Με πακέτο μέτρων υπό μάλης για πάταξη της βίας στα γήπεδα θα πάει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Δικαιοσύνης, υλοποιώντας απόφαση που είχε ληφθεί τον περασμένο Μάρτιο, μετά τα θλιβερά επεισόδια στον ημιτελικό κυπέλλου καλαθόσφαιρας ΑΠΟΛΛΩΝ – ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ στο Στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία».

Τα μέτρα έτυχαν νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία και σήμερα η υπουργός Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου θα τα παρουσιάσει ενώπιον του Υπουργικού για να λάβει την έγκριση ώστε να τα καταθέσει στη συνέχεια στη Βουλή. Ξεχωρίζει από τα μέτρα η εισαγωγή του άλκοτεστ και του νάρκοτεστ έξω από τα γήπεδα, σε φιλάθλους που έχουν πρόθεση να παρακολουθήσουν κάποιο αθλητικό γεγονός.  Τα μέτρα είχαν εξαγγελθεί μετά από σύσκεψη στο Προεδρικό και αφού είχαν προηγηθεί τα γεγονότα στο «Ελευθερία» όπου χούλιγκανς έβαλαν φωτιές στα γραφεία του σταθμού λεωφορείων στο Μακάρειο, έσπασαν καρέκλες στο γήπεδο και επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας.

Το άλκοτεστ και το νάρκοτεστ εφαρμόζεται σήμερα μόνο για τους οδηγούς και η επέκτασή του σε πολίτες χρειάζεται την τροποποίηση της νομοθεσίας για συγκεκριμένο σκοπό. Όπως έχει αποφασιστεί, θα γίνεται στοχευμένα σε πρόσωπα που κινούν υποψίες σε εκπαιδευμένους αστυνομικούς, όπως συμβαίνει και με τους οδηγούς, όπου η καθολική πλειοψηφία όσων ελέγχονται είτε για αλκοόλ είτε για ναρκωτικά, βρίσκεται θετική. Αναμένεται ότι στη Βουλή θα γίνει μεγάλη συζήτηση για το θέμα ώστε να μην γίνεται κατάχρηση του μέτρου αυτού από την Αστυνομία. Αναμένεται επίσης ότι η διενέργεια άλκοτεστ και νάρκοτεστ θα γίνεται έξω και κοντά από αθλητικούς χώρους και όχι αλλού.

Στην περίπτωση που κατά τον έλεγχο το δείγμα είναι θετικό, τότε ο φίλαθλος θα εμποδίζεται από του να εισέλθει στο γήπεδο ενώ εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων από το Κρατικό Χημείο θ’ αφήνεται ελεύθερος.

Τα υπόλοιπα μέτρα θα αφορούν:

– Αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας ώστε να αυξηθεί η ποινή αποκλεισμού των παρανομούντων οπαδών από τους αθλητικούς χώρους και κάτω από προϋποθέσεις, μέχρι και τα δέκα έτη.

– Τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να παρέχεται η εξουσία στην Αστυνομία, η σύσταση της προς την οικία Ομοσπονδία για απαγόρευση της μετακίνησης φιλάθλων, να καθίσταται δεσμευτική. Σε περίπτωση πρόκλησης νέων επεισοδίων, η Αστυνομία θα μπορεί να συστήνει τη διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, με έσχατο μέτρο την απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων. Η αλλαγή αυτή στη νομοθεσία θα γίνει ύστερα και από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ότι δεν υπάρχει σύγκρουση με άλλη νομοθεσία.

– Εφαρμογή αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε όλα τα στάδια όπου σήμερα δεν τηρούνται οι απαραίτητες από το νόμο προδιαγραφές. – – Αλλαγή της νομοθεσίας ώστε κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης να εγκατασταθούν σε όλα τα στάδια όπου διεξάγονται αγώνες πρώτης κατηγορίας, ανεξαρτήτου χωρητικότητας, εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων που θα καθοριστούν σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στόχος η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου της κάρτας φιλάθλου.

Επίσης στο πακέτο μέτρο γίνεται αναφορά για εντατικοποίηση των ελέγχων και της επιτήρησης των μετακινήσεων των οργανωμένων οπαδών από την Αστυνομία καθώς και επαναξιολόγηση της οικονομικής ή άλλης αρωγής της πολιτείας προς τα σωματεία στην περίπτωση που φίλαθλοι μιας ομάδας συστηματικά προβαίνουν σε επεισόδια.

Ήδη η Αστυνομία, μετά τα επεισόδια του περασμένου Μαρτίου εφαρμόζει πιο εντατικούς σωματικούς ελέγχους φιλάθλων για τον εντοπισμό και κατάσχεση παράνομων και επικίνδυνων αντικειμένων. Επίσης έχουν συσταθεί και λειτουργούν δυο μόνιμες αντιοχλαγωγικές μονάδας στην Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσου Δράσης (ΜΜΑΔ), με αποκλειστικά καθήκοντα την αστυνόμευση αθλητικών αγώνων ή άλλων εκδηλώσεων υψηλής επικινδυνότητας.