Το ημερολόγιο έδειχνε 27 Μαΐου του 2019, όταν ο Ματιέ Βαλμπουενά έφτανε στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός στην Πλατεία Αλεξάνδρας, προκειμένου να υπογράψει το συμβόλαιό του με τους ερυθρόλευκους. Εκεί τον περίμεναν εκατοντάδες οπαδοί των Πειραιωτών, οι οποίοι τον αποθέωσαν, με τον ίδιο να δηλώνει: “Είμαι πολύ χαρούμενος και ενθουσιασμένος που ήρθα στην Ελλάδα”.

Έπειτα από μία τετραετία με την κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων και ενός Κυπέλλου, οι ερυθρόλευκοι είπαν εις το επανιδείν στον Γάλλο μεσοεπιθετικό. Ο Ματιέ Βαλμπουενά αποχωρεί, προκειμένου να αγωνιστεί ακόμη μία σεζόν και στη συνέχεια να επιστρέψει στο Λιμάνι, καθώς υπάρχει συμφωνία, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει από κάποιο άλλο πόστο.

Ένας legend που έκανε θραύση

Ο Βαλμπουενά ερχόταν στην Ελλάδα έχοντας στα χέρια του ένα πολύ βαρύ βιογραφικό, με παρουσία σε ομάδες όπως η Μαρσέιγ, η Λιόν, η Φενέρμπαχτσε και η Ντιναμό Μόσχας, ενώ είχε αποτελέσει μέλος της εθνικής Γαλλίας. Ένα “κόσμημα” για τα ελληνικά γήπεδα που δεν άργησε να παρουσιάσει τις ικανότητες του στον κόσμο του Ολυμπιακού και όχι μόνο.

Επιπλέον, ένας εξαιρετικός χαρακτήρας, η ψυχή των αποδυτηρίων, πράγμα που έδειχνε συνεχώς στις φιέστες των ερυθρόλευκων, όπου ξεδίπλωνε την… υγιή τρέλα του. Φυσικά, ένας εργάτης στον αγωνιστικό χώρο, πάντα πρόθυμος να βοηθήσει, είτε ως βασικός τις εκπληκτικές πρώτες δύο σεζόν, είτε από τον πάγκο τις δύο τελευταίες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, με τον Ολυμπιακό να τον αποχαιρετά με το “Oh captain, my captain”. Ένας αρτίστας των γηπέδων, ένας δημιουργός που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στους ερυθρόλευκους.

Οι εκπληκτικές δύο πρώτες σεζόν

Από την πρώτη σεζόν έδειξε τα… δόντια του και καθιερώθηκε ως ο κορυφαίος δημιουργός του πρωταθλήματος. Τελείωσε τη σεζόν με 12 ασίστ στα 26 παιχνίδια που έπαιξε, τις περισσότερες από τον καθένα στη Super League. Επιπλέον, ήταν ο κορυφαίος σε δημιουργία ευκαιριών με 3.34 ανά 90λεπτο, και πρώτος σε πετυχημένες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου με 21.39. Επιπλέον, πέτυχε και επτά γκολ τα έξι από την άσπρη βούλα.

Τη σεζόν 2020/21 ήταν επίσης εκ των κορυφαίων, με τον Κώστα Φορτούνη να έχει επιστρέψει από τον τραυματισμό του και τους δύο να κάνουν… παπάδες για τον Ολυμπιακό. Πέντε ασίστ είχε ο Γάλλος σταρ, αλλά ξανά ήταν κομβικός σε άλλους τομείς της δημιουργίας.

Δεύτερος στη δημιουργία ευκαιριών με 2.72 ανά 90λεπτο, ο κορυφαίος στις πετυχημένες μεταβιβάσεις στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου (26.92), όπως και ο πιο δραστήριος του πρωταθλήματος με 85.45 ενέργειες ανά 90′. Μεγάλο του όπλο οι στατικές φάσεις, καθώς είτε με εκτελέσεις κόρνερ, είτε με φάουλ δημιουργούσε κινδύνους και έδινε λύσεις.

Στρατιώτης όταν ο Ολυμπιακός τον χρειαζόταν

Τις τελευταίες δύο σεζόν, ο χρόνος του ήταν μειωμένος. Το 2021/22 αγωνίστηκε 864′ στο πρωτάθλημα και την περίοδο που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες είχε 614 λεπτά συμμετοχής. Όμως ήταν ένας πιστός στρατιώτης για τον Ολυμπιακό. Πάντα ευδιάθετος και πάντοτε διαθέσιμος να βοηθήσει.

Όταν έκανε την εμφάνισή του για κάποια λεπτά, συνήθως στο δεύτερο μέρος των αγώνων, ήταν από εκείνους που ξεχώριζαν με την κλάση του. Πολλές ήταν οι φορές που έμπαινε για λίγο και ξελάσπωνε τους ερυθρόλευκους.

Τον Νοέμβριο του 2021 ο Βόλος ήταν αποφασισμένος να φύγει με κάτι από το Καραϊσκάκης, ωστόσο ο Βαλμπουενά ήταν εκείνος που στο 90+1′ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με απευθείας εκτέλεση φάουλ.

Τη λύση είχε δώσει και στο ματς του δεύτερου γύρου στο Πανθεσσαλικό, όταν ο Ολυμπιακός πήρε το διπλό χάρη στο γκολ του στο 81′, σ’ ένα παιχνίδι που έληξε 1-0. Πρόκειται για δύο περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι πάντα μπορούσε να προσφέρει.

Ένας άνθρωπος που χρειάζεται ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός γνωστοποίησε στην ανακοίνωσή του, πως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει, ώστε σύντομα οι δρόμοι τους να ξανασυναντηθούν. Ο Βαλμπουενά λογικά όταν κρεμάσει τα παπούτσια του θα επιστρέψει στους ερυθρόλευκους, προκειμένου να αναλάβει έναν διαφορετικό ρόλο, ο οποίος μένει να αποσαφηνιστεί στο μέλλον.

Ο Γάλλος σταρ είναι ένας άνθρωπος που χρειάζεται ο Ολυμπιακός να διαθέτει στον οργανισμό του. Φυσικά, πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή με διεθνές impact, τον οποίο γνωρίζει ολόκληρος ο πλανήτης και προφανώς και εκείνος θα έχει τις διασυνδέσεις του. Με παράδειγμα την πρόσληψη του Καρεμπέ, θα είναι μεγάλη διαφήμιση για το κύρος των ερυθρόλευκων να έχουν μία τέτοια προσωπικότητα στο οργανόγραμμά τους.

Τέλος, αυτή την τετραετία ο Βαλμπουενά συνδέθηκε με την ψυχοσύνθεση του Ολυμπιακού, “κόλλησε” με τα αποδυτήρια και έγινε ένα από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας. Επομένως, ο Γάλλος δεν θα μπορούσε να λείπει από την πειραιώτικη ΠΑΕ μετά το τέλος της λαμπερής ποδοσφαιρικής του καριέρας, εφόσον διαθέτει όλα τα φόντα να συνεισφέρει.