Πέντε αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου σε συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης στη Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσαν αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι χθες Κυριακή.

Τα δεδομένα παρακολούθησης αεροσκαφών έδειξαν μια εναέρια προσπάθεια SAR σε μια θέση περίπου 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού της Λάρνακας, περίπου το ένα τρίτο της απόστασης από την Κύπρο στη Βηρυτό. Αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας Poseidon του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ βρισκόταν σε τροχιά στην περιοχή και εκδόθηκε ειδοποίηση προς τους ναυτικούς για επιχείρηση έρευνας στην ίδια θέση (περίπου 34,5 N / 034,1 E).

Στην έρευνα συμμετείχαν και σκάφη επιφανείας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ. Ένα φορτηγό αεροπλάνο C-17 Globemaster στάλθηκε επίσης στην Κύπρο για προετοιμασία για αποστολή medevac.

Οι κυπριακές αρχές ήταν σε συνεχή επαφή με τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας πως οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης πραγματοποιήθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή κατά το δυστύχημα.

Η μεγάλη εικόνα

Το ελικόπτερο «υπέστη ατύχημα και συνετρίβη» κατά τη διάρκεια μιας «αποστολής ρουτίνας ανεφοδιασμού με καύσιμα» αργά την Παρασκευή, σύμφωνα με δήλωση της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ την Κυριακή που επιβεβαίωσε ότι η έρευνα για τη συντριβή βρισκόταν σε εξέλιξη.

Και οι πέντε επιβαίνοντες στο ελικόπτερο MH-60 Black Hawk που συνετρίβη στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου ήταν μέλη των δυνάμεων των Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού των ΗΠΑ, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι σε πολλά πρακτορεία.

Αμερικανικά αεροπλανοφόρα και υποστηρικτικά πλοία έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο και χιλιάδες αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό έχει αποσταλεί ή προετοιμαστεί για ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσηςΑνοικτά της Πάφου το Carrier Strike Group 12 των ΗΠΑ (ΦΩΤΟ)

Δηλώσεις Μπάιντεν-Όστιν

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε μια δήλωση την Κυριακή με αφορμή την επέτειο την  Ημέρα των Βετεράνων απέτισε φόρο τιμής στα μέλη των υπηρεσιών και σε άλλους που «θυσιάζουν τη ζωή τους στη πρώτη γραμμή για τη χώρα μας κάθε μέρα».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν εξέφρασε επίσης συλλυπητήρια σε δήλωσή του την Κυριακή.

«Ενώ συνεχίζουμε να συλλέγουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτό το θανατηφόρο δυστύχημα, είναι άλλη μια έντονη υπενθύμιση ότι οι γενναίοι άνδρες και γυναίκες που υπερασπίζονται το μεγάλο έθνος μας βάζουν τη ζωή τους καθημερινά στη γραμμή για να κρατήσουν τη χώρα μας ασφαλή», είπε ο Όστιν.