Για τις εξελίξεις στον Εθνικό Άχνας και όχι μόνος, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 95.0 ο πρόεδρος της ομάδας Κίκης Φιλίππου.
Για το πρωτάθλημα της β’ κατηγορίας;
«Ήταν ένα πρωτάθλημα ανταγωνιστικό αλλά χρειάζεται μελέτη από την ΚΟΠ. Είναι κρίμα και για τους ποδοσφαιριστές και για τους παράγοντες γιατί ενώ υπάρχει τόσο ενδιαφέρον, δεν υπάρχει καμιά υποδομή».
Τα έχετε ξαναπεί, το είπαν και άλλοι και παίκτες και παράγοντες και προπονητές αλλά δεν αλλάζει κάτι: «Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την ΚΟΠ. Όπως άλλαξε ο ποδοσφαιρικός χάρτης, πρέπει να δώσουν σημασία και στις μικρές κατηγορίες που είναι νεαροί Κύπριοι οι ποδοσφαιριστές. Το κράτος έχει υποχρέωσης να ασχοληθεί με αυτές τις κατηγορίες. Τόσος πολύς κόσμος ασχολείται και δεν γίνεται τίποτα. Δεν μόνο η α’ κατηγορία το ποδόσφαιρο στην Κύπρο».
Ένα ποσό που δόθηκε χθες στα προσφυγικά σωματεία αφορά τις υποδομές: «Είμαι πρόεδρος των προσφυγικών σωματείων. Πριν την εισβολή ήταν 19 σωματεία και έχουν μείνει 9. Αυτή η βοήθεια που δίνεται, είναι για να επιβιώσουν τα σωματεία. Αν δεν είχαν και αυτή την στήριξη για να επιδιορθώνονται κάποια πράγματα, τα προσφυγικά σωματεία δεν θα ήταν 9 αλλά 3. Πέρασαν 50 χρόνια και έχει υποχρέωση του κράτος να στηρίξει τα προσφυγικά σωματεία. Οι παράγοντες είμαστε οι ίδιοι σε αυτά τα σωματεία τόσα χρόνια. Βγάλαμε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που φαίνεται ότι αγαπά το ποδόσφαιρο. Ασχολούνται με το ποδόσφαιρο 80 χιλιάδες μικροί και πρέπει να επενδύσει το κράτος σε αυτούς. Τώρα μπήκαν και τα κορίτσια. Εκεί πρέπει να επενδύσει το κράτος».
Σας ικανοποιούν αυτά τα ποσά που έχετε λάβει; «Αυτά τα λεφτά, έχουν φύγει ήδη καθώς οι περισσότεροι τα χρωστούν είτε σε παίκτες είτε σε αθλητικό υλικό, είτε οπουδήποτε αλλού. Δεν είναι τα μεγάλα ποσά που θα πεις «ανάσανα» αλλά δεν ήταν αυτή η στήριξη τα προσφυγικά σωματεία θα ήταν λιγότερα».
Τι βελτιωτικά έργα θα πρέπει να γίνουν εκεί στο Δασάκι; «Ήδη άρχισε ένας προγραμματισμός για Ανόρθωση, Νέας Σαλαμίνα και Εθνικό για αναβάθμιση των γηπέδων. Πέρασε από την Βουλή και μέχρι 10 Ιουλίου θα παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο. Και δεν θα κάνουμε πατσιαρίσματα. Θα δούμε την στατικότητα των γηπέδων. Κάποιες κερκίδες θα τις κατεδαφίσουμε για να γίνουν καινούριες. Χθες είχαμε μια συνάντηση και μέχρι τις 10 Ιουλίου θα τα παρουσιάσουμε όλα για να αναβαθμιστούν και να γίνουν γήπεδα νέας γενιάς».

Για την αποχώρηση του Γιάννου Δημοσθένους: «Περάσαμε πέντε χρόνια με όμορφες στιγμές. Είχαμε και δύσκολες στιγμές αλλά βοήθησε αφάνταστα το σωματείο. Έκλεισε ένας κύκλος και αύριο μπορεί να ανοίξει νέος κύκλος. Θεωρήσαμε ότι θα ήταν καλύτερα να χωρίσουν οι δρόμοι μας για ένα διάστημα. Ο Γιάννος είναι καλός στην δουλειά του, βοήθησε το σωματείο και βοηθήθηκε και αυτός».
Θα συνεχίσει αλλού; «Μπορεί. Πέρσι είχε προτάσεις. Είναι ικανός και μερακλής γι’ αυτή την δουλειά».
Για την ομάδα: «Ο ποδοσφαιρικός χάρτης της Κύπρου άλλαξε. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα αλλά ποτέ δεν ήταν εύκολα. Θα κινηθούμε στα πλαίσια που μπορούμε. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα λιγότερα λάθη και εύχομαι να χτίσουμε μια ανταγωνιστική ομάδα».
Θα συνεργαστείτε ξανά με τον Απόστολο Μαρκίδη; «Ο Απόστολος ζει στο Δασάκι, είναι χρόνια στον Εθνικό, δεν έφυγε ποτέ. Και όταν ήταν αλλού πάλι ήταν μαζί μας, είχαμε καθημερινή επικοινωνία. Μπορεί να υπάρξει συνεργασία».
Για το θέμα των επενδυτών: «Το έβλεπα διαφορετικά στην αρχή. Ήξερα ότι θα αλλάξουν τα πράγματα, όχι σε τέτοιο βαθμό όμως. Βλέπουμε σωματεία που ήταν μικρομεσαία μεταξύ α’ και β’ κατηγορίας να διεκδικούν πρωτάθλημα. Έχουμε μι εξέλιξη αλλά είναι σημαντικό να κρατηθούν οι ιστορικές ομάδες. Να μην βλέπουμε μεγάλες ομάδες να μην είναι ανταγωνιστικές. Εκεί θα χάσει το Κυπριακό ποδόσφαιρο. Εμείς είχαμε και πέρσι μια πρόταση, δεν ήταν σοβαρή και δεν προχωρήσαμε. Θα ήταν καλό για τον Εθνικό αν βρισκόταν κάτι και για τον Εθνικό».
Βρίσκετε χορηγούς; «Πρέπει η ΚΟΠ να αναλάβει κάποια πράγματα και να υπάρξει σε ένα ισοζύγιο και στα τηλεοπτικά δικαιώματα και στους χορηγούς. Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι το στοίχημα. Μιλάμε για εκμετάλλευση των σωματείων 1000%. Ας πάνε στην Ελλάδα να δουν τι γίνεται με το στοίχημα Η τελευταία ομάδα της β’ κατηγορίας μπορεί να παίρνει 300 χιλιάδες. Εμείς άντε να πάρουμε 30 χιλιάδες των χρόνο η α’ κατηγορία. Έκαμα μια μελέτη και κατέληξα ότι οι εταιρείες στοιχημάτων έχουν 100.000.000 και οι ομάδες συνολικά παίρνουν το πολύ ενάμιση εκατομμύριο».