Παραμονές του νέου χρόνου, έφυγε από τη ζωή ο Έντσο Αραντές Ντο Νασιμέντο – Πελέ. Ο θάνατος του βύθισε  την ανθρωπότητα στην  λύπη αλλά ταυτόχρονα, αναβίωσε πλούσιες αναμνήσεις από το ένδοξο παρελθόν του.
Πρέπει να ομολογήσω ότι και  εγώ στην παιδική μου ηλικία, ήμουνα  θαυμαστής του Πελέ και της μεγάλης και σπουδαίας ομάδας της Βραζιλίας . Θυμάμαι το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1970. Ήμουνα στρατιώτης και παρακολούθησα τον τελικό του Mundial , μεταξύ Ιταλίας και Βραζιλίας 1-4. Οφείλω δε να ομολογήσω ότι επηρεάστηκα στην προπονητική μου διαδρομή.
Η μυσταγωγία του ποδοσφαίρου στο αποκορύφωμα της. Θεωρώ ότι αυτή η ομάδα ήταν η  πληρέστερη και ποιοτικότερη. Η ποδοσφαιρική μαγεία σ’ όλο της το μεγαλείο. Οι Βραζιλιάνοι με ηγέτη του Πελέ διασκέδαζαν κάθε παιγνίδι. Ταυτόχρονα σεβόμενοι τον κόσμο και το ποδόσφαιρο προσέφεραν στους φιλάθλους ένα ξεχωριστό θέαμα. Ένα θέαμα το οποίο όταν τελείωνε , οι θεατές ένοιωθαν μια ατέλειωτη ικανοποίηση ψυχολογική και πνευματική. Διότι ω ήταν μάρτυρες μιας πραγματικής ποδοσφαιρικής  εορτής, μιας ανεπανάληπτης και  μοναδικής ποδοσφαιρικής φιέστας .
Αυτή η ομάδα δημιούργησε φίλους και οπαδούς σ’ όλο το κόσμο, έκανε γνωστή την Βραζιλία όχι για τον καφέ της, αλλά για το ποδόσφαιρο της και τον Πελέ. Το ποδόσφαιρο και ο Πελέ ως εμπνευστής αυτής της ομάδας , ταξίδεψαν νοερά σ’ όλα τα πλάτη και μήκη της γης και ενέπνευσαν εκατομμύρια ανθρώπους , ιδιαίτερα νέους και παιδιά. Παρακίνησαν χιλιάδες παιδιά και νέους να αφουγκραστούν την μοναδική ποδοσφαιρική ποιότητα του Πελέ και ομαδικά της ομάδας της Βραζιλίας.
Πολλοί μελετητές, ειδικοί για το ποδόσφαιρο ερεύνησαν και μελέτησαν τα Βραζιλιάνικα ποδοσφαιρικά στοιχεία, όπως επίσης και ατομικά τον Πελέ. Πολλά στοιχεία  του Βραζιλιάνικου παιγνιδιού, έθεσαν τις βάσεις για ένα προοδευτικό, ποιοτικό ποδόσφαιρο, μακριά από υπολογισμούς και …… Μόνο ο ποδοσφαιρικά ρομαντισμός ήταν στην επικαιρότητα.
Ο Πελέ ο οποίος έφυγε από τη ζωή σωματικά,  παραμένει για πάντα στις ψυχές και στις καρδιές των ανθρώπων, ως ένας από τους πρωταγωνιστές σκαπανείς του Παγκόσμιου Ποιοτικού Ποδοσφαίρου.
Ο Πελέ παραμένει στις καρδιές και στο μυαλό των ανθρώπων, ο φτωχός λούστρος στην παιδική του ηλικία, ο οποίος οραματίσθηκε μια καλύτερη ζωή μέσα από το ποδόσφαιρο και τα κατάφερε. Το ποδόσφαιρο είναι πραγματικά μια ισχυρή βάση για να πλάθεις ονείρατα.
Τα όνειρα είναι δωρεάν, δεν χρειάζεται κάποιος χρήματα για να ονειρεύεται, αρκεί να καλλιεργήσει με συνέπεια, αντοχή, υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλειά τα ταλέντα σου , τα οποία σου δώρισε η μάνα σου, επειδή δεν είχε τίποτε άλλο να σου δώσει , ήταν πάμπτωχη.
Ο μικρός Πελέ, έχοντας και ως επιπλέον κίνητρο και παράδειγμα τον πατέρα του, ο οποίος ήταν ποδοσφαιριστής, αφέθηκε στις αλάνες της άγνωστης περιοχής του και σύντομα η έμπνευση και τα όνειρα του, τον καταξίωσαν στην παγκόσμια αναγνώριση του.
Είναι γεγονός ότι πέραν της σκληρής του δουλειάς και του συνεχούς ονείρου του, διέθετε και πλούσια ποδοσφαιρικά χαρίσματα και αρετές. Επίσης ο σωματότυπος του , ήταν ισορροπημένος και τέλειος για ποδοσφαιριστή. Οι εμπνεύσεις του στο παιγνίδι , η ποιότητα , ο χαρακτήρας του, η ψηλή τεχνική του, η αλτικότητα και η ικανότητα του στο  χαμηλό παιγνίδι, η ομαδικότητα , η δημιουργικότητα του ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του , που τον κατέταξαν στην κορυφή του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου μέχρι σήμερα.
Υπάρχουν φυσικά νέοι ποδοσφαιρικοί αστέρες, απόγονοι του Πελέ. Κάθε εποχή γεννά τους δικούς της αξιόλογους ποδοσφαιριστές , οι οποίοι διαπρέπουν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Κανένας όμως κατά την άποψη μου , δεν μπορεί να συγκριθεί  με τον μεγάλο Πελέ. Παρ’ όλο που άλλαξαν οι συνθήκες, τα συστήματα, η ταχύτητα και οι  ποδοσφαιρικές απαιτήσεις, ο Πελέ διατηρεί τα σκήπτρα, στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Η απέραντη ομορφιά που εξέπεμπε με την μπάλα, είναι μοναδική…. Οι χορογραφίες του με την μπάλα ασυναγώνιστες και πρωτοποριακές.
Οι εμπνεύσεις του συναρπαστικές και μοναδικές. Η υποδοχή της μπάλας μαγευτική. Την δεχόταν με μαεστρία και αισθητική, μιλούσαν μαζί ήταν πολύ καλοί φίλοι , αχώριστοι φίλοι.
Ο Πελέ ήταν ένας σπουδαίος αθλητής . Ηταν υπόδειγμα ανθρώπου και όλοι τον σέβονταν και τον εκτιμούσαν. Πραγματικά όλοι και οι αντίπαλοι του, διότι διαφήμιζε με τον καλύτερο και πειστικότερο τρόπο το ποδόσφαιρο και τις Αξίες του.
Ο Πελέ έδωσε με την παρουσία του στα γήπεδα , άλλη ώθηση στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο. Εδωσε άλλη διάσταση και άρωμα που διατηρείται  μέχρι και σήμερα. Το άρωμα του Πελέ γυροφέρνει σ’ όλα τα γήπεδα του κόσμου. Η ιστορική του διαδρομή εμπνέει εκατομμύρια νέους σ’ όλο τον κόσμο. Θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο που αυτός χάραξε. Ο λούστρος , ο φτωχός Πελέ οραματίστηκε να γίνει σπουδαίος ποδοσφαιριστής και τα κατάφερε να γίνει ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Το παράδειγμα  το ακολουθούν μυριάδες νέων, φτωχών και ξεχασμένων οι οποίοι ζουν στο περιθώριο και στην απαξίωση. Ο Πελέ τους δείχνει τον δρόμο και τους συμβουλεύει. Μην φοβάστε να ονειρευτείτε …. Σχεδιάστε στο μυαλό και στη ψυχή σας την επιτυχία… έχετε τα πινέλα, έχετε τα χρώματα, ζωγραφίστε ένα παράδεισο  και μπείτε μέσα.
Ότι δεν συνέβη ποτέ, είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά ,και τους υποδεικνύει  ακόμα , τον Νίκο Καζαντζάκη με την απέραντη σκέψη του.

 

 Ανδρέας Μουσκάλλης