Ένα «σκαλί» πιο ψηλά στη λίστα με τους πολυνίκεις προπονητές του Παναθηναϊκού ανέβηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής (3/9) ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, μετά το πολύ σημαντικό διπλό του «τριφυλλιού» στους «Ζωσιμάδες» επί του ΠΑΣ Γιάννινα με 1-0.
Ο Σέρβος τεχνικός, που έχει μπει απ’ το φινάλε της περασμένης σεζόν στην πρώτη δεκάδα των τεχνικών στην Ιστορία του Παναθηναϊκού με τις περισσότερες νίκες στο πρωτάθλημα, έφτασε πια τις 43 νίκες στη Super League με τους «πράσινους», άφησε πίσω του πλέον κατά μια νίκη τον Ζεσουάλδο Φερέιρα (42) και βάζει πλώρη για ακόμη πιο ψηλά.
Ήδη ο Γιοβάνοβιτς έχει αναρριχηθεί στην 8η θέση της σχετικής λίστας, ξεπερνώντας με τις δύο νίκες του Παναθηναϊκού στην εκκίνηση της εφετινής σεζόν και τον σπουδαίο Ίβιτσα Όσιμ, ο οποίος είχε καταγράψει 41 νίκες στο πρωτάθλημα σε δύο σεζόν στον “πράσινο” πάγκο και βάζει ως επόμενο στόχο του την 7η θέση στην οποία βρίσκεται ο σημερινός προπονητής της Κηφισιάς, Γιάννης Αναστασίου.
Ο Αναστασίου μέτρησε σε 2,5 σεζόν στον Παναθηναϊκό 52 νίκες σε 88 αγώνες (το πρωτάθλημα είχε τότε 34 αγωνιστικές, συν 6 ματς playoffs) και πλέον ο Σέρβος τεχνικός απέχει 10 νίκες για να τον ξεπεράσει.
Υπό προϋποθέσεις, με δεδομένο ότι η σεζόν έχει μπροστά της μαζί με τα playoffs άλλα 34 παιχνίδια στη Super League, ο Γιοβάνοβιτς θα μπορούσε να πλησιάσει ή και να φτάσει στις νίκες ακόμη και τον μεγάλο Χάρι Γκέιμ (6η θέση), ο οποίος σταμάτησε στις 65 νίκες σε 91 αγώνες ως προπονητής του Παναθηναϊκού την τριετία 1960-1963, όταν κι έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία των «αήττητων» του Στέφαν Μπόμπεκ της περιόδου 1963/64 (24 νίκες, 6 ισοπαλίες).
Ο Άγγλος τεχνικός είχε βεβαίως κι άλλες 18 νίκες με το «τριφύλλι» και στην πρώτη θητεία του στον Παναθηναϊκό απ’ το 1951 έως το 1953 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (2) και το Πρωτάθλημα Αθηνών (16), πριν δηλαδή τη συγκρότηση της Α’ Εθνικής στη μορφή που έχει το πρωτάθλημα από το 1959 μέχρι και τις μέρες μας. Κι από εκεί και πέρα στην πρώτη πεντάδα είναι ο σπουδαίος Χουάν Ραμόν Ρότσα (70 νίκες σε 97 αγώνες), ο οποίος κατέγραψε τις επιδόσεις του σε τρεις διαφορετικές θητείες στον πάγκο του “τριφυλλιού”.
Ο Γιοβάνοβιτς χρειάστηκε 74 αγώνες πρωταθλήματος για να φτάσει στις 43 νίκες (η πρώτη ήταν στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, στο εμφατικό 4-0 επί του Απόλλωνα Σμύρνης στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος), έχοντας ακόμη 16 ισοπαλίες και 15 ήττες, τις 11 εκ των οποίων στην πρώτη σεζόν του στην ομάδα.
Κορυφαίος σε νίκες στο πρωτάθλημα στην Ιστορία του Παναθηναϊκού είναι και παραμένει εδώ και πολλά χρόνια ο Βασίλης Δανιήλ με 108 νίκες σε 161 αγώνες πρωταθλήματος, μετρώντας κι αυτός τρεις διαφορετικές θητείες του στον πάγκο του Παναθηναϊκού.