Ο ποδοσφαιριστής της ΕΝΠ και πρώτος σκόρερ της Β’ κατηγορίας, Μιχάλης Χαραλάμπους σε μία αποκλειστική συνέντευξη στην ιστοσελίδα μας. Μιλήσαμε για την φετινή δική του εξαιρετική σεζόν μέχρι τώρα, για την πορεία και τους στόχους της ΕΝΠ, την εμπειρία στο ΑΠΟΕΛ και στην Πορτογαλία. Εξέφρασε την άποψη του για τον Κύπριο ποδοσφαιριστή, το επίπεδο που βρίσκεται η δεύτερη κατηγορία και ποιες ομάδες ξεχωρίζει στην πρώτη κατηγορία.

Συνέντευξη στον Σόλωνα Κύπρου

Πως νιώθεις που είσαι ο πρώτος σκόρερ στην Β’ κατηγορία με οκτώ γκολ και εάν πιστεύεις ότι θα ξεπεράσεις το προσωπικό σου ρεκόρ που είναι έντεκα γκολ σε μια σεζόν;
«Είμαι πολύ χαρούμενος για το ότι κατάφερα να σκοράρω 8 γκολ μέχρι στιγμής αλλά σιγουρά κάθε γκολ αποτελεί προϊόν ομαδικής προσπάθειας γι’ αυτό χωρίς την βοήθεια των συμπαιχτών μου και του προπονητή μου δεν θα ήταν εφικτό. Ναι το προσωπικό μου ρεκόρ είναι τα έντεκα γκολ που πέτυχα πριν δύο χρόνια. Θέλω να πιστεύω πως θα το ξεπεράσω».

Πες μας λίγα λόγια για το ξεκίνημα της καριέρας σου και την συνέχεια μέχρι σήμερα:
«Τα πρώτα μου βήματα τα έκανα στις ακαδημίες του χωριού μου, στον Π.Ο. Ξυλοτύμπου. Στην ηλικία των 12 πήγα στον Εθνικό, όπου και πήρα μεταγραφή στο ΑΠΟΕΛ στα 16 μου. Στα 18 μου πήγα δανεικός ξανά στον Εθνικό από το ΑΠΟΕΛ, έπαιξα μια φουλ σεζόν στην πρώτη κατηγορία και στην συνέχεια είχα πρόταση από την Βαρζίμ (Πορτογαλία) όπου και πήγα. Μετά επέστρεψα στην Κύπρο και στην Αναγέννηση Δερύνειας στην οποία έμεινα για 3 χρόνια. Η Αναγέννηση ήταν η ομάδα που με βοήθησε να ωριμάσω ποδοσφαιρικά και ο κ. Γιώργος Κοσμά που τον είχα σαν προπονητή εκεί με εμπιστεύτηκε όπως και φέτος που είναι τεχνικός διευθυντής στην ΕΝΠ και τον ξεχωρίζω από όλους τους προπονητές που είχα γιατί με εμπιστεύτηκε».
Πως ήταν η εμπειρία σου σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας το ΑΠΟΕΛ;
«Σε νεαρή ηλικία μόλις στα 16 μου χρόνια πήρα μεταγραφή στο ΑΠΟΕΛ από τον Εθνικό. Εκεί έμεινα για ένα χρόνο στην δεύτερη ομάδα και για ενάμιση χρόνο ήμουν μέλος της πρώτης ομάδας όπου πραγματοποίησα το ντεμπούτο μου απέναντι στον Απόλλωνα όταν ήμουν 17 χρονών. Είχα την τύχη να αγωνιστώ με σπουδαίους ποδοσφαιριστές στο ΑΠΟΕΛ. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο έναν… οι Νούνο Μοράις, Κων/νος Χαραλαμπίδης, Νεκτάριος Αλεξάνδρου, Στάθης Αλωνεύτης και Πιέρος Σωτηρίου που ήταν πολύ καλοί ποδοσφαιριστές αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες που μέσα στα αποδυτήρια με βοήθησαν. Σίγουρα με βοήθησαν και άλλοι μου συμπαίκτες σε ομάδες που ήμουν όπως ο Νάτσο Κάσες στην Αναγέννηση. Ακόμα, έμαθα πολλά από τους Thomas Christiansen και Τιμούρ Κετσπάγια που είχα ως προπονητές στο ΑΠΟΕΛ».
Αγωνίστηκες και στο εξωτερικό με την φανέλα της Βαρζίμ. Ποιες ήταν οι διαφορές της Πορτογαλίας με την Κύπρο και αν πιστεύεις ότι σε βοήθησε ποδοσφαιρικά να παίξεις στο εξωτερικό;
«Είχα πρόταση από την Βαρζίμ στην Πορτογαλία για να πάω δανεικός από το ΑΠΟΕΛ και έτσι δοκίμασα την τύχη μου και στο εξωτερικό για ένα χρόνο. Θεωρώ ότι ήταν μια εμπειρία που με βοήθησε αρκετά, ήταν ένα πρωτάθλημα με μεγάλη διαφορά από το κυπριακό, πιο δυνατό και με πιο γρήγορους ρυθμούς. Ο Κύπριος ποδοσφαιριστής, θεωρώ ότι αν του δοθεί μια καλή ευκαιρία στο εξωτερικό πρέπει να το δοκιμάσει».

Ποιος είναι ο στόχος σου για φέτος; Θα ήθελες να πάρεις μια μεταγραφή σε μεγαλύτερη ομάδα;
«Ο προσωπικός μου στόχος είναι να καθιερωθώ στην Α’ κατηγορία. Για φέτος ο στόχος είναι να πανηγυρίσω την άνοδο με την ομάδα μου. Σιγουρά όμως κάθε ποδοσφαιριστής ονειρεύεται την μεταγραφή σε μεγαλύτερη ομάδα αλλά αυτήν την στιγμή το μόνο που σκέφτομαι είναι να καταφέρει η ομάδα να πέτυχει τον στόχο που έθεσε από την αρχή γιατί η ΕΝΠ είναι ιστορική ομάδα που οφείλει να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία εκεί που αξίζει να βρίσκεται».
Η ΕΝΠ πιστεύεις ότι θα τα καταφέρει στο τέλος για την άνοδο; Επειδή τα τρία τελευταία παιχνίδια η ομάδα δεν έχει πάρει νίκη.
«Πιστεύω ότι έχουμε τους ποδοσφαιριστές για να πέτυχουμε την άνοδο. Τα τελευταία τρία παιχνίδια μπορεί να μην καταφέραμε να πάρουμε τη νίκη αλλά η συνολική εικόνα της ομάδας είναι αρκετά καλή και θεωρώ ότι θα βρούμε τον καλό μας εαυτό και με σκληρή δουλειά θα επανέλθει η ομάδα εκεί που αξίζει να αγωνίζεται».

Το πρωτάθλημα στην Β’ Κατηγορία πως το βλέπεις φέτος, ανταγωνιστικό; Και ποιες ομάδες έχεις ξεχωρίσει μέχρι στιγμής;
«Το επίπεδο του πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει αρκετά. Φέτος ειδικά είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Μπορώ να πω, ότι οι ομάδες που έχω ξεχωρίσει μέχρι στιγμής, αν και είναι νωρίς, είναι ο Ολυμπιακός, η Ομόνοια 29ης Μαΐου και ο Διγενής Μόρφου που αποτελεί και την έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος».
Ο Κύπριος ποδοσφαιριστής παίρνει τις ευκαιρίες που του αξίζουν ή αδικείται;
«Θεωρώ ότι ο Κύπριος ποδοσφαιριστής αδικείται, αξίζει περισσότερες ευκαιρίες και στήριξη τόσο από τις ομάδες όσο και από το σύστημα. Ο κανονισμός που είναι σε ισχύ  για τη χρήση δύο Κυπρίων, δεν αποτελεί εμπόδιο για τις περισσότερες ομάδες. Πιθανόν αν ήταν υπό τη μορφή κινήτρου και όχι προστίμου να ήταν πιο αποτελεσματικός».
Για το Πρωτάθλημα στην πρώτη κατηγορία. Η πρώην σου ομάδα το ΑΠΟΕΛ είναι στην κορυφή, πιστεύεις θα πάρει τον τίτλο ή ξεχωρίζεις κάποιες άλλες ομάδες;
«Το ΑΠΟΕΛ βρίσκεται στην κορυφή αλλά θεωρώ ότι φέτος τα φαβορί είναι ο Άρης και η Πάφος FC, τους δίνω ένα μικρό προβάδισμα από τις υπόλοιπες ομάδες».