Σύνδεσμος λιανικού εμπορίου και Σύνδεσμος καταναλωτών κρατούν ωστόσο μικρό καλάθι για την εφαρμογή του.
Σύντομα αναμένεται να κάνει ποδαρικό το e-kalathi που έρχεται για να συνδράμει των καταναλωτών για περισσότερη οικονομία στα ψώνια. Στο e-kalathi όπως θα ονομάζεται η πλατφόρμα σύγκρισης τιμών αναμένεται να περιληφθούν περίπου 350 προϊόντα, τα οποία θεωρούνται βασικά για τα νοικοκυριά.
Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου, Γιώργος Παπαναστασίου ο οποίος θα είναι και ο αρμόδιος για την έκδοση του διατάγματος που θα αφορά τα προϊόντα που θα συμπεριλαμβάνονται στο e-kalathi, είπε ότι στο e-kalathi ο χρήστης θα μπορεί να επιλέξει τα προϊόντα που σκοπεύει να αγοράσει, θα μαζεύεται το σύνολο των προϊόντων, γεωγραφικά το τηλέφωνο smartphone θα τοποθετείται μέσω gps για να γνωρίζει ο χρήστης που βρίσκεται η υπεραγορά που στο σύνολο θα δίνει τα προϊόντα που επέλεξε ο καταναλωτής σε χαμηλότερη συνολικά τιμή.
Αν και αρχικά οι σκέψεις ήταν στο e-kalathi να συμπεριληφθούν 1500 προϊόντα, τελικά θα συμπεριληφθούν 350 προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανταποκρίνεται σωστά ο θεσμός. Αν όλα πάνε καλά τότε ο αριθμός των προϊόντων θα αυξηθεί.
Σε ότι αφορά τις σειρές προϊόντων που έχει η κάθε υπεραγορά και είθισται να είναι πιο φτηνές, ο Υπουργός είπε ότι θα περιλαμβάνονται και αυτά τα προϊόντα στο e-kalathi.
Απαντώντας στις αντιδράσεις για ότι το e-kalathi θα είναι προβληματικό με αριθμό υπεραγορών μάλιστα να μην θέλουν να συμμετέχουν στον εγχείρημα, ο Υπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η κάθε μια υπεραγορά η οποία ευρίσκεται σε κύκλο εργασιών πέραν των €2 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να είναι μέσα στο e-kalathi δια νόμου.