Δέκα μήνες μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν ο τέως Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, το Ίδρυμα «Γεώργιου και Θέλμας Παρασκευάϊδη» και η Διοίκηση των διακεκριμένων νοσηλευτηρίων Shriners Hospitals for Children των ΗΠΑ, ώστε να μπορούν να γίνονται επεμβάσεις σε παιδιά με ορθοπεδικά προβλήματα εντός της Κύπρου, για πρώτη φορά θα γίνουν και 3 εξειδικευμένες και περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις από τους γιατρούς των Shriners International σε συνεργασία με Κύπριους γιατρούς στο Μακάριο Νοσοκομείο.

Η πρώτη επέμβαση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 24 Οκτωβρίου και αφορά νευροχειρουργικό περιστατικό.
Άλλες δύο επεμβάσεις που αφορούν ορθοπεδικά περιστατικά, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου.
Ως μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα χαιρετίζει την έμπρακτη εφαρμογή της συμφωνίας το αποτέλεσμα της οποίας «είναι ορατό σήμερα, καθώς για πρώτη φορά διενεργούνται τρεις εξειδικευμένες και περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις από τους γιατρούς των Shriners International σε συνεργασία με Κύπριους γιατρούς στο Μακάρειο Νοσοκομείο.»
«Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που παρακολουθούμε δύο σημαντικά ζητήματα στον τομέα της υγείας να ενισχύονται, τα οποία τροχοδρομήθηκαν και υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη-Δημοκρατικού Συναγερμού.
Το ένα αφορά στη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο του 2023, για επέκταση της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας των Shriners Hospitals for Children των ΗΠΑ και του Ιδρύματος Γεώργιου και Θέλμας Παρασκευαϊδη ώστε να μπορούν να γίνονται επεμβάσεις σε παιδιά με ορθοπεδικά προβλήματα εντός της Κύπρου αλλά και την καθιέρωση της χώρας μας ως ιατρικό εξεταστικό κέντρο των Shriners International για παιδιά από γειτονικές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το αποτέλεσμα της συμφωνίας είναι ορατό σήμερα, καθώς για πρώτη φορά διενεργούνται τρεις εξειδικευμένες και περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις από τους γιατρούς των Shriners International σε συνεργασία με Κύπριους γιατρούς στο Μακάρειο Νοσοκομείο.
Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά στην Κύπρο, εφαρμόζεται άλλη μια ψηφιακή καινοτομία στον τομέα της υγείας, την οποία είχαμε προωθήσει ως Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ. Η εφαρμογή που σώζει ζωές iSAVElives με ενεργούς σήμερα 245 απινιδωτές οι οποίοι είναι στη διάθεση των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας εντελώς δωρεάν.
Καλούμε το Υπουργείο Υγείας όπως ενισχύσει τις προσπάθειες ενημέρωσης των πολιτών για τον τρόπο χρήσης της εφαρμογής αλλά και ενημέρωσης για τον θεσμό των Πρώτων Βοηθειών.
Το μνημόνιο υπεγράφη το Νοέμβριο του 2022 με την Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας των Πολιτών «KIDS SAVE LIVES – Τα παιδιά Σώζουν Ζωές», δημιουργώντας ένα κοινό μέτωπο αλληλεγγύης για την άμεση θωράκιση, την ασφάλεια, την προστασία και τη διάσωση κάθε ανθρώπινης ζωής που κινδυνεύει από καρδιακό επεισόδιο, πνιγμό ή άλλη αιτία.»
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο ιατρών από τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία Shriners, η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη ανέφερε ότι «είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να καλωσορίσω τους εκπροσώπους των Παιδιατρικών Νοσοκομείων Shriners, τους εκπροσώπους του Ιδρύματος Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαΐδη, τους εκπροσώπους του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) καθώς και όλους εσάς, σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου. Ιδιαίτερα καλωσορίζω στο νησί μας. τον πρόεδρο του Οργανισμού Shriners International, Mr. James Ed Stolze καθώς και τον πρόεδρο του Διοικητικού συμβουλίου των 22 νοσοκομείων των Shriners, Mr. Jerry Cantt.»
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέλλον μιας χώρας ανήκει στη νέα γενιά, ανήκει στα παιδιά. Το υπουργείο Υγείας έχοντας υιοθετήσει την άποψη αυτή είναι πάντοτε αρωγός σε κάθε σας προσπάθεια με στόχο τη διαρκή αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς το πάσχον παιδί.
Από το 1981 και για 42 χρόνια, 4.000 παιδιά από την Κύπρο έχουν ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και έχουν εγχειριστεί ή έχουν τύχει θεραπείας για σοβαρές ορθοπεδικές παθήσεις στα Νοσοκομεία Shriners εντελώς δωρεάν. Κάθε χρόνο μια ομάδα ειδικευμένων γιατρών από αυτά τα νοσοκομεία ταξιδεύει στην Κύπρο για να εξετάσει και να παράσχει τεχνογνωσία με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών μας. Περισσότερα από 18 000 παιδιά  εξετάστηκαν κατά τις ετήσιες επισκέψεις των ιατρικών κλιμακίων στην Κύπρο και πάλι, εντελώς δωρεάν. Η προσφορά είναι τεράστια από οικονομική άποψη αλλά κυρίως διότι έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής χιλιάδων παιδιών.
Η γεφύρωση συνεργασίας με το Shriners, οι εξετάσεις και θεραπείες χιλιάδων παιδιών, οι εντελώς δωρεάν υπηρεσίες, οι εξειδικευμένες επεμβάσεις, δεν θα ήταν πραγματικότητα χωρίς το Ίδρυμα Γεώργιου και Θέλμας Παρασκευαΐδη. το οποίο πριν από 42 χρόνια ξεκίνησε αυτή τη συνεργασία και του οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες.

Φίλες και φίλοι,
O οργανισμός Shriners International, ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς από την ίδρυση του το έτος 1872 έθεσε ως σκοπό του την παροχή εντελώς δωρεάν της καλύτερης δυνατής ιατρικής στήριξης σε παιδιά μέχρι 18 χρόνων με ειδικές ορθοπεδικές παθήσεις και εγκαύματα. Στα 150 χρόνια λειτουργίας του δημιούργησε ένα μοναδικό σύστημα ιατρικής φροντίδας το οποίο περιλαμβάνει 22 εξειδικευμένα νοσοκομεία σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό. Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός αριθμεί περισσότερα από 200 Ιατρικούς Συλλόγους σε ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Ευρώπη (Κύπρο) και Ασία. Τα μέλη του ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.
Το Ίδρυμα Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαΐδη έχει επιδείξει ένα σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο. Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος σε συνεργασία με τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία Shriners έχουν διαχρονικά ωφελήσει τα παιδιά της Κύπρου, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, κάτι για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμωνες ως Υπουργείο Υγείας αλλά και ως πολιτεία.
Ανάμεσα στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία Shriners, του Ιδρύματος Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαΐδη και του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχει μακρόχρονη και επιτυχημένη συνεργασία που επισημοποιήθηκε με την υπογραφή του Μνημονίου το 2018 με σκοπό την ενίσχυση περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης και της Έρευνας. Δεν έδινε όμως την ευχέρεια επεμβάσεων εδώ στην Κύπρο. Στόχος, η προώθηση της ανταλλαγής ιατρικών γνώσεων στους τομείς της ορθοπεδικής και παιδιατρικής ορθοπεδικής, της πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων καθώς και πρόσθετων τομέων συνεργασίας.
Μετά την εισαγωγή του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2019, της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στον τόπο μας στον τομέα της υγείας, ο ΟΚΥπΥ, ο μεγαλύτερος πάροχος Υπηρεσιών υγείας, έχοντας στόχο την παροχή βέλτιστης και εξειδικευμένης φροντίδας στους ασθενείς, σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Γεώργιου και Θέλμας Παρασκευαΐδη» υπέγραψαν στις 2 Οκτωβρίου 2023, συμφωνία συνεργασίας με τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία Shriners.
Μέσω της εν λόγω συμφωνίας προωθούνται η ανταλλαγή ιατρικής εμπειρογνωμοσύνης σε σημαντικούς τομείς της υγείας, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, καθώς και η παροχή ευκαιριών κλινικής κατάρτισης τόσο σε φοιτητές ιατρικής, όσο και κλινικούς γιατρούς του ΟΚΥπΥ στα Νοσοκομεία Shriners.
Φέτος, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, για πρώτη φορά θα γίνουν και 3 εξειδικευμένες και περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις από τους γιατρούς των Shriners International σε συνεργασία με Κύπριους γιατρούς στο Μακάριο Νοσοκομείο. Η πρώτη επέμβαση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 24 Οκτωβρίου και αφορά νευροχειρουργικό περιστατικό. Άλλες δύο επεμβάσεις που αφορούν ορθοπεδικά περιστατικά, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου.
Επίσης, η ομάδα των γιατρών που μας επισκέφτηκε θα εξετάσει και θα παράσχει την τεχνογνωσία της τόσο σε παιδιά από την Κύπρο όσο και σε παιδιά από γειτονικές χώρες. Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Ιανουάριο εκτός από τα 300 Κυπριόπουλα εξετάστηκαν και παιδιά από Ελλάδα, Ρουμανία, Λίβανο, Ιορδανία και Αίγυπτο.
Στη τελευταία επίσκεψη τον Ιανουάριο του 2023 συμφωνήθηκε όπως η Κύπρος καθιερωθεί σαν ιατρικό εξεταστικό κέντρο των Shriners International για παιδιά από τις γειτονικές αλλά και από Ευρωπαϊκές χώρες.

Αγαπητές και αγαπητοί,
Η καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακό εξεταστικό κέντρο των Shriners International, αλλά κυρίως ως κέντρο εγχειρήσεων και θεραπείας για την περιοχή, θα έχει τεράστια οφέλη τόσο για τα παιδιά μας, την ιατρική υποδομή, όσο και για την εικόνα της Κύπρου διεθνώς.
Το Υπουργείο Υγείας εκτιμά ιδιαίτερα την προσφορά σας προς την Κυπριακή κοινωνία αναγνωρίζοντας την κοινωνική ωφελιμότητα και τη σημασία της. Σας ευχαριστεί και διαβεβαιώνει ότι θα σας παρέχει κάθε δυνατή στήριξη.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο του Οργανισμού  Shriners International και στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου των Νοσοκομείων Shriners και σε όλη την ομάδα των ιατρών που ήρθαν για τις εξετάσεις και τις επεμβάσεις και  το Ίδρυμα «Γεώργιου και Θέλμας Παρασκευαΐδη» για τη διαχρονική πολύτιμη προσφορά και γενναιοδωρία τους.
Τέλος, θα ήθελα να απευθύνω ένα πολύ θερμό καλωσόρισμα στους εκλεκτούς καλεσμένους μας και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη συμβολή τους στη συλλογική μας προσπάθεια να επιτυγχάνουμε το μέγιστο όφελος στους Κύπριους ασθενείς και όχι μόνο.