόρεν, επικεφαλής του Cogat, του οργανισμού του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Το Ισραήλ «δεν θα αποτελέσει πρόβλημα» στην είσοδο της βοήθειας «που αποτελεί ζήτημα υλικοτεχνικής υποστήριξης» εξαρτώμενο από τον ΟΗΕ, συμπλήρωσε ο ίδιος, προτάσσοντας το δίκτυο ύδρευσης που επιδιόρθωσε το Ισραήλ ή επιδιορθώθηκε με τη συμβολή του και την εγκατάσταση αποθηκών στη Ράφα για τη φύλαξη της βοήθειας.

Την ίδια ώρα, επίθεση με κατευθυνόμενο πύραυλο από τον Λίβανο έχει ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 60χρονος αγρότης στο βόρειο Ισραήλ σήμερα, σύμφωνα με την ισραηλινή δημόσια ραδιοτηλεόραση Kan, και ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ να μην κλιμακώσει τις εχθροπραξίες.

Ο στρατός δήλωσε πως η Χεζμπολάχ διενήργησε την αντιαρματική επίθεση. Είπε πως ισραηλινά ελικόπτερα, άρματα μάχης και πυροβολικό ανταπέδωσαν τα πυρά εναντίον της πηγής στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Πηγή: ΑΠΕ