Η Premier League ξεκινά και πάλι, έπειτα από μία μεταγραφική περίοδο που δύσκολα θα ξεχαστεί. Τα φώτα στράφηκαν, για ακόμα μία φορά, στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, προαναγγέλλοντας μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αγωνιστικές περιόδους όλων των εποχών. Κι αν δεν μπορούμε να πούμε πολλά, ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν στο καλοκαιρινό παζάρι οι ομάδες, μιλά από μόνος του.
Διάθεση για να ξοδέψουν χρήματα είχαν άπαντες στην Αγγλία, με τους 14 εκ των 20 μονομάχων του φετινού πρωταθλήματος να ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα για αγορές από όσα εισέπραξαν από πωλήσεις και την Τσέλσι να αναδεικνύεται νικήτρια για το φετινό καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι η Άρσεναλ ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα. Οι «μπλε», μαζί με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, τη Γουλβς, τη Γουέστ Χαμ, την Έβερτον και οριακά τη Μπράιτον, αποτελούν τους έξι συλλόγους της Λίγκας που βλέπουν θετικό πρόσημο, κατά τον υπολογισμό εσόδων και εξόδων, ωστόσο οι Λονδρέζοι το κατάφεραν αυτό έχοντας δαπανήσει τα πιο πολλά λεφτά για την απόκτηση παικτών, αν βγάλουμε από την εξίσωση τους «κανονιέρηδες», που αποτελούν τους μεγάλους πρωταγωνιστές για αυτό το καλοκαίρι.
Παρέλαση μεταγραφών στο νησί
Λαμβάνοντας υπόψη τις 20 πιο ακριβές μεταγραφές, μέχρι στιγμής, αυτό γίνεται ακόμα πιο διακριτό, μια και η Τσέλσι εμφανίζεται τέσσερις φορές, στη συγκεκριμένη λίστα. Στις δύο εξ αυτών αποτελεί την ομάδα που πούλησε τον εκάστοτε ποδοσφαιριστή (Χάβερτς, Μάουντ), ενώ στις υπόλοιπες συμπεριλαμβάνεται για την απόκτηση κάποιου παίκτη, με τους Κρίστοφερ Ενκουνκού και Αξέλ Ντισασί, στο ρόλο των εκλεκτών. Η διαχείριση του Τοντ Μπόελι, αλλά και του Μαουρίσιο Ποτσετίνο, είναι ιδανική αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι όλα τα κενά έχουν καλυφθεί και η ομάδα βγαίνει κερδισμένη κατά 46,9 εκατομμύρια ευρώ. Σίγουρα όλα τα φώτα πέφτουν πάνω στην Άρσεναλ, ειδικά μετά τις σπουδαίες μεταγραφές των Ντέκλαν ΡάιςΚάι Χάβερτς και Γιουριέν Τίμπερ, όλες σε περίοπτη λίστα, όσον αφορά το Top 20 της Premier League.
Από εκεί και πέρα, σε καλό φεγγάρι και οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ, αλλά με ρόλο…πιο διακριτό. Στο νήμα επικρατεί της Σίτι η Γιουνάιτεντ, όμως αμφότερες έκαναν κινήσεις που προκάλεσαν αίσθηση. Ράσμους Χόιλουντ, Μέισον Μάουντ και Αντρέ Ονάνα έγιναν κάτοικοι «Ολντ Τράφορντ», κερδίζοντας θέση στο κλειστό κλαμπ των πιο ακριβών μετακινήσεων του Αγγλικού πρωταθλήματος. Στον ίδιο δρόμο και οι «πολίτες», που έκαναν τη ρελάνς με τον Γιόσκο Γκβάρντιολ, σε συνδυασμό με την value for money απόκτηση του Ματέο Κόβασιτς. Δυναμικό και το μπάσιμο της Τότεναμ, η οποία μετρά τρεις συμμετοχές στις 20 πιο ακριβές μεταγραφές, ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή της Νιουκάστλ. Μόνο τις προσθήκες των Μακάλιστερ και Σομποζλάι χρειάστηκε η Λίβερπουλ για να δηλώσει ότι είναι παρών, ωστόσο φαίνεται ότι οι «κόκκινοι» πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα για να καλύψει την αγωνιστική και όχι μόνο «χασούρα», μια και άφησε σημαντικό αριθμό παικτών να φύγουν ως ελεύθεροι. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει ελληνικό ενδιαφέρον, αφού η Νότιγχαμ Φόρεστ του Βαγγέλη Μαρινάκη μπορεί να μην βρίσκεται στην 20άδα, αλλά δεν έμεινε άπραγη στη μεταγραφική περίοδο, με τη μεταγραφή του Άντονι Ελάνγκα να κλέβει την παράσταση.

Αναλυτικά οι 20 πιο ακριβές μεταγραφές της Premier League για το φετινό καλοκαίρι:

1. Ντέκλαν Ράις από Γουέστ Χαμ σε Άρσεναλ έναντι 115 εκατομμυρίων ευρώ
2. Γιόσκο Γκβάρντιολ από Λειψία σε Μάντσεστερ Σίτι έναντι 90 εκατομμυρίων ευρώ
3. Ράσμους Χόιλουντ από Αταλάντα σε Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ έναντι 75 εκατομμυρίων ευρώ
4. Κάι Χάβερτζ από Τσέλσι σε Άρσεναλ έναντι 75 εκατομμυρίων ευρώ
5. Ντομινίκ Σομποζλάι από Λειψία σε Λίβερπουλ έναντι 70 εκατομμυρίων ευρώ
6. Μέισον Μάουντ από Τσέλσι σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 64,2 εκατομμυρίων ευρώ
7. Σάντρο Τονάλι από Μίλαν σε Νιουκάστλ έναντι 64 εκατομμυρίων ευρώ
8. Κρίστοφερ Ενκουνκού από Λειψία σε Τσέλσι έναντι 60 εκατομμυρίων ευρώ
9. Μούσα Ντιαμπί από Μπάγερν Λεβερκούζεν σε Άστον Βίλα έναντι 55 εκατομμυρίων ευρώ
10. Αντρέ Ονάνα από Ίντερ σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 52,5 εκατομμυρίων ευρώ
11. Ματέους Κούνια από Ατλέτικο Μαδρίτης σε Γουλβς έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ
12. Τζέιμς Μάντισον από Λέστερ σε Τότεναμ έναντι 46,3 εκατομμυρίων ευρώ
13. Άξελ Ντισασί από Μονακό σε Τσέλσι έναντι 45 εκατομμυρίων ευρώ
14. Χάρβεϊ Μπάρνς από Λέστερ σε Νιουκάστλ έναντι 44 εκατομμυρίων ευρώ
15. Αλέξις Μακάλιστερ από Μπράιτον σε Λίβερπουλ έναντι 42 εκατομμυρίων ευρώ
16. Γιούριεν Τίμπερ από Άγιαξ σε Άρσεναλ έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ
17. Μίκι Φαν Ντε Βεν από Βολφσμπουργκ σε Τότεναμ έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ
18. Πέδρο Πόρο από Σπόρτινγκ Λισαβόνας σε Τότεναμ έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ
19. Έντσον Άλβαρες από Άγιαξ σε Γουέστ Χαμ έναντι 38 εκατομμυρίων ευρώ
20. Τίνο Λιβραμέντο από Σαουθάμπτον σε Νιουκάστλ έναντι 37,2 εκατομμυρίων ευρώ
Η… σπατάλη χρημάτων με αριθμούς
Περνώντας στο καθαρά μαθηματικό της υπόθεσης, τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο ανέρχονται στα 891,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν ξοδευτεί συνολικά περίπου 1,8 δισεκατομμύρια για αγορές, ήτοι αρνητικό ταμείο της τάξης των 959,4 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα ποσό καθόλου αμελητέο, αν μη τι άλλο. Η Τσέλσι κάνει τη διαφορά και εκεί, έχοντας το 28,4% από την «πίτα» των εισερχόμενων χρημάτων, με 253,9 εκατομμύρια ευρώ, έχοντας ξοδέψει άλλα 207, δηλαδή σχεδόν 47 λιγότερα. Παρά το κέρδος 44,7 εκατομμυρίων, η Γουλβς βρίσκεται πολύ μακριά από τους «μπλε», με κέρδος λίγο πριν τα 106, αλλά λιτή σπατάλη 61 εκατομμυρίων ευρώ. Μπορεί η Γουέστ Χαμ να τοποθετείται πάνω από τους «λύκους» με κέρδος 156 εκατομμυρίων, όμως έχει προχωρήσει μόλις σε μία μεταγραφή, αποκτώντας τον Έντσον Άλβαρες, προ μερικών 24ώρων.
Όχι κάτι σπουδαίο, από εκεί και πέρα, μια και ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι ο πακτωλός χρημάτων που έχουν δώσει για μεταγραφές οι σύλλογοι. Εκεί η ποικιλία είναι πολύ μεγαλύτερη, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η Άρσεναλ, που είναι πρωταθλήτρια στο ξόδεμα για το φετινό καλοκαίρι με 231 εκατομμύρια ευρώ, καταλαμβάνει το 12,4% του συνολικού ποσού, στη συγκεκριμένη κατηγορία. Βέβαια, τα συνολικά έσοδα ανέρχονται μόλις στα 33,8 εκατομμύρια, όποτε, βάσει αριθμών, οι «κανονιέρηδες» χάνουν τη μάχη από την Τσέλσι, όσον αφορά το κομμάτι της διαχείρισης χρημάτων. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι ο σύλλογος από το Βόρειο Λονδίνο παρουσιάζει το πιο αρνητικό χρηματικό απόσταγμα, με απώλειες της τάξης των 197,7 εκατομμυρίων ευρώ.
Δεν βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, σε αυτό τον τομέα, οι υπόλοιποι του Big 6, εκεί όπου μόνο η Λίβερπουλ με τη Μάντσεστερ Σίτι προσπαθούν να κατευνάσουν, όσο μπορούν, την κατάσταση. Απώλειες 51,3 εκατομμυρίων ευρώ για το σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ, που έλαβε 60,7 και έδωσε 112 εκατομμύρια ευρώ, για 2 ποδοσφαιριστές. Στα 79,1 εκατομμύρια ευρώ οι απώλειες των κατόχων του πρωταθλήματος αλλά και του Champions League, οι οποίοι σπατάλησαν 119 εκατομμύρια ευρώ, αλλά εξίσου για δύο ποδοσφαιριστές, και είχαν έσοδα 40 εκατομμυρίωνΤριψήφια η «χασούρα» για Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ. Τα «σπιρούνια» είχαν έσοδα μόλις 11 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό απίστευτα ανησυχητικό αν μπει στη ζυγαριά με τα 193 εκατομμύρια που έφυγαν από τα ταμεία τους. Στα 182 εκατομμύρια η απώλεια, λίγο μεγαλύτερη από αυτή των «κόκκινων διαβόλων», το έλλειμα των οποίων φτάνει τα 168,6 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα χάνει και η Νιουκάστλ στο ζύγι, με έξοδα 153 και έσοδα 44,6 εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας αρνητικό τελικό συντελεστή, ύψους 108,6 εκατομμυρίων.
Μόλις στα 5,8 οι εισροές για τη Νότιγχαμ και το Βαγγέλη Μαρινάκη, κάτι που γίνεται ακόμα χειρότερο, παρατηρώντας τις υποθέσεις δανεικών και μη υπολογίσιμων παικτών που δεν έχουν διευθετηθεί ακόμα. Σε συνάρτηση με τα 42,6 εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν, οι εκροές είναι αρνητικές και ανέρχονται στα 36,8. Κάνοντας τη σούμα, από εκεί και πέρα, το 20,5% της συνολικής απώλειας τζίρου κατέχει η Άρσεναλ, με την Τότεναμ να καταλαμβάνει το 18,9, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 17,5 και τη Νιουκάστλ το 11,3%.
Όπως γίνεται αντιληπτό, πάντως, οι ομάδες της Premier League δεν λογάριασαν το χρήμα φέτος το καλοκαίρι, προϊδεάζοντάς μας για μία συναρπαστική αγωνιστική χρονιά, την πιο ενδιαφέρουσα των τελευταίων ετών, αν όχι στην ιστορία του θεσμού, γενικότερα. Άλλωστε, ακόμη και όσες είχαν αρνητικό «ισοζύγιο», μην τις… λυπάστε, αφού τα έσοδα από την Premier League είναι τόσο πολλά που δύσκολα-ακόμη κι αν προσπαθήσει-μια ομάδα μπορεί να βγει χαμένη οικονομικά…

Επιμέλεια: Θοδωρής Δημόπουλος