Οι υπηρεσίες αφορούν την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημορκατίας σε διάφορες υποθέσεις σε διεθνή δικαστήρια – Μεγάλα ποσά δαπανούνται επίσης για την παροχή νομικών συμβουλών σε περιπτώσεις διαφορών με εταιρείες που διαχειρίζονται αεροδρόμια, λιμάνια και μονάδες αφαλάτωσης στην Κύπρο

Πληροφορίες του Economy Today θέλουν το Υπουργείο Οικονομικών, να ζητά από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών την αποδέσμευση ποσού ύψους €7 εκατομμυρίων, προκειμένου να προβεί σε πληρωμές νομικών οίκων του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστολή που φαίνεται να απέστειλε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ενόψει της αυριανής της συνεδρίας, το Υπουργείο ζητά την αποδέσμευση πιστώσεων που αφορούν τα έξοδα συμβάσεων με νομικούς οίκους του εξωτερικού και εμπειρογνώμονες που εκπροσωπούν την Κυπριακή Δημοκρατία σε:

  • Διεθνή Δικαστήρια,
  • Διεθνή Διαιτητικά Δικαστήρια,
  • το Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης και
  • στα Δικαστήρια άλλων χωρών.

Τι υποθέσεις αφορούν 

Με βάση τα όσα επεξηγεί συνοπτικά ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου στην επιστολή του, τα ποσά που θα δοθούν στους νομικούς οίκους και τους εμπειρογνώμονες του εξωτερικού αφορούν τις υπηρεσίες τους για διάφορες υποθέσεις όπως στην κατοχύρωση του «Χαλουμιού», σε διαπραγματεύσεις για θέματα φυσικού αερίου, αλλά και σε διαφορές με τις εταιρείες που διαχειρίζονται αεροδρόμια, λιμάνια και μονάδες αφαλάτωσης.

Ενδεικτικά, ποσό που ανέρχεται στις €357.000, αφορά υποθέσεις που λαμβάνουν χώρα σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε τρίτες χώρες για την κατοχύρωση του ονόματος «Χαλούμι» και προστασίας των εμπορικών σημάτων εντός ΕΕ και τρίτων χωρών.

Πάνω από €1 εκατομμύριο για διαφορές με αεροδρόμια και λιμάνια

Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία καλείται να πληρώσει ποσό ύψους €145.000 για τη νομική της εκπροσώπηση απέναντι στην Hermes, τη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου. Συγκεκριμένα, η εκπροσώπηση γίνεται στο πλαίσιο διαιτησίας για διαφορές που προκύπτουν από τη σύμβαση παραχώρησης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου και οι υπηρεσίες αφορούν την παροχή νομικών συμβουλών για τις διαπραγματεύσεις και την εξεύρεση φιλικού διακανονισμού.

Από την άλλη, πολλαπλάσιο είναι το ποσό που χρειάζεται να δαπανήσει η Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να αντικρούσει νομικά την ανάδοχο του Τερματικού Γενικού Εμπορίου στο Λιμάνι Λεμεσού, DP World Limassol.

Πρόκειται για ζητήματα που χρονίζουν, με την ανάδοχο εταιρεία να έχει εκκινήσει διαδικασία διαιτησίας εναντίον της Δημοκρατίας για διαφορές που προκύπτουν από τη Σύμβαση Παραχώρησης, την οποία οι δύο πλευρές υπέγραψαν το 2016. Η όλη διαδικασία και ειδικότερα, η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η παροχή νομικών συμβουλών για το θέμα αυτό, κοστίζει μάλιστα, στο κράτος €900.000.

Υπενθυμίζεται πως η ανάληψη της διαχείρισης του Λιμανιού από τους ιδιώτες ανάδοχους έγινε τον Ιανουάριο του 2017, ενώ στα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν κατά καιρούς και που αφορούν κυρίως της Συμβάσεις είχε αναφερθεί και το Υπουργείο Μεταφορών στο σημείωμά του για τον προϋπολογισμό του 2024, αποτιμώντας παρά ταύτα με θετικό κυρίως πρόσημο τις επιδόσεις των ιδιωτών διαχειριστών.

Για.. νερό το μεγαλύτερο ποσό

Συνολικά, €2.6 εκατομμύρια ζητά το Υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμευτεί προκειμένου να πληρώσει για την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο διαιτησίες που εκκίνησε εναντίον της, αυτή τη φορά, ο ανάδοχος των συμβάσεων για τις μονάδες αφαλάτωσης Λάρνακας και Λεμεσού.

Πρόκειται για άλλη μία υπόθεση που χρονολογείται, με τις δύο πλευρές να αναζητούν το δίκαιό τους σε διεθνή «ύδατα», μέσω διαιτητή.

Η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η κρατική ισραηλινή εταιρεία (Mekorot), ανέλαβε την αναβάθμιση της μονάδας αφαλάτωσης της Λάρνακας και την ανέγερση νέας μονάδας στη Λεμεσό, ωστόσο, στην πορεία προέκυψαν σοβαρές οικονομικές διαφορές μεταξύ κοινοπραξίας και Δημοκρατίας, οι οποίες είχαν τότε σημαδευτεί και από πολιτικές παρεμβάσεις.

Μάλιστα, δημοσιεύματα ήθελαν τη γεφύρωση των διαφορών να αναλαμβάνει αλλοδαπός διαιτητής, κατόπιν απαίτησης της ισραηλινής πλευράς.

Η συμφωνία για ανακαίνιση και λειτουργία της Μονάδας Αφαλάτωσης Λάρνακας υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2012, με την Εταιρεία MN LARNACA DESALINATION CO LTD (Κοινοπραξία των Εταιρειών Mekorot και Netcom). Η 25ετής περίοδος ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015 και αναμένεται να λήξει τον Ιούνιο του 2040.  Σε ό,τι αφορά τη Μονάδα Αφαλάτωσης της Λεμεσού (Επισκοπή), το συμβόλαιο για την κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας, υπογράφτηκε με την ανάδοχο κοινοπραξία Μ.Ν. LIMASSOL WATER CO LTD, που αποτελείται και πάλι από τις εταιρείες MEKOROT (Ισραήλ) και NETCOM (Κύπρος), τον Αύγουστο του 2009 και προνοεί 20ετή λειτουργία. Η συμφωνία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 και αναμένεται να λήξει τον Ιούλιο του 2032.

Υποθέσεις μερικών δεκάδων χιλιάδων

Υπάρχουν βέβαια και άλλες υποθέσεις, για τις οποίες νομικοί οίκοι του εξωτερικού παρέχουν υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία, με τα τιμολόγια να είναι συγκριτικά αρκετά χαμηλότερα.

Συγκεκριμένα, ποσό ύψους €85.000 παρέχεται για την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διαιτητικό Δικαστήριο στη βάση των Διεθνών Διμερών Συμβάσεων για την προστασία επενδύσεων, ενώ άλλες €78.540 αφορούν πληρωμές προς εμπειρογνώμονες για τον χειρισμό της επιτήρησης της εκτέλεσης της απόφασης της Τέταρτης Διακρατικής Προσφυγής για την πτυχή του περιουσιακού των εκτοπισμένων.

Η 4η Διακρατική Προσφυγή εξετάστηκε από το ΕΔΑΔ και με την απόφασή του ημερομηνίας 10 Μαΐου 2001 καταδικάζεται η Τουρκία για σωρεία Άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ειδικότερα, για παραβιάσεις που αφορούν τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων προσώπων και των συγγενών τους, καθώς και των εγκλωβισμένων.

Φυσικό αέριο και παραβιάσεις

Επιπρόσθετα, μία άλλη πτυχή των νομικών εξόδων σχετίζεται με συμβουλές σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις σε θέματα φυσικού αερίου, αλλά και των τουρκικών παραβιάσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, €38.100 αφορούν πληρωμές προς εμπειρογνώμονες που παρέχουν νομικές συμβουλές για τα ζητήματα των τουρκικών παραβιάσεων εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου, ενώ παράλληλα γύρω στις €90.000 αφορούν διαπραγματεύσεις γύρω από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Όπως καταγράφεται στην επιστολή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, οι χρεώσεις για την παροχή νομικών συμβουλών σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για το κοίτασμα Αφροδίτη – Ishai, ανέρχονται στις €76.000.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν τη διαφορά που προκύπτει στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, καθώς το ισραηλινό Ισάι εφάπτεται του κυπριακού κοιτάσματος Αφροδίτη.

Σε προηγούμενες συναντήσεις των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ, οι δύο τους δεσμεύθηκαν πως θα συνέχιζαν τις διαπραγματεύσεις με στόχο το ζήτημα του κοιτάσματος Αφροδίτη-Ισάι, να διευθετηθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Με το μέτωπο απέναντι στην κοινοπραξία των Chevron, Shell Plc και Newmed Energy LP, να παραμένει ακόμη ανοιχτό, η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά να αποδεσμευτεί ακόμη ένα κονδύλι, αυτή τη φορά ύψους €13.000 ώστε να πληρωθούν νομικές συμβουλές που αφορούν τη διαχείριση του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού για το τεμάχιο 12 (Αφροδίτη) της κυπριακής ΑΟΖ.

Σχεδόν €3 εκατομμύρια σε επιστροφές ΦΠΑ 

Παράλληλα, στα €7 εκατομμύρια που ζητούνται περιλαμβάνεται και ποσό που αφορά την καταβολή του ΦΠΑ με τη «μέθοδο της αντίστροφης χρέωσης», το οποίο αντιστοιχεί σε πληρωμές που διεκπεραιώθηκαν στην περίοδο 2015-2021 σε συγκεκριμένο νομικό οίκο του εξωτερικού για την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διαιτησίες για θέματα οικονομίας.

Ειδικότερα, πρόκειται για ποσό ύψους €2.702.000 εκατομμυρίων, το οποίο αφορά πληρωμές, στις οποίες η Νομική Υπηρεσία ως λήπτης υπηρεσιών όφειλε την απόδοση του ΦΠΑ σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.