Στην ακύρωση διατάγματος απομάκρυνσης 7χρονης από την οικογένειά της, η οποία είχε καταγγείλει κακοποίηση, προχώρησε το δικαστήριο λόγω καθυστέρησης της διερεύνησης της υπόθεσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.  

Σύμφωνα με την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, στις 27.10.2023 ενημερώθηκαν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας από το σχολείο που φοιτά η 7χρονη ότι αυτή παρουσιάστηκε στο σχολείο χτυπημένη με εμφανή σημάδια. Όταν ερωτήθηκε από την δασκάλα ανέφερε ότι προκλήθηκαν από την μητέρα της  και ότι το περιστατικό έγινε στην παρουσία του πατέρα. Αμέσως δύο λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας μετέβηκαν στο Δημοτικό σχολείο για ατομική συνεργασία με την ανήλικη και διερεύνηση της υπόθεσης.

Σε συνεργασία που είχαν οι Λειτουργοί Κοινωνικών Υπηρεσιών με την δασκάλα της ανήλικης αναφέρθηκε ότι αυτή έχει ρωσική καταγωγή, με τον βιολογικό της πατέρα να έχει αποβιώσει ενώ από την βιολογική της μητέρα έχουν αφαιρεθεί τα γονικά της δικαιώματα. Μετά από σχετικό διάταγμα ορίστηκαν ως κηδεμόνες της ανήλικης ζευγάρι Ρώσων, οι οποίοι μάλιστα έχουν ακόμα δύο βιολογικά παιδιά που φοιτούν στο ίδιο σχολείο με την ανήλικη. Σημειώνει επιπρόσθετα ότι η δασκάλα της τους είχε αναφέρει ότι το παιδί παρουσιαζόταν στο σχολείο φροντισμένο και ότι όσο αφορά το μαθησιακό κομμάτι αυτό βρισκόταν σε αρκετά καλό επίπεδο.

Στη συνέχεια αναφέρει πως σε συνεργασία των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών με την ανήλικη παρατηρήθηκαν εμφανή σημάδια στο δεξί της μάτι και εκδορές στα χέρια και στο σβέρκο ενώ όταν ρωτήθηκε πως της είχαν προκληθεί ανέφερε ότι της τα προκάλεσε η μητέρα της. Σχετική ενημέρωση έγινε στο Κλιμάκιο Βίας στην Οικογένεια του ΤΑΕ Πάφου το οποίο παρέπεμψε την ανήλικη για ιατρική εξέταση στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όπου γιατρός που την εξέταση ετοίμασε σχετικό πιστοποιητικό. Τέλος σημειώνεται πως στις 30.10.2023 πραγματοποιήθηκε η λήψη οπτικογραφημένης κατάθεσης στην παρουσία του Οικογενειακού Συμβούλου και Μεταφράστριας στον ειδικό διαμορφωμένο χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου κατά την οποία ανέφερε ότι υπέστη σωματική βία από τη μητέρα της στην παρουσία του πατέρα της.

Η θέση των γονέων

Η πλευρά των θετών της γονέων καταχώρησε γραπτή ένσταση υποστηριζόμενη από ένορκη δήλωση. Είναι και οι δύο Ρώσοι υπήκοοι και είναι οι βιολογικοί γονείς δύο αγοριών και ένεκα της επιθυμίας τους να έχουν και ένα κορίτσι στην οικογένεια τους και θέλοντας να βοηθήσουν παιδιά χωρίς οικογένεια αποτάθηκαν και απέκτησαν την κηδεμονία και επιμέλεια της συγκεκριμένης ανήλικης.

Το συγκεκριμένο παιδί γεννήθηκε το 2016 στην Ρωσία με τον πατέρα της να έχει απεβιώσει ενώ η μητέρα της στερήθηκε τα γονικά δικαιώματα του παιδιού. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος του γνώριζαν ότι το ανήλικο κοριτσάκι αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας αφού διαγνώστηκε με ελάχιστη εγκεφαλική λειτουργία και υπανάπτυξη μηχανικών κινήσεων με μειωμένες μηχανικές δεξιότητες.

Τον Αύγουστο του 2022 στην Πάφο αποφάσισαν να μετακομίσουν οικογενειακώς στην Κύπρο και να εγκατασταθούν στην Πάφο και έγιναν διευθετήσεις έτσι ώστε η ανήλικη την προηγούμενη σχολική χρονιά να φοιτήσει στο σχολείο.

Σύμφωνα με τη δήλωση των γονέων, «το ανήλικο είναι ανήσυχο παιδί, πολλές φορές λόγω των προβλημάτων της χάνει την ισορροπία της και αρκετές φορές πέφτει κάτω. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να έχει μώλωπες ή γρατσουνιές στα χέρια ή στα πόδια ή σε άλλα μέρη του σώματος της που προέρχονται από το πέσιμο. Μάλιστα ως υποστηρίζει απορρίπτοντας την αίτηση τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος του προχώρησαν στην ανάληψη της κηδεμονίας της ανήλικης με μοναδικό σκοπό να βοηθήσουν αυτήν χωρίς οποιοδήποτε οικονομικό αντάλλαγμα ενώ απορρίπτει τις θέσεις ότι έλαβε χώρα οτιδήποτε μεμπτό από μέρους τους προς την ανήλικη».

Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις

Το δικαστήριο ανέφερε ότι μέχρι την περασμένη Παρασκευή (8/12) που είχε εκδοθεί η απόφαση, ούτε καταθέσεις λήφθηκαν ακόμα και από τους γονείς, ενώ αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός πως παρά την Ιατρική Εξέταση που έτυχε το ανήλικο στις 27.10.2023 στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου δεν τροχιοδρομήθηκε η εξέταση της από Ιατροδικαστή ή άλλο ειδικό για να διαπιστωθεί η αιτία των σημαδιών και τραυμάτων που περιγράφονται στο Ιατρικό πιστοποιητικό, το οποίο δεν κάνει οποιαδήποτε αναφορά ως προς την αιτία πρόκλησης τους. Επιπρόσθετα μέχρι την περασμένη Παρασκευή δεν έχει εξεταστεί το ανήλικο από Παιδοψυχολόγο ή Παιδοψυχιάτρο για να εκτιμηθεί η ψυχική του κατάσταση.

Ενώ η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας προσήλθε στο Δικαστήριο στις 31.10.2023 με αίτηση κατεπείγουσας φύσεως και εξασφάλισε την έκδοση των επίδικων διαταγμάτων. Ουσιαστικά η μαρτυρία στην οποία βασίστηκε η αίτηση ήταν το Ιατρικό Πιστοποιητικό, το οποίο αναφερόταν σε κάποια σημάδια και τραύματα στην ανήλικη χωρίς όμως να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά ως προς την προέλευση ή τον τρόπο που θα μπορούσαν τέτοια σημάδια ή τραύματα να λάβουν χώρα. Καμία άλλη κατάθεση η μαρτυρία παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο στα πλαίσια της εν λόγω αίτησης υπό μορφή καταθέσεων πέραν της αναφοράς δασκάλας για το ότι η ανήλικη τους είχε αναφέρει ότι αυτά είχαν προκληθεί από την μητέρα της στην παρουσία του πατέρα της.

Αξιοσημείωτο επίσης και το γεγονός πως η οπτικογραφημένη κατάθεση του ανήλικου δεν τέθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου για να προβεί σε δική του αξιολόγηση ούτε και αυτή απομαγνητοφωνήθηκε έτσι ώστε εγγράφως να ήταν διαθέσιμη στο Δικαστήριο ενώ οποιαδήποτε αξιολόγηση της ανήλικης από τις Ψυχιατρικές Υπηρεσίες δεν ήταν ούτε και είναι μέχρι σήμερα διαθέσιμη αφού αυτή δεν έλαβε χώρα.

Στην απόφαση το δικαστήριο καταλήγει αναφέροντας: «συνεπώς από τα όσα έχουν τεθεί ενώπιον μου και στην απουσία στοιχείων που θα μπορούσαν να καταδείξουν στο στάδιο αυτό εκ πρώτης όψεως άσκηση βίας ή επανάληψη βίας, δεν έχω ικανοποιηθεί ότι δικαιολογείται η οριστικοποίηση των διαταγμάτων ημερομηνίας 31.10.2023 και τα οποία θα ακυρώσω».

Χωρίς συντονισμό οι αρμόδιες υπηρεσίες

Η πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια, Σουζάνα Παύλου, σχολίασε ότι «διαχρονικά εμείς λέμε για τη σημαντικότητα της διατμηματικής συνεργασίας και συντονισμού και την ανάγκη εκπαίδευσης και ενημέρωσης των υπηρεσιών για τις διατμηματικές διαδικασίες. Ενώ υπάρχουν διατμηματικές συνεργασίες μεταξύ των τμημάτων, οι οποίες είχαν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά φαίνεται ότι υπάρχει έλλειψη γνώσης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης των υπηρεσιών».

Φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση, εξήγησε ότι «εάν ήταν γνώστες των διατμηματικών διαδικασιών θα γνώριζαν ότι το παιδί έπρεπε να εξεταστεί από ιατροδικαστή για να διαπιστωθούν οι αιτίες των ιατρικών ευρημάτων για σταθεί ποινικά στο δικαστήριο και να υπάρχει τεκμηρίωση. Επίσης, θα γνώριζαν ότι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας μπορούν να διευθετήσουν αξιολόγηση του παιδιού από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, κάτι το οποίο φαίνεται ότι δεν έγινε. Οι ενέργειες των υπηρεσιών προκάλεσαν μια αλυσιδωτή καθυστέρηση που μόνο μέσω μιας διυπηρεσιακής συνεννόησης με επίκεντρο το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού πάντα θα μπορούσε να αποφευχθεί».

Επεσήμανε ότι «η Υπουργός Δικαιοσύνης και η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας ζήτησαν έκθεση γεγονότων, αυτό είναι καλό να γίνει με σκοπό τη βελτίωση της διαδικασίας αλλά εγώ θεωρώ ότι θα έπρεπε να κάτσουν διυπηρεσιακά να συζητήσουν τι πήγε λάθος στη αυτή την υπόθεση όχι για να φταίξουμε τη μια υπηρεσία και να ρίξουμε ευθύνες αλλά για να βελτιώσουμε τη διαδικασία στο μέλλον».

ΠΗΓΗ: SIGMALIVE