Η Ουκρανία έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο πρακτόρων και υποστηρικτών της εντός της Ρωσίας που εργάζονται για να πραγματοποιήσουν δολιοφθορές εναντίον ρωσικών στόχων και έχει αρχίσει να τους παρέχει drones για να σκηνοθετούν επιθέσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN πως πιστεύουν ότι αυτοί οι φιλοουκρανοί πράκτορες εντός της Ρωσίας πραγματοποίησαν την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο στις αρχές Μαΐου, εκτοξεύοντας drones από το εσωτερικό της Ρωσίας και όχι από την Ουκρανία.

Δεν είναι σαφές εάν άλλες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες -συμπεριλαμβανομένης μιας με στόχο μια κατοικημένη περιοχή κοντά στη Μόσχα και μια άλλη επίθεση σε διυλιστήρια πετρελαίου στη νότια Ρωσία- εξαπολύθηκαν επίσης από το εσωτερικό της Ρωσίας ή διεξήχθησαν από αυτό το δίκτυο φιλοουκρανών.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει πυρήνες προβοκάτσιας εντός της Ρωσίας που αποτελούνται από ένα μείγμα φιλοουκρανών υποστηρικτών και πρακτόρων καλά εκπαιδευμένων σε αυτού του είδους τον πόλεμο. Θεωρούν, μάλιστα, ότι η Ουκρανία τους παρέχει drones ουκρανικής κατασκευής, ενώ δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποια από αυτές τις επιθέσεις έχει πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας drones που παρέχονται από τις ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να πουν με βεβαιότητα πώς η Ουκρανία κατάφερε να μεταφέρει τα drones πίσω από η γραμμή του εχθρού, αλλά δύο από τις πηγές εξήγησαν ότι έχει δημιουργήσει καλά εδραιωμένες διαδρομές λαθρεμπορίου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή drones ή εξαρτημάτων drone στη Ρωσία.

CNN: Οι μυστηριώδεις εκρήξεις και οι επιθέσεις στη Ρωσία θα συνεχιστούν, λέει η Ουκρανία

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος πληροφοριών σημείωσε ότι τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας είναι τεράστια και πολύ δύσκολο να ελεγχθούν, γεγονός που τα καθιστά επισφαλή για λαθρεμπόριο -κάτι που, σύμφωνα με το ίδιο, οι Ουκρανοί έκαναν το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας που βρίσκονταν σε πόλεμο με τις φιλορωσικές δυνάμεις.

«Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι αυτή είναι μια περιφερειακή περιοχή της Ρωσίας. Η επιβίωση είναι το πρόβλημα όλων, επομένως τα μετρητά κάνουν θαύματα», είπε ο αξιωματούχος.

Το ποιος ακριβώς ελέγχει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι επίσης ασαφές, είπαν οι πηγές στο CNN, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι εμπλέκονται στοιχεία εντός της κοινότητας πληροφοριών της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει θέσει γενικές παραμέτρους για το τι επιτρέπεται να κάνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας, αλλά δεν απαιτείται κάθε επιχείρηση την υπογραφή του.

Κληθείς για σχόλιο, ένας εκπρόσωπος του επικεφαλής της ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας δήλωσε στο CNN ότι οι μυστηριώδεις εκρήξεις και οι επιθέσεις με drone εντός της Ρωσίας θα συνεχιστούν.

«Κορύφωση μιας προσπάθειας μηνών»

Τον τελευταίο χρόνο, υπήρξαν τακτικά αναφορές για μυστηριώδεις πυρκαγιές και εκρήξεις στη Ρωσία, με στόχο αποθήκες πετρελαίου και καυσίμων, σιδηροδρόμους, γραφεία στρατολόγησης, αποθήκες και αγωγούς. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι έχουν παρατηρήσει μια άνοδο σε αυτές τις επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες, ξεκινώντας με την επίθεση στο κτίριο του Κρεμλίνου. Φαίνεται ότι είναι «ένα επιστέγασμα των προσπαθειών πολλών μηνών» από τους Ουκρανούς να δημιουργήσουν την υποδομή για τέτοιου είδους προβοκάτσια, εκτιμά μια από τις πηγές που γνωρίζουν τις πληροφορίες.

«Υπάρχει εδώ και μήνες μια αρκετά συνεπής ώθηση από ορισμένους στην Ουκρανία να είναι πιο επιθετικοί», είπε το άτομο αυτό, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας και πρόσθεσε: «Και σίγουρα υπήρξε κάποια προθυμία σε ανώτερα επίπεδα. Η πρόκληση ήταν η ικανότητά τους να το κάνουν».

Σύνδεση της Ουκρανίας με δεκάδες περιστατικά επιθέσεων στη Ρωσία

Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι ο επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ, έχει προτείνει μερικά από τα πιο μεγαλεπήβολα σχέδια για επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας.

Μια άλλη έκθεση πληροφοριών που βρέθηκε στα χέρια του CNN, λέει ότι στα τέλη Φεβρουαρίου ο Ζελένσκι «πρότεινε να χτυπήσουν τοποθεσίες ανάπτυξης στην περιφέρεια Ροστόφ της Ρωσίας» χρησιμοποιώντας drones, καθώς η Ουκρανία δεν διαθέτει όπλα μεγάλης εμβέλειας ικανά να φτάσουν τόσο μακριά.

Δεν είναι σαφές εάν αυτό το σχέδιο προχώρησε, αλλά οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια του Ροστόφ έγιναν παρανάλωμα του πυρός αφού χτυπήθηκαν από ύποπτα drones πολλές φορές κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. «Το μόνο που θα σχολιάσω είναι ότι σκοτώναμε Ρώσους», είπε ο Μπουντάνοφ στο Yahoo News τον περασμένο μήνα όταν ρωτήθηκε για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σκότωσε την κόρη του εξέχοντα Ρώσου ολιγάρχη Αλεξάντρ Ντούγκιν στα προάστια της Μόσχας πέρυσι. Η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η επιχείρηση αυτή εγκρίθηκε από στοιχεία της ουκρανικής κυβέρνησης.

Δημόσια, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ καταδίκασαν τα χτυπήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας, προειδοποιώντας για την πιθανότητα κλιμάκωσης του πολέμου. Ωστόσο, μιλώντας ιδιωτικά στο CNN, Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι διασυνοριακές επιθέσεις είναι μια έξυπνη στρατιωτική στρατηγική που θα μπορούσε να εκτρέψει τους ρωσικούς πόρους στην προστασία του εδάφους της, καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται για τη μεγάλη αντεπίθεση.