Μια ανθρώπινη ζωή σώθηκε χθες βράδυ στο ΓΣΠ, όταν η εκπαιδευμένη ιατρική ομάδα του σταδίου παρενέβη για να βοηθήσει φίλαθλο που υπέστη καρδιακή ανακοπή, κατά την διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα ΟμόνοιαΑΠΟΕΛ. Περιστατικό το οποίο εάν συνέβαινε κάπου αλλού ο συνάνθρωπος μας σήμερα πιθανόν να μην ήταν μαζί μας.
Όπως ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Επικεφαλής της ομάδας επείγουσας ιατρικής ΓΣΠ, Δρ Μάριος Γεωργίου, πρόκειται για την δεύτερη φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό στο γήπεδο και η δεύτερη φορά που διασώζεται συνάνθρωπο μας. Σημαντικό ρόλο, πρόσθεσε διαδραματίζει η έγκαιρη παρέμβαση σε τέτοιου είδους περιστατικά.
Χθες ο συνάνθρωπος ήταν τυχερός, καθώς στην κερκίδα όπως πάντα υπήρχε άτομο και διέθετε απινιδωτή. Ενημερώθηκε με ασύρματο, πήγε στην σκηνή, σε λιγότερο από δύο λεπτά ξεκίνησε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και του είχαμε δώσει το πρώτο ηλεκτροσόκ. Στην συνέχεια προχώρησε στις θωρακικες συμπιέσεις, τότε ο φίλαθλος άρχισε να έχει σημεία ζωή και επανήλθε. Ακολούθως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου έχει γίνει καθετηριασμός καρδιάς.
Τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια, πρόσθεσε, στο στάδιο ΓΣΠ υπάρχει ομάδα από εκπαιδευμένους ιατρούς και νοσηλευτές κατάλληλα εκπαιδευμένους. Ο κάθε ένας από αυτούς φέρει τσάντα με προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε επαγγελματίας νοσηλευτής, όπως απινιδωτή και αεραγωγούς.
Παρόλα αυτά ο Δρ Γεωργίου τόνισε πως είναι αδύνατον να υπάρχουν νοσηλευτές και ιατροί κάθε φορά που συμβαίνει καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείο. Συνεπώς, πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδευτούν και οι απλοί πολίτες, έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιου είδους περιστατικά.