Το Τμήμα Διαιτησίας της ΚΟΠ αναλύει και επεξηγεί φάσεις από τους αγώνες του Πρωταθλήματος Cyta για καλύτερη κατανόηση των αποφάσεων των διαιτητών και του VAR, της εφαρμογής των κανονισμών διαιτησίας και του πρωτοκόλλου του VAR.

Από κάθε αγωνιστική επιλέγονται κάποιες φάσεις που αφορούν περιπτώσεις στις οποίες σωστά ή λανθασμένα έγινε ή δεν έγινε παρέμβαση από το VAR σε σχέση με τις αποφάσεις των διαιτητών, βάσει του πρωτοκόλλου του VAR.

Πιο κάτω, η επεξήγηση φάσεων που προέκυψαν στην 12η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Cyta.

ΑΡΗΣ –ΑΠΟΕΛ, 6ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή
: Άμεσο φάουλ
VAR: Έλεγχος για πιθανή κόκκινη κάρτα.
Απόφαση διαιτητή μετά από on field review: Άμεσο φάουλ και κίτρινη κάρτα.
Επεξήγηση: Ποδοσφαιριστής μαρκάρει τον αντίπαλο του με τις τάπες, χωρίς ένταση και ταχύτητα και επίσης χωρίς βιαιότητα. Το πόδι του ποδοσφαιριστή γλιστρούσε κατά τη διάρκεια της επαφής και έτσι το μαρκάρισμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ριψοκίνδυνο.
VIDEO ΑΡΗΣ – ΑΠΟΕΛ 6ο λεπτό

ΆρηςΑΠΟΕΛ, 73ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή
: Πέναλτι.
VAR: Επιβεβαίωσε την απόφαση του διαιτητή.
Επεξήγηση: Αμυντικός έρχεται σε επαφή με τον αντίπαλο του, ανατρέποντας τον μέσα στη μεγάλη περιοχή. Χρησιμοποιώντας τα σωστά πλάνα και τις γωνίες, το VAR επιβεβαίωσε την απόφαση του διαιτητή.
VIDEO ΑΡΗΣ – ΑΠΟΕΛ 73ο λεπτό

ΑΕΖ – Νέα Σαλαμίνα, 10ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή
: Να συνεχιστεί το παιχνίδι.
VAR: Εισηγήθηκε στο διαιτητή on field review για χέρι.
Απόφαση διαιτητή μετά το on field review: πέναλτι.
Επεξήγηση: Μετά από κόρνερ, η μπάλα χτυπά στο χέρι αμυνομένου. Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψιν οι ακόλουθες προϋποθέσεις: Ήταν το χέρι κοντά στο σώμα; Έγινε επιπρόσθετη κίνηση από τον ποδοσφαιριστή με το χέρι; Πήγε η μπάλα στο χέρι ή το χέρι στην μπάλα; Μετά την ανάλυση, αν ακόμη υπάρχουν αμφιβολίες αν πληρούνται οι πιο πάνω προϋποθέσεις, το VAR δεν πρέπει να κάνει παρέμβαση.
VIDEO ΑΕΖ – ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ 10ο λεπτό

ΑπόλλωνΑνόρθωση 75ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή:
 Κόκκινη κάρτα.
VAR: Έκανε έλεγχο της απόφασης για κόκκινη κάρτα για σοβαρό παραβατικό παιχνίδι.
Απόφαση διαιτητή μετά από on field review: Κίτρινη κάρτα.
Επεξήγηση: Ποδοσφαιριστής μαρκάρει τον αντίπαλο του με απρόσεκτο τρόπο. Υπήρχε ένταση και ταχύτητα στο μαρκάρισμα αλλά το σημείο επαφής ήταν σε χαμηλότερο σημείο του ποδιού, το πόδι του αμυντικού ήταν στο έδαφος και δεν υπήρξε οποιαδήποτε επιπρόσθετη κίνηση από τον αμυντικό. Σωστά το VAR εισηγήθηκε on field review αφού ήταν ριψοκίνδυνο παίξιμο που τιμωρείται με κίτρινη κάρτα.
VIDEO ΑΠΟΛΛΩΝ – ΑΝΟΡΘΩΣΗ 75ο λεπτό

ΑπόλλωνΑνόρθωση, 90ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή
: Φάουλ
VAR: Επιβεβαίωση απόφασης διαιτητή.
Επεξήγηση: Επιτιθέμενος ποδοσφαιριστής, στην προσπάθεια του να παίξει την μπάλα, βρίσκει αντίπαλο στην πλάτη με τις τάπες του παπουτσιού. Σωστά ο διαιτητής υπέδειξε επιθετικό φάουλ.
VIDEO ΑΠΟΛΛΩΝ – ΑΝΟΡΘΩΣΗ 90ο λεπτό

Δόξα – Καρμιώτισσα, 7ο λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή
: Να συνεχιστεί το παιχνίδι.
VAR: Έκανε έλεγχο στη θέση του τερματοφύλακα.
Απόφαση διαιτητή μετά τον έλεγχο του VAR: Επανάληψη του πέναλτι.
Επεξήγηση: Σύμφωνα με τον κανονισμό 14 των κανονισμών παιχνιδιού, κατά την εκτέλεση πέναλτι, τουλάχιστον το ένα πόδι του τερματοφύλακα πρέπει να έχει επαφή με την γραμμή τέρματος. Σε αυτή την περίπτωση και τα δύο πόδια του τερματοφύλακα ήταν μπροστά από την γραμμή τέρματος. Σωστή η υπόδειξη του VAR για επανάληψη του πέναλτι.
VIDEO ΔΟΞΑ – ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ 7ο λεπτό