Ο Παναθηναϊκός τάραξε ξανά τα νερά του ευρωπαϊκού μπάσκετ αποκτώντας τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ. Πώς όμως έφτασε να ολοκληρωθεί αυτή η σπουδαία μεταγραφή;

Οι «πράσινοι» είχαν εδώ και μήνες στο στόχαστρό τους τον Ισπανό φόργουορντ. Ο Εργκίν Αταμάν από τις πρώτες συζητήσεις με τη διοίκηση της ΚΑΕ είχε ξεχωρίσει την περίπτωση αυτή αλλά και του Μάριο Χεζόνια για να καλύψει τις θέσεις «3» και «4» στη νέα του ομάδα. Ωστόσο το έδαφος δεν ήταν πρόσφορο εξ αρχής. Ο 27χρονος φόργουορντ αρχικά δεν το συζητούσε καν να επιστρέψει στην Ευρώπη και ήταν σαφές πως αναζητούσε ένα καλό συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Ταυτόχρονα, η προσπάθεια του Παναθηναϊκού για τον Κροάτη δεν καρποφόρησε, καθώς δεν κατέστη δυνατό να αποδεσμευτεί από τη Ρεάλ, μολονότι ο ίδιος ήθελε διακαώς να επιστρέψει στο «τριφύλλι» και φερόταν να είχε συμφωνήσει προφορικά ο ίδιος.

Τα εμπόδια στις πρώτες αυτές επιλογές έκαναν τον Παναθηναϊκό να εξετάσει άλλες περιπτώσεις κατεβαίνοντας στη λίστα των προτεραιοτήτων του Εργκίν Αταμάν. Ψάχτηκε, χωρίς όμως να προχωρήσει πολύ, για τον Ζακ ΛεΝτέι (που τελικά έμεινε στην Παρτιζάν με τεράστια αύξηση στις αποδοχές του), ενώ ασχολήθηκε με την υπόθεση του Νίκολα Μίροτιτς δείχνοντας διάθεση να του δώσει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Γρήγορα όμως εγκατέλειψε βλέποντας τον Μαυροβούνιο να μη θέλει να πάει σε ομάδα που έχει πίεση ή να βρεθεί στο επίκεντρο οπαδικών διαμαχών. Κάπου εκεί μπήκε στο κάδρο ο Τόκο Σενγκέλια, με τον Εργκίν Αταμάν να κατεβαίνει κι άλλο στη λίστα των προτεραιοτήτων του και να ζητεί την απόκτησή του. Ενώ όμως οι «πράσινοι» τα βρήκαν με τον Γεωργιανό καλύπτοντας πλήρως το συμβόλαιό του με την Βίρτους Μπολόνια, ο ίδιος-που ανέλαβε τις επαφές για την αποδέσμευσή του-όχι απλώς δεν κατάφερε να πάρει την ελευθέρας του, αλλά ήρθε σε ρήξη με την διοίκηση της ιταλικής ομάδας που τελικά… μουλάρωσε και δεν συζητούσε καν την παραχώρησή του παρά μόνο με εξωφρενικά ποσά.

Παναθηναϊκός: Το παρασκήνιο του deal με Ερνανγκόμεθ

Κάπου εκεί, πάνω που ακόμη μια καλή λύση για το «4» χανόταν για τον Παναθηναϊκό, προέκυψε… φως για τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ. Ο Ισπανός βλέποντας τις μέρες να περνούν, το ενδιαφέρον από ΝΒΑ περιορισμένο και όχι με ιδιαίτερα καλά χρήματα ή ρόλο, προκειμένου να μη μείνει χωρίς σοβαρή προοπτική καριέρας, αποφάσισε να γίνει διαθέσιμος στην Ευρώπη μέσω του εκπροσώπου του. Ενδιαφέρθηκε εξ αρχής η Μπαρτσελόνα, που είχε αποκτήσει τον αδερφό του, Γουίλι, για τον οποίο είχε επίσης κάνει πρόταση ο Παναθηναϊκός (με τον Ισπανό σέντερ, MVP του Ευρωμπάσκετ, να προτιμά Βαρκελώνη λόγω και της Καταλανής συντρόφου του). Ωστόσο το γεγονός ότι ο ατζέντης του Χουάντσο, Ιγκόρ Κρέσπο, εκπροσωπεί και τον… Νίκολα Μίροτιτς που είναι στα δικαστήρια με τους «μπλαουγκράνα» για την αποζημίωση του πελάτη του, όπως και οι οικονομικοί περιορισμοί της Μπαρτσελόνα (που ήδη έχει κάνει ακριβές συμφωνίες όπως με Γουίλι, Πάρα και Μπριθουέλα), αποδείχτηκαν ανυπέρβλητα εμπόδια για να σμίξει με τον αδερφό του.

Για τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ υπήρξε κρούση και από την Παρτιζάν, από τη στιγμή που (και) για εκείνη χάθηκε ο Μίροτιτς, ωστόσο ο 27χρονος άσος επέλεξε Παναθηναϊκό. Το deal ουσιαστικά έκλεισε πριν από λίγες μέρες, όταν ο «Μπο Κρουζ» πείστηκε απόλυτα για το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού στη συζήτηση που έκανε online με τον τεχνικό διευθυντή της ΚΑΕ, Σάνι Μπετσίροβιτς. Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «ψήθηκε» απόλυτα με όσα του παρουσίασαν και πήρε την απόφασή του στέλνοντας προχθές το υπογεγραμμένο συμβόλαιό του, διάρκειας δύο ετών και με απολαβές που φτάνουν τα 4,5 εκατ. ευρώ συνολικά.

Με την προσθήκη και του Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα αφού ο Πολωνός σέντερ βρίσκεται από χθες βράδυ στην Ελλάδα, ο Παναθηναϊκός φτάνει τις έντεκα μεταγραφές και το μπάτζετ του υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ υπολογίζοντας μόνο τα «καθαρά» συμβόλαια των παικτών, τα buy out, αλλά και τις απολαβές του Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρκος προπονητής θα είναι αυτός που θα αποφασίσει σύντομα αν θα υπάρξει και μια τελευταία προσθήκη στην περιφέρεια, για τις θέσεις «2» και «3». Ο ίδιος έχει καλή γνώμη για τον Μάριους Γκριγκόνις και μόνο αν βρεθεί στην αγορά κάποια δεδομένα καλύτερη λύση θα ζητήσει επιπλέον προσθήκη. Ο Παναθηναϊκός, πάντως, ασχολείται δεδομένα με τον Σβι Μιχάιλιουκ (όπως και ο Ολυμπιακός), ο οποίος ακόμη «ψάχνεται» για ομάδα του ΝΒΑ, αλλά όσο περνούν οι μέρες και δεν βρίσκει αυτό που ψάχνει, δεν αποκλείεται να πάρει απόφαση να παίξει στην Ευρώπη. Όπως έκανε και ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ…