Η εθνικότητα των θυμάτων φαίνεται να αποτέλεσε το πιθανότερο κίνητρο για την αιματηρή επίθεση στις Βρυξέλλες.

Στα media του Βελγίου, παρά τον συναγερμό που έχει σημάνει μετά την τρομοκρατική επίθεση, γίνεται αναφορά για έμμεση επίθεση σε βάρος της Σουηδίας, αλλά σε βελγικό έδαφος.

Τα Μέσα της χώρας σημειώνουν πως ο δράστης ακολούθησε τους Σουηδούς που ήθελαν να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα με το Βέλγιο κι όταν τους εντόπισε άνοιξε πυρ εναντίον τους.

Ένας εκ των δύο νεκρών μάλιστα, ζούσε στην Ελβετία, όπως ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το τρίτο άτομο, επίσης Σουηδικής καταγωγής, φέρεται να βρίσκεται πλέον εκτός κινδύνου.

Ως προς τα κίνητρα του δράστη, οι πληροφορίες που διαχέονται μέχρι στιγμής και από τις τοπικές αρχές κάνουν λόγο για “επιλογή” των θυμάτων του Λασουέντ Αμπντεσλάμ και όχι για “τυφλό” χτύπημα.

Συγκεκριμένα, στα βελγικά Μέσα σημειώνουν πως η εθνικότητα των θυμάτων φαίνεται να αποτέλεσε “πιθανό κίνητρο” για την πράξη του, άποψη που εκφράστηκε και από την ομοσπονδιακή εισαγγελία. Υπενθυμίζεται πως στο βίντεο που ο ίδιος δημοσίευσε, εμφανίζεται του να καυχιέται ότι σκότωσε τρεις Σουηδούς.

Υπενθυμίζεται πως τόσο το περασμένο καλοκαίρι, όσο και παλαιότερα (2020), στη Σουηδία εκτυλίχθηκαν σκηνές βίαιων διαδηλώσεων μετά από κάψιμο του Κορανίου. Τον περασμένο Ιούλιο, η σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι χορήγησε άδεια για διαδήλωση όπου ο διοργανωτής σχεδίαζε να κάψει αντίγραφο του Κορανίου στη Στοκχόλμη, ανήμερα της έναρξης της τριήμερης θρησκευτικής εορτής των μουσουλμάνων, όπως και έγινε, με τη συμμετοχή αρκετών ακόμη ατόμων, σκηνικό που επαναλήφθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αυτές οι εικόνες προκάλεσαν την οργή στον μουσουλμανικό κόσμο και έκαναν τη Σουηδία “στόχο προτεραιότητας” της ισλαμικής τρομοκρατίας, σύμφωνα όσα ανέφεραν το πρωί της Τρίτης οι τοπικές αρχές των Βρυξελλών. Αξίζει να θυμίσουμε πως το περασμένο καλοκαίρι, εκατοντάδες Ιρακινοί εισέβαλαν και πυρπόλησαν την σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη, εκφράζοντας έτσι την οργή τους για τα επαναλαμβανόμενα “κρούσματα” με το κάψιμο του Κορανίου.

Τότε, ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ανέφερε πως οι καταστροφές του ιερού βιβλίου του ισλάμ “έχουν αυξήσει τους κινδύνους για τη Σουηδία”, η οποία τον περασμένο Αύγουστο αύξησε τον συναγερμό τρομοκρατίας στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, προειδοποιώντας επίσης για αύξηση των απειλών κατά των σουηδικών συμφερόντων στο εξωτερικό.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως πριν από λίγες μόλις ημέρες, ένας άνδρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή για υποκίνηση μίσους, επειδή είχε κάψει αντίγραφο του Κορανίου το 2020 στη Σουηδία.