Η πολύ καλή εικόνα του Ολυμπιακού στον φιλικό αγώνα εναντίον της Ρέιντζερς στο Άιμπροξ ήταν απόρροια της δουλειάς που έχει κάνει ο Μαρτίνεθ κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Ο Ισπανός τεχνικός προσπαθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δώσει πάλι αγωνιστική ταυτότητα στην πειραϊκή ομάδα, βελτιώνοντάς τη και ανεβάζοντάς τη επίπεδο.

Ο “δεκάλογος” του 42χρονου κόουτς περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Ομαδικό πνεύμα οδηγώντας σε καλή αγωνιστική και εξωαγωνιστική συμπεριφορά.
  2. Σταθερότητα στην απόδοση η οποία θα έρθει μέσα από τους αγώνες.
  3. Ισορροπία ανάμεσα στην άμυνα και στην επίθεση, που για την ώρα δεν έχει επιτευχθεί στον βαθμό που θα ήθελε, καθώς ο Ολυμπιακός λειτουργεί πολύ καλά επιθετικά, αλλά έχει θεματάκια ακόμη ανασταλτικά.
  4. Πρέσινγκ ψηλά στην αντίπαλη περιοχή με ταυτόχρονη άνοδο και υποστήριξη όλων των γραμμών, για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ανάκτηση της μπάλας.
  5. Κατοχή και καλή κυκλοφορία της μπάλας με όσο το δυνατόν πιο σίγουρες πάσες.
  6. Συνδυασμοί, αυτοματισμοί κι ένα σύνολο με δομές και ξεκάθαρους ρόλους στον αγωνιστικό χώρο.
  7. Όπως επισήμανε ο Ισπανός προπονητής μετά το ματς με τη Ρέιντζερς, “δεν υπάρχουν διακρίσεις σε παλιούς και νέους παίκτες και οποιοσδήποτε εθνικότητας. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε την πιο καλή έκδοση του κάθε ποδοσφαιριστή”.
  8. Μέτρο σε όλα, είτε στις νίκες είτε στα άτυχα αποτελέσματα: “Δεν θα πρέπει να υπέρ ενθουσιαζόμαστε με ένα παίκτη όταν κάνει ένα καλό παιχνίδι έτσι δεν πρέπει να τον απορρίπτουμε όταν κάνει ένα κακό ματς”.
  9. Ο συναγωνισμός ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές είναι που κάνει την ομάδα ανταγωνιστική.
  10. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού, δίνεται έμφαση στην ποιότητα, την προσωπικότητα και την επιθυμία του παίκτη να αγωνιστεί στους ερυθρολεύκους: “Να θέλει με την καρδιά του να παίξει για τον Ολυμπιακό, αυτό είναι το πιο σημαντικό, παίκτες που θέλουν να βρίσκονται εδώ και είναι έτοιμοι να τα δώσουν όλα και που είναι χαρούμενοι που είναι στην ομάδα. Γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να δημιουργήσεις μία σταθερότητα”.

Ο Μαρτίνεθ αναμένει ενισχύσεις προσεχώς σε αρκετές θέσεις (σέντερ φορ, στόπερ, χαφ, εξτρέμ κι αριστερά στην άμυνα) και από τις προσθήκες που θα υπάρξουν θα εξαρτηθούν πολλά για τη νέα έκδοση του Ολυμπιακού που θα παρουσιαστεί στους επίσημους αγώνες.